Rak želuca – uzroci, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Rak želuca - uzroci, simptomi, liječenje

Što je rak želuca?

Rak želuca ili isto tako karcinom želuca možemo opisati kao maligni epitelni tumor koji se prvo pojavljuje na želučanoj sluznici. Najviše slučajeva bilježi adenokarcinom, točnije maligni epitelni tumor koji ima žljezdano podrijetlo. Rak želuca potječe od žljezdanih stanica koje se nalaze u sluznici želuca. On se pojavljuje češće kod muškaraca nego žena, i to najčešće u srednjoj životnoj dobi, točnije nakon 50. godine života. Geografski podaci pokazuju kako se karcinom želuca smanjio u Zapadnoj Europi te Americi, i kako se najveći broj oboljelih bilježi u Kini i Koreji.

Znamo kako je želudac organ koji je zaslužan za probavu hrane, a njegov položaj se nalazi između jednjaka i tankog crijeva, točnije dvanaesnika. Želudac pripada organima za probavu i služi kako bi pohranio hranu i istu razgradio, a ono što ga čini posebnim je njegova kisela unutrašnjost, niski pH. Niski pH je potreban kako bi se aktivirali želučani probavni enzimi. Karcinom želuca unatoč svojim simptomima se kasno otkriva, što znači da prognoza liječenja nije najpovoljnija.

Rak želuca uzroci i simptomi

Dan danas liječnici još nisu 100% sigurni što uzrokuje rak želuca. I dok postoje nagađanja kako je uzrok prehrana, postoje snažni dokazi koji potvrđuju da je on povezan s konzumacijom pretjerano slane i kisele hrane i pušenja. Rak želuca je maligan, što znači da on ima tendenciju metastazirati na okolna tkiva i širiti se, što zadaje mučno i dugotrajno liječenje. Faktori koji mogu utjecati na nastanak karcinoma želuca su; Štetne tvari u prehrani, dimljena te jako začinjena hrana, slana kao i kisela hrana, sirova hrana, voda koja sadrži veliku udio nitrata, pušenje, alkohol.

Sami karcinom se javlja jednako na svim dijelovima želuca pacijenta, a njegovo liječenje će ovisiti o položaju. Kako prepoznati prve simptome raka želuca? Kod ranog stadija bolesti, pacijenti će patiti od netipičnih tegoba koje mogu trajati duže vremena ali neće potaknuti osobu na odlazak liječniku. Kasnija faza bolesti donosi tumorsku masu koju je moguće napipati na gornjem djelu trbuha, i upravo se ovdje krenu pojavljivati problemi sa gutanjem, mučninom te povraćanjem.

Kada bolest dođe u završnu fazu javljanje se povraćanje krvi, krv u stolici, i pojavljuju se znaci anemije. Ako osjetite probleme sa želucem koji traju dulje od tjedan dana i ne prolaze preporučuje se posjetiti liječnika, rano dijagnosticiranje može spasiti život. Ostali znakovi i simptomi karcinoma želuca mogu biti; Umor, osjećaj nadutosti nakon jela, osjećaj sitosti nakon male količine hrane, teške žgaravice, neobjašnjive mučnine, bolovi u želucu, povraćanje i gubitak na težini.

Rak želuca dijagnoza i liječenje

Sama dijagnoza se postavlja nakon pričanja s pacijentom, i pretraga. Liječnik može zatražiti RTG pretragu i gastroskopiju. Kako bi se još utvrdio i sami stadij raka u dijagnozi se koristi i CT, ultrazvuk te tumorski markeri. Rak želuca se isto može detektirati i preko krvne slike. Kada je u pitanju karcinom želuca, nažalost postotak uspješnog liječenja je veoma nizak. Petogodišnja stopa preživljavanja ovog raka je samo 30%, a uzrok je nažalost kasno otkrivanje. Mogućnosti liječenja ovise o tome koliko je rak uznapredovao, o kojem stupnju i vrsti taka se radi, o općem zdravlju samog pacijenta i željama.

Kirurško liječenje je preporučeno jer otklanja cijelo tumorsko tkivo ako je moguće, ali isto tako radi se o veoma rizičnoj operaciji koja nosi rizik od krvarenja, infekcija i kasnijih probavnih problema. Radioterapija se može koristiti kao metoda liječenja ili prije operacije kako bi se sami tumor smanjio. Isto tako njeno liječenje je poželjno nakon operacije da se uklone zaostali tumori koji se možda nisu mogli otkloniti. Zračenje i kemoterapija se koriste kada je bolest uznapredovala, liječenje se više bazira na olakšanju pacijenta. Rak želuca je jedan od najtežih karcinoma probavnog sustava, zato je bitno na vrijeme prepoznati simptome i što prije krenuti s procesom liječenja.

Tagovi: