Rak kostiju – uzrok, simptomi i liječenje

Rak kostiju - uzrok, simptomi i liječenje

Što je rak kostiju

Što je rak kostiju? Koje vrste postoje i tko je u najvećem riziku od razvoja ove bolesti? Kada govorimo o raku kostiju, mislimo na maligni tumor koji uništava zdravo koštano tkivo. Rak kostiju dijeli se na primarni, koji se javlja u koštanim stanicama, i sekundarni, koji počinje u drugim organima i širi se na kosti. Postoji nekoliko podvrsta primarnog raka kostiju: Osteosarkom je vrsta primarnog raka kostiju prisutnog u djece, adolescenata i mladih odraslih osoba. Može se pojaviti u bilo kojoj kosti u tijelu, ali čak 50% malignih tumora nalazi se u ovoj regiji ili blizu nje. Hondrosarkom je jedan od najčešćih tipova primarnog raka, koji potječe iz tkiva hrskavice i najčešće pogađa starije osobe.

Ewingov sarkom se može pojaviti u kostima ili drugim tkivima. Stanica koja uzrokuje ovu vrstu raka još uvijek je nejasna. Grupe ljudi s većim rizikom od razvoja raka kostiju su djeca, tinejdžeri i odrasli, zatim osobe čiji su bliski srodnici imali tu bolest, pacijenti koji primaju radioterapiju i osobe s poviješću Pagetove bolesti kostiju. Manji postotak faktora rizika su metalni implantati postavljeni zbog prijeloma.

Rak kostiju, uzroci i simptomi

Iako uzrok raka kostiju još nije u potpunosti razjašnjen, pacijent ima u anamnezi teške udarce, traume i sve vrste tumora. Simptomi raka kostiju mogu varirati ovisno o mjestu i veličini. Najkarakterističniji simptom raka kostiju je bol. Osoba u početku osjeća bol u zahvaćenom području, koja se s vremenom počinje pogoršavati. U Ewingovom sarkomu bol je dublja i iritantnija nego kod drugih karcinoma. Osim boli, može se javiti i oteklina na zahvaćenom području, kost je znatno slaba, što dovodi do većeg rizika od prijeloma, postupnog gubitka težine, a na zahvaćenom području može se pojaviti i čvorić.

Tu je i osjetljivost, poteškoće s normalnim pokretima, umor, groznica, noćno znojenje, anemija. Kako se dijagnosticira rak kostiju? Rak kostiju ima specifične znakove i simptome. Na temelju pregleda procjenjuje se mjesto problema i određuju znakovi kompatibilnosti s rakom kostiju. Ako postoji bilo kakva sumnja, koristi se radiografija, bezbolna dijagnostička metoda. Također, laboratorijski test krvi i urana pomaže u dijagnosticiranju raka kostiju. Biopsija za dijagnozu raka kostiju je najvažnija osnova za dijagnozu. Nakon biopsije, patolog će procijeniti karakteristike stanica i tkiva kako bi potvrdio konačnu dijagnozu.

Kako se liječi rak kostiju

Liječenje raka kostiju ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući vrstu, primarni ili sekundarni, stadij bolesti i zdravstveno stanje pacijenta. Također ovisi o tome je li se rak proširio na okolna tkiva. Svaki tretman ovisit će o dijelu tijela gdje se rak kostiju razvio. Kada se rano dijagnosticira, veće su šanse za izlječenje i uspješan tijek liječenja. Ali ako rak kostiju dosegne uznapredovalu fazu, širi se na druge organe, što otežava proces ozdravljenja. Valja naglasiti da u teškim slučajevima uvijek postoji visok rizik od recidiva raka nakon završetka liječenja.

Postoji nekoliko pristupa liječenju raka kostiju. Liječenje raka kostiju uključuje operaciju za uklanjanje tumora. Cilj operacije je uklanjanje tumora i dijela okolnog tkiva. Ako bilo koji dio ostane nakon kirurškog uklanjanja, tumor može nastaviti rasti i širiti se. Zatim, kemoterapija za uništavanje malignih stanica i njihova proliferacija, korištenje lijekova za jačanje kostiju i terapija zračenjem. Važno je naglasiti da s napretkom medicine postojeći tretmani postaju sve učinkovitiji i bolji.


Tagovi: