Prirodni kolagen kako napraviti

Zanimljivosti

Prirodni kolagen kako napraviti

Što je prirodni kolagen?

Kako biste ojačali prirodnu proizvodnju kolagena i iskoristili njegove prednosti, možete napraviti prirodni kolagen kod kuće. Postoji niz prirodnih sastojaka koji se mogu koristiti kako bi se potaknula proizvodnja kolagena u organizmu, uključujući vitamin C, aminokiseline, omega-3 masne kiseline i antioksidanse. Jedno od načina kako možete potaknuti prirodni kolagen i njegovu proizvodnju je kroz pravilnu prehranu. S namirnica bogatih vitaminom C, poput agruma, paprike i kelja, može podržati zdravu produkciju kolagena. Osim toga, unošenje hrane koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos, orasi i lanene sjemenke, može povećati nivo kolagena u Vašem tijelu. Pored brige o ishrani, takođe možete razmotriti korišćenje kozmetičkih proizvoda koji sadrže prirodne elemente kao što su hijaluronska kiselina, ekstrakt aloe vera, zeleni čaj ili koenzim Q10. Ovi sastojci mogu doprineti obnovi kolagenskih vlakana i povećanju elastičnosti vaše kože. Redovna upotreba prirodnih elemenata za podsticanje proizvodnje kolagena, zajedno sa zdravim načinom života, može pružiti vašoj koži zdrav i mladalački izgled, unaprediti stanje vaše kose i ojačati vaše kosti i zglobove.

Čemu služi prirodni kolagen?

Kako biste pripremili goveđi ili svinjski prirodni kolagen, trebate samo slijediti ove upute. Odaberite visokokvalitetni izvor kolagena, poput goveđih kostiju ili svinjske kože. Pažljivo operite kožu ili kosti i uklonite sve tragove mesa ili masti. Nasjeckajte na manje komade kako biste olakšali pripremu. Stavite ga u veliku posudu i prekrijte vodom. Postavite posudu na štednjak i dovedite vodu do vrenja. Nakon što voda zavrije, smanjite temperaturu i neka se lagano kuha 2 do 3 sata. Povremeno dolijevajte vodu kako bi ostao potpuno potopljen. Nakon 2-3 sata, uklonite posudu s vatre i ostavite kolagen da se ohladi. Kada se posve ohladio, procijedite ga kroz cjedilo kako biste odvojili tekućinu od krutih ostataka. Dobiveni prirodni kolagen se po završetku process može upotrijebiti odmah, ili ga možete spremiti i držati u hladnjaku do maksimalno tjedan dana.

Ako želite pripremiti biljni kolagen, držite se sljedećih koraka. Odaberite biljne izvore kolagena, kao što su alge, laneno sjeme ili sjemenke chia. Sameljite ih u prah, koristeći blender ili mlin za kavu. Pomiješajte dobiveni prah s vodom ili drugom tekućinom po Vašem izboru, kao što su voćni sok ili biljno mlijeko, kako biste postigli željenu konzistenciju. Dobiveni kolagen možete ga odmah nakon što ste ga napravili početi koristiti. Preostali prah možete ga spremiti u posudu te ga držati u hladnjaku do maksimalno mjesec dana.

Kako možete sami napraviti prirodni kolagen?

Vitamin C igra ključnu ulogu u formiranju kolagena i očuvanju kože u dobrom stanju, a može se pronaći u hrani kao što su agrumi, jagode, paprike i kelj. Također, može se unijeti kroz dodatke prehrani. Vitamin C ujedno štiti od sunčevih zraka. Cink je važan mineral za sintezu kolagena te je prisutan u namirnicama kao što su mahunarke, orašasti plodovi, crveno meso, jaja i integralne žitarice. Bakar je još jedan mineral za prirodni kolagen jer potičnje njegovou proizvodnju. Bakar se može pronaći u hrani kao što su orašasti plodovi, morski plodovi, kakao, crveno meso i žitarice. Prolin i glicin su aminokiseline koje čine osnovnu strukturu kolagena. Ove aminokiseline se nalaze u namirnicama kao što su meso, riba, jaja i mleko. Antioksidanti kao što su vitamin E i beta-karoten štite prirodni kolagen od oštećenja slobodnim radikalima. Hrana bogata antioksidantima su mrkva, špinat, bobičasto voće, orašasti plodovi i maslinovo ulje. Omega-3 masne kiseline su prisutne u ribi poput lososa i sardina, orašastim plodovima i lanenim sjemenkama, a ona održava dobro zdravlje kože i potiče proizvodnju kolagena.

Tagovi: