Prvi hrvatski predsjednik

Zanimljivosti

Prvi hrvatski predsjednik

Prvi hrvatski predsjednik, karijera Dr. Franje Tuđmana

Dr. Franjo Tuđman je bio prvi hrvatski predsjednik, antifašistički borac, povjesničar i disident. Rođen je 14. svibnja 1992 godine u Velikom Trgovišću, Zagorju. Kao malo dijete ostaje bez svoje majke, dok mu je otac ugledni član HSS-a kao i općinski načelnik. Osnovnu školu pohađao je u Velikom Trgovišću, dok srednju školu završava u Zagrebu. Tuđman u Zagrebu pohađa Trgovačku akademiju, i već 1940 godine završava u pritvoru radi sudjelovanja u ljevičarskim demonstracijama. Odlučuje napustiti školovanje i 1941 godine sudjeluje u partizanskom pokretu gdje postaje članom Komunističke partije Jugoslavije. Sudjeluje u partizanskim odredima na sjeverozapadu Hrvatske, nakon čega je upućen na Vrhovni štab u Beogradu 1945 godine. Nakon kraja drugog svjetskog rata završava studij u Beogradu na Višoj vojnoj akademiji. 1960 godine Tuđman dobiva čin generala, no već sljedeće godine napušta vojnu službu kako bi se posvetio znanstvenom i publicističkom radu. Dolaskom u Zagreb 1961 godine osniva institut za povijest radničkog pokreta gdje obavlja dužnost direktora sve do 1967 godine. Izabran je za profesora na Fakultetu političkih znanosti sveučilišta u Zagrebu 1963 godine, a 1965 postaje doktorom povijesnih znanosti. Tijekom ovog djela svoje karijere, prvi hrvatski predsjednik Dr. Franjo Tuđman objavljuje veći broj knjiga i članaka na temu povijesnih znanosti, vojne teorije, suvremenije nacionalne povijesti i filozofije povijesti kao i međunarodnih odnosa.

Prvi hrvatski predsjednik, imenovanje predsjednika

Dr. Franjo Tuđman je i prije nego je postao prvi hrvatski predsjednik imao drugačija gledišta. Protivio se nametanju krivnje Hrvatima radi NDH u Drugom svjetskom ratu, ovo je dovelo do njegovog političkog i sudskog progona. Tuđman je izbačen iz Saveza komunista Hrvatske 1967 godine, iste godine kada mora napustiti i Institut, također je uklonjen sa Sveučilišta u Zagrebu i umirovljen kako bi se spriječila njegova javna djelatnost. Tako je u prvom političkom procesu 1972 godine osuđen na dvije godine zatvora, 1981 godine na tri godine zatvora i dobiva zabranu javnog djelovanja na pet godina. 1987 godine Tuđmanu se vraća putovnica i on putuje u inozemstvo gdje nastavlja predavanja o stvaranju hrvatskog nacionalnog demokratskog pokreta među iseljenicima. Hrvatsku demokratsku zajednicu osniva 1989 godine i postaje njenim predsjednikom. Nakon što Tuđman sa svojom zajednicom pobjeđuje na prvim demokratskim izborima, u Saboru je 30. svibnja 1990 godine izabran za predsjednika Predsjedništva tada još zvane Socijalističke Republike Hrvatske. Nakon što je donesen novi demokratski Ustav Republike Hrvatske 22. prosinca 1990 godine na tadašnjim neposrednim predsjedničkim izborima u kolovozu 1992 godine Franjo Tuđman je izabran za Predsjednika hrvatske države. Prvi hrvatski predsjednik opet postaje predsjednikom u lipnju 1997 godine. Dr. Franjo Tuđman je uspješno vodio hrvatsku vanjsku i unutarnju politiku i vojno redarstvene akcije i operacije tijekom Domovinskog rata. Tuđman je svojim vladanjem dao ključni povijesni doprinos u suvremenosti, samostalnosti i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske.

Prvi hrvatski predsjednik, kraj karijere

Dr. Franjo Tuđman je imao veliki autoritet nad hrvatskim narodom. U prvome krugu dva puta je izabran za predsjednika Republike Hrvatske. I dok mnogi kritičari danas zamjeraju što je prvi hrvatski predsjednik imao manjak demokracije u svojem vladanju, kao i politiku pretvorbe i privatizacije, većina Hrvata je bila zadovoljna svojim izborom. Tuđmana se danas najviše pamti kao predsjednika koji je u najtežim trenucima Hrvatske preuzeo vodstvo koje je donijelo pobjedu i uspostavu slobodne Hrvatske države. Njegovo vojno obrazovanje pomoglo je u oslobođenju okupiranih područja, akcije „Bljesak“ i „Oluja“ dovele su Hrvatsku do uspostave teritorijalne cjelovitosti. Prvi hrvatski predsjednik je umro u Zagrebu 10. prosinca 1999 godine. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj 13. prosinca uz sve državne i vojne počasti. Na ispraćaju je sudjelovalo više stotina hrvatskih građana i obitelj. Nakon smrti Tuđmana proglašena je trodnevna žalost. Dr. Franjo Tuđman je tako bio idol mnogim današnjim političarima, i u narodu je ostao zapamćen kao onaj predsjednik koji je unatoč svojoj metodi vladavine ostvario najviše za Hrvatsku državu.

Tagovi: