Raka debelog crijeva – uzrok, simptomi, liječenje

Raka debelog crijeva - uzrok, simptomi, liječenje

Koji su uzroci nastanka raka debelog crijeva?

Rak ili karcinom debelog crijeva opisuje se kao maligni (zloćudni) tumor na debelom crijevu koji nastaje iz epitelnih stanica koje se nalaze na samoj sluznici debelog crijeva. Ova vrsta karcinoma najčešći je maligni tumor koji se pojavljuje na samome debelom crijevu. Riječ je o oboljenju koje će rezultirati nekontroliranim rastom abnormalnih stanica koje dolaze iz rektuma. Kod većine slučajeva rak debelog crijeva započet će kao benigna nakupina stanica, nastaju adenomatozni polipi (izrasline).

Progresivnim pogoršanjem navedenog stanja dolazi do pojave karcinoma. Potrebno je naglasiti kako nisu svi polipi opasni, no potrebno je pratiti njihov rast i razvoj kako ne bi prerasli u karcinom. Koji su uzroci nastanka raka debelog crijeva? I dan danas nije posve jasno kako nastaje rak debelog crijeva. Liječnicima je jedino poznato da se karcinomi pojavljuju onda kada se zdrave stanice zaraze i kada dođe do njihove promijene. Uzroci raka debelog crijeva mogu biti:

Nasljedni gen - Određene osobe mogu naslijediti stanja poput familijarne adenomatozne polipoze ili Gardnerov sindrom. Ovdje dolazi do stvaranja polipa u crijevima i javljaju se kod bilo koje osobe koja je naslijedila gen. Ovi polipi uzrokuju razvoj karcinoma. Dijeta - Prehrana je svakako važan faktor u razvoju bolesti, stoga je važno uvrstiti ju u moguće uzroke nastanka. Ako osoba ima siromašne prehrambene navike, tada se povećava rizik za razvoj karcinoma. Druga stanja i bolesti - Veći rizik nastanka svakako imaju osobe koje imaju prethodno dijagnosticirani polip ili imaju familijarnu anamnezu (upalne bolesti crijeva, karcinom dojke ili jajnika, karcinom gušterače ili maternice).

Kako se prepoznaju simptomi raka debelog crijeva?

Znakovi kao i simptomi raka debelog crijeva se mogu i ne moraju pokazivati u ranim stadijima same bolesti. U ranijoj fazi oboljenja rak neće imati karakteristične simptome, no neki od znakova upozorenja mogu biti: Kontinuirane promjene kod rada crijeva (proljev, zatvor, vodena stolica, tvrda stolica), grčevi kao i bolovi u trbuhu, česta nadutost, tragovi krvi kod stolice, krvarenje rektuma, osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva, umor i slabost, nagli pad tjelesne težine. Liječničku pomoć je potrebno zatražiti ako primijetite sljedeće: Krv u stolici, izmjene u ritmu stolice, anemiju, nejasne bolove u trbuhu koji donose osjećaj malaksalosti.

Osobe koje pate od raka debelog crijeva često naglašavaju kako nisu prepoznali simptome. Čak i kada se sami simptomi pojave, oni mogu varirati ovisno o veličini i položaju samog karcinoma. Kod koga je rak debelog crijeva najčešći? Iako ne postoje pravila, on se češće pojavljuje kod osoba iznad 50-te godine života. Upravo radi toga, preporučljivo je da se starije osobe redovito upućuju na redovite kontrole svog zdravstvenog stanja. Nažalost, ovaj karcinom sve se više pojavljuje i kod mlađih osoba, stoga je od iznimne važnosti da posjetite liječnika ako imate bilo kakvu sumnju u svoje tijelo ili organizam.

Da li je moguće liječenje raka debelog crijeva?

Samo liječenje raka debelog crijeva ovisiti će o tome koliko je karcinom razvijen. Liječenje može biti sljedeće: Operativno - Kirurški način liječenja je svakako primaran način liječenja raka debelog crijeva. Operacije se mogu podijeliti na: Operaciju ranog oblika karcinoma debelog crijeva, operacija za invazivni oblik karcinoma debelog crijeva i operacija za napredni oblik karcinoma debelog crijeva. Osim operacije, osoba se može liječiti uz kemoterapiju koja se sastoji od lijekova koji uništavaju same stanice raka. Često se koristi nakon operativnog zahvata i zapravo kontrolira rast tumora.

Kemoterapija se preporučuje onim osobama čiji se rak već proširio preko debelog crijeva i osobama čiji je rak zahvatio limfne čvorove. Uz kemoterapiju, pacijentu se može preporučiti i radioterapija koja će uz X ray zrake uništiti ostale stanice raka koje mogu ostati u crijevima nakon odrađene operacije. Često se koristi kako bi se smanjili sami simptomi raka i kako bi se minimalizirala bol. Potrebno je naglasiti i mogućnost primjene ciljane terapije u liječenju karcinoma debelog crijeva. Ukoliko se otkrije dovoljno rano, stopa za preživljavanje iznosi 90%. Ako se karcinom proširio na mišićna tkiva, stopa opada na 80%. Ako se karcinom otkrije u uznapredovaloj fazi kada je zahvatio limfne čvorove, tada je stopa preživljavanja 30%.


Tagovi: