Što je proktologija

Što je proktologija

Proktologija je grana medicine koja se bavi bolestima debelog crijeva

Sve što u ljudsko tijelo uđe nakon prerade mora i izaći, na znoj, krv ili fekalni otpad (izmet). Završni dio probavnog trakta je debelo crijevo, a proktologija je grana medicine koja se bavi bolestima debelog crijeva, uključujući rektum i anus (čmar). Proktolog je po svojoj specijalnosti proktološki kirurg koji obavlja osnovni proktološki pregled kada imate bilo kakvih problema sa debelim crijevom, svrbež, peckanje, krvavu stolicu, hemoroide, polipe, ranice, čireve, fistule, zatvor, bol u analnom području.

Ako imate jedan ili više navedenih simptoma proktologija je mjesto gdje ćete potražiti pomoć iako mnogi pacijenti prvo obiđu gastroenterologa, ginekologa, dermatologa, na kraju ipak odu proktologu. Statistički gledano oko tri četvrtine svjetske populacije ima neki od problema sa debelim crijevom, pa iako su stil života (previše sjedenja, premalo kretanja), prehrambene navike (bolesti obilja), zapis sa staroegipatske ploče i 2 500 godine prije nove ere kaže da je takvih bolesti bilo u svim epohama, a i Hipokrat opisuje način liječenja hemoroida i fistula (400 g. p. n. e. ).

Proktologija jedina postavlja točnu dijagnozu raka debelog crijeva

Hemoroidi su najčešći problem debelog crijeva i česta komplikacija u trudnoći kod žena. Dobra vijest je da se uklanjaju lako i brzo u ambulantnim operacijama. No, kako debelo crijevo često naseljavaju razni tumori koji mogu biti benigni i maligni, proktologija jedina postavlja točnu dijagnozu raka debelog crijeva koji je na žalost u velikom porastu u cijelom svijetu. Prvi pregled kod proktologa uvijek započinje intervjuom kroz koji vaš kirurg nastoji saznati što više detalja o vašim tegobama.

Nakon razgovora slijedi klinički pregled. Proktologija je opremljena svim potrebnim za pregled, stolom na kojem ležite na lijevom boku, a proktolog će prvo vizualno pregledati analno područje i trticu, zatim će prstom u medicinskim rukavicama i namazanim vazelinom, obaviti fizikalni digitorektalni pregled analnog kanala (na ovaj način se pregleda i prostata kod muškaraca ili maternica kod žena). Ako je situacija nejasna proktolog će napraviti anoskopiju sa malim endoskopskim aparatom sa hladnim svjetlom na vrhu koji uvodi u analni otvor.

U kojim slučajevima vam treba proktologija

Zadnji pregled koji vam može napraviti je rektoskopija koja se obično izbjegava, ali kod sumnje na rak debelog crijeva je taj dubinski pregled analnog kanala (20 - 25 centimetara u dubinu) neizbježan. Zato je važno znati u kojim slučajevima vam treba proktologija, koji su to simptomi koji vas trebaju uputiti proktologu? Može to biti obična nadutost, zatvor, bol u trbuhu i anusu, bolno pražnjenje crijeva, krvava stolica, sluzava stolica, pritisak na debelo crijevo bez defekacije.

Proktologija vam treba i ako imate hemoroide, zapečenu i tvrdu stolicu, proljeve, divertikule (džepići na sluznici debelog crijeva), nemogućnost potpunog pražnjenja crijeva, nemogućnost zadržavanja stolice (inkontinencija), vjetrove, polipe. Iako su najčešće u pitanju upalni procesi koji se lako liječe, ovisno o uzrocima infekcije, ipak proktolozi tijekom rutinskih proktoloških pregleda sve češće nailaze, često nažalost na uznapredovali rak debelog crijeva, koji može imati dobre prognoze ako se na vrijeme otkrije, operira i adekvatno liječi, prije nastanka i razvoja težih komplikacija.


Tagovi: