Puževi vam uništavaju vrt? Evo kako ih se zauvijek riješiti. Stručnjaci otkrili jednostavan trik koji djeluje.

Zanimljivosti

Puževi vam uništavaju vrt? Evo kako ih se zauvijek riješiti. Stručnjaci otkrili jednostavan trik koji djeluje.

Kako puževi vam uništavaju vrt

S dolaskom proljeća i toplijih dana, s njime dolaze i razni insekti i nametnici, poput muha, komaraca, osa i dakako puževi. Puževi mogu mnogo štete učiniti našem dvorištu, posebice prema začinskom i povrtnom bilju. Osim što njegova sluz može uništi listove, ujedno oni vam mogu pojesti sve bilje na koje naiđe, te vam tako ostavljajući ništa za vas. Vjerojatno se i vama dogodio ovakav scenarij, odlučili ste zasaditi salatu, mrkve i pokoje začinsko bilje poput bosiljaka ili ružmarina. Sljedeće jutro ste imali što za vidjeti, bilja skoro pa ga više nije ni bilo, sve su vam oni pojeli! Ne morate više očajavati zbog tog velikog gubitka, te isto tako ne morate odustajati od svojeg vrta iz sna. Sada uz sljedeće trikove koje ćemo vam kroz ovaj članak otkriti moći ćete se napokon jednom i za sva vremena riješiti puževa iz vašega vrta te napokon moći uživati u vrtlarstvu i uzgoju povrća!

Što učiniti kada vam puževi napadaju bilje

Kada vam krenu puževi napadati vaše bilje u dvorištu, bitno je da što prije reagirate na to i potegnete svoj prvi potez kako biste izbjegli potencijalnu najezdu puževa u vašem vrtu. Kao i sa svim drugim nametnicima, čim prvi locira lokaciju gdje vrvi s hranom, u brzom roku će se pojaviti i svi ostali, i tada ćete imati puno veći problem. Lakše se riješiti par puževa nego njih sto, to je sigurno. Postoje razni načini kako se možete riješiti puževa iz svojeg dvorišta, a ovo su neki od najboljih metoda.

Prvo što možete napraviti je da navečer stavite teglu punu s kukuruznim brašnom u svojem vrtu, a ujutro ćete vidjeti hrpu mrtvih puževa. Naime, njih kukuruzno brašno jako privlači, ali posljedično ima fatalno djelovanje na njih. Tako možete svaku večer staviti teglu s brašnom dok ih se ne riješite svih njih.

Druga metoda vam je da stavite u jednu posudu pivo i zakopate tu posudu u zemlju. Puževi vole pivo, no isto tako ga ne podnose. Na taj način ćete se moći riješiti puževa na efektivan i brz način!

Efektivan način kako da puževi nestanu

Treća metoda vam je da ljuske jajeta i talog kave posipate oko biljke koju vam puževi napadaju. Ljuske jajeta će porezati puževe dok miri kave ih odbija. Na taj način ne budete više imali problema s puževima.

Četvrta metoda vam je da posipate pijesak oko dvorišta, jer pijesak jednako kao i ljuske jajeta nanose štetu prema puževima te više ne budu ni pomirisali vašem vrtu.

Peta metoda vam je da pomiješate 1 dio amonijaka i 1 dio vode i poprskate ovaj miks oko vašeg vrta te puževi više ne budu prilazili vrtu.

Šesta metoda vam je da oko vrta postavite vreće za smeće u kojoj ulijete vodu. Ujutro će vas onda dočekati puna vreća puževa.

Sedma metoda je da donesete prirodne neprijatelje puževa, poput ježeva, žaba ili kokoši. Ako imate neke od ovih životinja u dvorištu, onda više ne budu prilazili blizu.

I zadnja metoda na našoj listi je da stavite bakrenu žicu oko cvijeća koje vam puž napada. Puž loše reagira na bakar, jer kada njihova sluz dotakne bakar to je kao da ih je struja stresla.

Tagovi: