Što su psihofarmaci

Što su psihofarmaci

Što su psihofarmaci i za što se koriste?

Psihofarmaci se prema definiciji opisuju kao psihotropne tvari koje će utjecati na raspoloženje, ponašanje, podražaje i misli osobe. Oni se koriste u liječenju određenih psihičkih poremećaja te bolesti, utječu direktno na moždane tvari ili neurotransmitere. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, psihički poremećaji se nalaze na četvrtom mjestu po čestini svoje pojave, odmah iza kardiovaskularnih i malignih oboljenja, i ozljeda. Vjeruje se kako gotovo 10% sveukupnog svjetskog stanovništva pati od određenih psiholoških poteškoća koje zahtijevaju liječenje. Psihološke teškoće (ovisno o ozbiljnosti stanja) se liječe određenim lijekovima koji se stručno nazivaju psihofarmaci.

Što sve utječe na naše psihološko zdravlje? Vjeruje se kako se psihološke poteškoće razvijaju putem bioloških, psiholoških i društvenih faktora. Navedeni lijekovi su i dalje stigmatizirani, što znači da velika većina oboljelih ne želi uzimati lijekove jer vjeruju kako ne pridonose poboljšanju psihološkog stanja. Pozitivne i negativne strane navedenih lijekova objasniti će psihijatar, kao i činjenicu zašto je bitno psihičkom problemu pristupiti s obje strane - lijekovi i psihoterapija. U svakom slučaju, uzimanje navedenih lijekova neće samo po sebi izliječiti određenu osobu, već oni služe kao nadopuna ili potpora drugim terapijama kako bi osoba bila što bolje.

Kako djeluju psihofarmaci?

Današnji psihofarmaci se razlikuju prema svojoj učinkovitosti te djelovanju. Poznajemo sljedeće oblike navedenih lijekova: Anksiolitici - Lijekovi koji će ublažiti anksiozne simptome: Napetost, tjeskoba, uznemirenost, ubrzani rad srca, znojenje. Njihovo djelovanje može biti uspavljujuće ili neometani odmor. Ovi lijekovi neće utjecati na spoznajne procese osobe, kao ni percepciju, no mogu uzrokovati ovisnost i zato se prepisuju na kratkotrajno korištenje. Najčešće se koriste uz psihoterapiju i za poremećaje poput anksioznosti, fobija, PTSP-a, OKP-a.

Antipsihotici - Lijekovi koji će ukloniti ili smanjiti psihotične simptome poput halucinacija i sumanutih misli. Koriste se u liječenju shizofrenije, i svakog poremećaja gdje se pojavljuju psihotični simptomi. Njihovo korištenje može pomoći u vračanju kvalitete života oboljeloj osobi, čak i onda kada je u pitanju kronično stanje. Mogu uzrokovati određene nuspojave, stoga je bitno obratiti pažnju na funkcioniranje i razgovarati sa psihijatrom.

Antidepresivi - Lijekovi koji se koriste za depresivne simptome. Dolaze u raznim formama, točnije, razlikuju se prema načinu funkcioniranja i potrebno je pronaći pravu vrstu lijeka za osobu. Antidepresivi se koriste za liječenje depresije i dubljih anksioznih stanja. Nažalost, mnogi ih uzimaju za smanjenje stresa. Stabilizatori raspoloženja - Lijekovi koji se koriste kod liječenja bipolarnih poremećaja, liječe oscilacije u raspoloženju. Antidementivi - Lijekovi koji usporavaju tok demencije. Postoje i razni drugi psihofarmaci koji se koriste za liječenje ovisnosti i drugim stanja.

Kada se pripisuju psihofarmaci?

Kada osoba osjeti određenu težinu na svojoj psihi, tada je potrebno otvoreno te direktno komunicirati s liječnikom te psihijatrom. Postavljanje točne dijagnoze mogućeg stanja će odrediti koji se psihofarmaci trebaju koristiti i koliko dugo. Psihijatar će svakom pacijentu objasniti prednosti i nedostatke određenog lijeka, kao i njegovo djelovanje na naše tijelo. U određivanju terapije, bitno je naglasiti kakvu pomoć želite i što želite ostvariti terapijom. Ne zahtijeva svaki problem tablete, što znači da pacijenti mogu provoditi terapiju samo u vidu razgovora s psihijatrom.

Psihofarmaci mogu različito djelovati, što znači da će njihovo djelovanje ovisiti od osobe do osobe i težine liječenog stanja. Koliko dugo traje terapija navedenim lijekovima? Ovo također ovisi o težini psihičkog oboljenja i samom odabiru terapije. Terapija određenim lijekom može trajati par tjedana, mjesecima ili godinama. Prilikom prepisivanja bilo kakvog lijeka za liječenje psiholoških stanja, psihijatar će pacijenta upoznati sa stavkama na koje mora obratiti pozornost. Ako odabrani lijek ne djeluje u određenom roku, tada se njegovo uzimanje može prekinuti ili zamijeniti novom terapijom.


Tagovi: