Pukotine na petama – uzrok i liječenje

Zenidol - protiv gljivica, svraba i pukotina na stopalu

Brzo upija i ne ostavlja tragova na krevetu i odjeći
  • Liječi gljivice stopala i nokta
  • Ublažava svrbež i ljuštenje
  • Eliminira znojenje i neugodan miris
  • Liječi pukotine na petama
  • Jača vaše nokte
 
Pukotine na petama - uzrok i liječenje

Pukotine na petama zašto se pojavljuju

Velika većina ljudi već je barem jednomu životu iskusila pukotine na petama koje su zdravstveni problem, ali i estetski problem jer ispucale pete ružno izgledaju osim što su opasne za infekcije koje se mogu napraviti u ljudskom tijelu. Postoje unutarnji i vanjski uzroci koji dovode do ispucalih peta.

Vanjski uzroci nepravilna njega i higijena stopala, suhi zrak, obuća koja nije zdrava za nošenje jer ne propušta cirkulaciju zraka i u kojoj se noga pretjerano znoji pa dovodi do pojave gljivica, nezdrava prehrana, loša cirkulacija krvi, hladnoća, ali i nedostatak dovoljne hidratizacije stopala. Cipele, odnosno obuća su vrlo često uzrok koji stvara pukotine na petama ako su uske, neudobne i vlažne. Stoga pažljivo kod kupovine cipela pažljivo odaberite kvalitetnu obuću.

Unutarnji uzroci koji dovode do pucanja kože na petama mogu biti brojni od gljivičnih infekcija, dijabetesa, loša cirkulacija i prokrvljenost stopala. Možda niste znali ali i želučani i bubrežni problemi mogu također dovesti do pucanja kože na petama, kao i dermatitis uzrokovan stresovima. Uslijed prekomjerne tjelesne težine i visokog kolesterola deformira se stopalo pa tako i pati koža na petama. Nedostatak željeza će uzrokovati proizvodnju proteina koji će dovesti do sušenja kože, a ukoliko imate parazite u tijelu ili psorijazu to također može uzrokovati pucanje peta. Trudnoća je period u kojem se tijelo žene uslijed hormonskih reakcija mijenja pa dolazi i do dehidracije kože, pa tako i dehidracije kože na stopalima i pucanja peta.

Prevencija za pukotine na petama

Prevencija je kod svih zdravstvenih situacija uvijek bolje rješenje nego liječenje. U slučaju kada se pojave pukotine na petama trebate reagirati odmah kako se stvari ne bi zakomplicirale jer pukotine se mogu dalje širiti i dovesti do opasnih infekcija sa kojima će se vaše tijelo morati boriti, pa će biti potrebno ozbiljnije liječenje antibioticima.

No, na pojavu bilo kakvih promjena na vašim petama možete djelovati unaprijed kako biste spriječili pukotine na petama. Na tržištu postoje brojne kreme koje hidratiziraju i djeluju antigljivično i antibakterijski, te se mogu naći i kreme isključivo na bazi biljnih sastojaka koje nemaju nuspojave na vaše zdravlje.

Od narodnih recepata možete koristiti njegu stopala biljnim uljima poput maslinovog, kokosovog ili sezamovog ulja. Piling rižinim brašnom će odstraniti mrtve stanice kože i nahraniti kožu. Lišće Margosa, indijskog jorgovana djeluje protugljivično uz dodatak kurkume. Malo limunovog soka u toploj kupki ili ružina vodica i glicerin njegovat će i hidratizirati stopala. Kaša od banana će u 15-tak minuta nahraniti kožu i nakon par tjedana svakodnevnog postupka riješit ćete se ispucalih peta. Med je ljekovit za cijelo tijelo i sve organe ljudskog tijela jer ima antibakterijska svojstva. Ili jednostavno namačite noge u toploj slanoj vodi koja će djelovati antibakterijski i hidratizirajuće na stopala.

Liječenje za pukotine na petama

Ukoliko prevencija kremama i narodnim lijekovima nije dovoljno pomogla ili ste već u fazi kada su pukotine na petama velike bit će vam potrebna liječnička pomoć specijalista dermatologa koji će nakon pregleda i određenih analiza ustanoviti o kojim se uzrocima radi te ovisno o uzroku odrediti terapiju liječenja.

Ukoliko se radi o dijabetesu liječnik će propisati lijekove koji djeluju antibakterijski, no ako se radi o gljivičnoj infekciju liječenje će se bazirati na lijekovima koji djeluju antigljivično. Ukoliko krvne pretrage pokazuju nedostatak vitamina, željeza ili povišeni kolesterol liječenje će biti u skladu sa tim nedostacima i viškom kolesterola.

Ukoliko je za pukotine na petama uzročnik parazit u tijelu liječenje će biti usmjereno na čišćenje organizma od parazita i njegu i hidratizaciju kože stopala. No, možete si pomoći i prirodnim receptima već nabrojenim, ali i na primjer oblogom od meda i kupusa, te krumpirova juha koja će se u kaši također nanijeti na ispucalu kožu stopala kao oblog, te ćete nakon samo tjedan dana primijetiti poboljšanje na svojim stopalima.


Tagovi:

Zenidol - protiv gljivica, svraba i pukotina na stopalu

Brzo upija i ne ostavlja tragova na krevetu i odjeći
  • Liječi gljivice stopala i nokta
  • Ublažava svrbež i ljuštenje
  • Eliminira znojenje i neugodan miris
  • Liječi pukotine na petama
  • Jača vaše nokte