Što je limfom

Što je limfom

Što je limfom?

Limfom se opisuje kao maligni tumor koji nastaje radi zloćudne preobrazbe stanica u limfocitnom sustavu. Navedene stanice nalaze se u našim limfnim čvorovima, koštanoj srži, slezeni te timusu, ali moguće ih je pronaći u drugim organima te organskim sustavima. Danas postoje dva osnovna tipa limfoma: Hodgkinov i ne Hodgkinov limfom. Limfomi se mogu međusobno razlikovati prema vrsti stanica od kojih su sagrađeni, prema svom kliničkom tijeku i prema svojoj lokalizaciji. Ono što ih razlikuje od drugih tumora je mogućnosti nastajanja u svim organima, što znači da se oni ne dijele na benigne te maligne, već su svi maligni i razlikuju se jedino prema stupnju malignosti.

Prema svom kliničkom tijelu, oni se mogu podijeliti u tri tipa: Indolentni - Građen od manjih stanica, njegov klinički tijek je spor, a kod određenih bolesnika spontano se pojavljuje i nestaje. Nisu izlječivi sa standardnom terapijom, što znači da je relaps bolesti moguć. Agresivni - Pacijenti koji su oboljeli s ovakvim tipom limfoma ne mogu dugo živjeti ako se ne liječe. Građeni su od velikih stanica agresivno napadaju određeni organ. Vrlo agresivni - Zahtijeva hitan i veoma agresivan način liječenja ako pacijent želi živjeti više od par mjeseci.

Limfom simptomi i znakovi

Često je prvi znak bolesti uvećani limfni čvor na vratu, ispod pazuha ili kod prepona. Ponekad se povećani limfni čvorovi mogu pojaviti i u trbuhu ili prsištu. Kada se povećanje limfnih čvorova pojavi na perifernim regijama oni su uočljivi i potrebno je odmah zatražiti liječničku pomoć. Ako se povećanje dogodi na trbuhu, prsištu ili zdjelici, to je znak pritiska tumora na druge organe. Bolesnik će često primijetiti niz specifičnih simptoma poput kašlja, pritiska u prsima, otežano disanje, osjećaj gušenja.

Kada je limfom prisutan u trbuhu on se manifestira kroz bol, moguća je pojava žute kože radi pritiska na žučne vodove, smanjuje se potreba za mokrenjem, smetnje prilikom pražnjenja stolice. Kada se pojavi limfom, on može donijeti i specifične opće simptome, takozvani B simptomi: Povišena tjelesna temperatura, znojenje tijekom noći, svrbež kože, gubitak kilaže. Uslijed same infiltracije koštane srži sa zloćudnim stanicama dolazi do potiskivanja normalnih stanica i razvija se anemija, trombocitopenija, leukopenija. Ponekad se može pojaviti i leukocitoza koja cirkulira maligne stanice prema perifernoj krvi.

Limfom dijagnoza i liječenje

Kada nastane sumnja najbolje je potražiti pomoć liječnika. Kliničkim pregledom postavlja se sumnja na limfom, a za test se provodi citološka punkcija povećanog limfnog čvora. Kada se postavi dijagnoza, slijedi procjena općeg stanja bolesnika i donosi se odluka o liječenju. Liječenje limfoma će ovisiti o vrsti i proširenosti, ali i o općem stanju samog bolesnika, njegovom zdravstvenom stanju. Protutumorsko liječenje obuhvaća: Kemoterapiju, imunoterapiju, korištenje novih lijekova, imunomodulatori, zračenje. Limfom se liječi i uz potpornu terapiju koja se često bazira na raznim lijekovima protiv virusa, bakterija, bolova.

Osim navedenog, oboljeloj osobi je važno pružiti i psihološku pomoć kako bi lakše podnosila razdoblje liječenja. Kombinirano liječenje (kemoterapija/imunoterapija/zračenje) postiže najbolje rezultate. Agresivni limfomi uspješno se liječe u 70% posto slučajeva. Oboljeli koji ne mogu podnijeti kombinirano liječenje radi zdravlja često se primjenjivati jednu metodu liječenja, te postupno prelaziti na drugu. Liječenje se nadgleda i primjenjuju se samo dokazane metode kako bi oboljela osoba što prije ozdravila.


Tagovi: