Kako rasparati knjigu rukama

Kako rasparati knjigu rukama

Knjiga ne služi samo za čitanje

Kako rasparati knjigu i zašto bi uopće nešto takvo činili i da li itko nešto takvo radi, vjerujte da radi. Knjiga ne služi samo za čitanje ili skupljanje prašine u vašem regalu. Može služiti za potpalu, naročito ako je loša ili vas je sadržaj nečim drugim naljutio. Događa se i da neki "dušebrižnički odbor" ili neki nadobudni kritičar neku knjigu proglasi nepoćudnom, čak opasnom, a se i sam autor naljuti i poželi je rasparati i iskidati.

Kaže se da je "pero ubojitije od mača" i neke knjige doista izazovu pravu buru i mnogi ih požele uništiti, zatrti im svaki trag. No, morate znati da i najtanja knjiga pruža otpor pri drapanju ako to ne činite kako treba. Puno je to listova koji se opiru zajedničkom snagom uništenju. E sada, ako je tvrdi uvez, morat ćete prvo ukloniti tvrde korice, naime, samo knjige mekog uveza možete rasparati odjedanput jednim vještim trikom koji počinje savijanjem u simboličko slovo "V".

Knjiga kao žrtva izljeva bijesa

Naravno ako ste ljuti na pisca i njegovo poigravanje neprikladnom temom, može se dogoditi situacija u kojoj će se pojaviti njegova knjiga kao žrtva izljeva bijesa i to može može donijeti svojevrsni antiklimaks ljutitom čitatelju ili bijesnom piscu rivalu. Pisci znaju biti vrlo tašti i kada im je taština povrijeđena, uništenje rivalskih djela može donijeti katarzu i smirenje. Ako mislite da se to ne događa i da se nikako ni ne može dogoditi, onda ste u zabludi.

Knjiga može razočarati i naljutiti i čitatelja koji je dao svoj novac i onda razočaran otkrio da je to bačen novac. Da ne pričamo o čitateljima koji se prepoznaju u likovima iz knjige i dožive to vrlo osobno i naravno, odmah se žele osvetiti, naročito ako je njihov lik prikazan kao negativac. Toliko lome ljutito knjigu, razmišljajući što da učini, da je i nasumično saviju u slovo "V", istisnu zrak između stranica i kao od šale je rasparaju.

Knjiga vam može spasiti život na mnogo načina

Ako ste ikada bili odsječeni od svijeta zbog prirodnih katastrofa, lavine, mećave, poplave iložili sve što vam dođe pod ruku, samo da se ne smrznete, pa ste tako spaljivali i knjige, onda vam je sve jasno. Doista, knjiga vam može spasiti život na mnogo načina, proširuje vaše vidike, vaš je najbolji nezahtjevni prijatelj, vaš lijek protiv samoće i depresije, vaša antistres terapija dok je drapate i vaše gorivo u nevolji kada ste sve drugo već spalili.

Ne zna se tko je smislio način kako rasparati knjigu rukama, ali ta vještina vam u nekim životnim trenucima može biti vrlo korisna. Knjiga koja vam je u nekom trenutku na bilo koji način spasila život, pa nije zgorega da naučite i kako je podrapati rukama, tko zna, možda vam zatreba. Pa zato umjesto da se pitate zašto bi netko uopće drapao knjige, upotrijebite neku bezvrijednu knjigu da svladate vještinu, ako vam ikada zatreba, a i da vidite da je to zapravo lako napraviti.


Tagovi: