Rak gušterače – simptomi, uzrok i liječenje

Ljepota i zdravlje

Rak gušterače - simptomi, uzrok i liječenje

Što je rak gušterače?

Rak gušterače možemo opisati kao rijetki oblik raka našeg probavnog sustava. Gušterača je žlijezda koja se smjestila ispod našeg želuca točno između dvanaesnika i slezene. Rak se krene razvijati u samim tkivima gušterače. Gušterača je veoma bitan dio našeg tijela, ona je odgovorna za enzime koji nam pomažu u probavi i hormone koji pomažu u procesu regulacije metabolizma šećera. Rak gušterače se nažalost uglavnom primijeti u kasnom stadiju.

Oboljeli od navedenog raka su najčešće u dobi od 40 do 60 godina. Navedeni rak nažalost često ima lošu prognozu, neovisno o tome da li se on otkrije u ranoj ili kasnijoj fazi. Veoma se brzo širi, što uzrokuje smrtnost od 95%. I dok medicina i dalje napreduje, nažalost nije pronađeno rješenje s kojim bi se efikasno borilo protiv navedenog raka, kao što znamo njegovo kirurško odstranjivanje nije nikako moguće.

Najveći kao i najčešći uzroci za obolijevanje od raka gušterače su: Životna dob ili starenje, aktivno pušenje i konzumiranje alkohola, konzumacija hrane koja je bogata mastima i siromašna vlaknima, povećana tjelesna težina, manjak fizičke aktivnosti i povijest bolesti koja uključuje dijabetes, pankreatitis ili cirozu jetre. Češće se javlja kod muškaraca nego žena, i procjenjuje se kako svake godine oko 600 osoba oboli od raka gušterače u Hrvatskoj.

Rak gušterače uzroci i simptomi

Osim gore navedenih uzroka raka gušterače, ostali uzroci još dan danas nisu u potpunosti poznati. Navedeni rak će nastati kada stanice unutar gušterače krenu razvijati mutacije u DNA. Navedene mutacije će uzrokovati nekontrolirani rast stanica, što znači da će normalne i zdrave stanice odumirati dok će gomilanje stanica uzrokovati nastanak tumora. Iako je rak gušterače još misterij u svijetu medicine po pitanju nastanka, nije nikakav misterij da je ovo rak s jako lošom prognozom.

Njegovo uklanjanje je nemoguće radi samog položaja gušterače u našem tijelu. Dobra prokrvljenost godi stanicama raka i zato on brzo razvija. Koji su simptomi raka gušterače? Simptomi se pojavljuju veoma kasno i lako su zanemarivi i podmukli, što znači da većina pacijenata ne može samostalno prepoznati o čemu je riječ. Prvi veći simptomi poput povraćanja i mučnine daju do znanja da nešto nije u redu.

Kod mnogih vrsta tumora postoji niz specifičnih testova koji mogu pokazati na njegovu prisutnost, no nažalost to nije slučaj za rak gušterače. Simptomi i znakovi da se radi o raku gušterače se pojavljuju tek onda kada je bolest uznapredovala. Simptomi mogu uključivati sljedeće pojave: Bolovi u trbuhu koji se šire na leđa, pojava žutila kože i očiju, nagli gubitak apetita i težine, pojava krvnih ugrušaka, osjećaj depresije.

Rak gušterače dijagnoza i liječenje

Rak se dijagnosticira pomoću pretraga koje omogućuju slikovni prikaz gušterače kao i okolnog područja trbuha. Pregled abdomena je bitan kao i RTG pluća jer se može vidjeti da li postoje presadnice tumora u drugim organima osim gušterače. U rijetkim slučajevima potrebno je uzeti komadić tkiva za patohistološku analizu. Laboratorijski nalazi mogu pokazati da li u tijelu postoje znakovi anemije, žutice ili povećane razine glukoze u krvi.

Liječenje raka gušterače ovisi o stadiju bolesti i o mjestu na kojemu se on širi. Bitni faktori za liječenje su dob i zdravlje pacijenta. Naravno, primarni cilj je eliminirati rak ako je to moguće, ako nije onda je bitno spriječiti njegov rast i širenje. Kirurško odstranjivanje je jedino moguće ukoliko je rak gušterače ograničen samo na gušteraču. Operacija gušterače nozi velike rizike od nastanka infekcije i krvarenja i oporavak je u mnogim slučajevima pun mučnina i povraćanja.

Radioterapija je druga solucija u borbi protiv navedenog raka i ona ima za cilj uništiti stanice raka. Tretmani se dobivaju prije ili poslije operacije u kombinaciji s kemoterapijom i ovo je kombinacija liječenja koja se primjenjuje kod pacijenata koji ne mogu ići na kirurško odstranjivanje. Rak gušterače koji je uznapredovao će se liječiti s glavnim fokusom na kemoterapiju i ciljanom terapijom po uputi liječnika.

Tagovi: