Pripreme za polumaraton

Sport

Pripreme za polumaraton

Što je to i pripreme za polumaraton

U svijetu trkačkog sporta postoji šest disciplina dugometražnog trčanja. To su utrke na: 5,10,15,21,42 i 42+ kilometra. Polumaraton je utrka duljine 21 kilometra i koja se trči na cesti. Jedine dvije dulje utrke od polumaratona su maraton ( 42 km) i ultramaraton ( više od 42 km). S obzirom na to da je riječ o dugometražnoj utrci, pripreme za polumaraton moraju biti adekvatne i prilagođene naporima koje ljudsko tijelo doživljava tijekom trčanja polumaratona. Nadalje, pripreme za polumaraton će ovisiti i o fizičkoj spremi osobe prije navedenih priprema.

Ako je osoba početnik, same pripreme će trajati duže od priprema osobe koja redovito prakticira trčanje na duže staze. Prije samih priprema savjetuje vam se da obavite temeljiti liječnički pregled, kako bi bili sigurni da ste zdravi, odnosno da je vaše tijelo spremno podnijeti napore koji mu predstoje. Uz navedeno, morate imati i adekvatnu obuću i odjeću koja će vam omogućiti pravilno i efikasno trčanje.

Pripreme za polumaraton?

U prošlom odlomku navedeno je što je to polumaraton i što je sve potrebno napraviti prije same pripreme za polumaraton. Jednom kada obavite sve navedene predradnje, predstoje vam same pripreme za polumaraton. Vrijeme trajanja priprema ovisiti će o vašoj početnoj tjelesnoj spremi, ali generalno vrijeme priprema varira između 12 i 16 tjedana. U početnom tjednu priprema trčite četiri dana, s tim da jedan od tih dana bude dan kada ćete trčati na duge staze.

U preostala tri dana fokus vašeg trčanja biti će na izgradnju tzv. baznih kilometara. U početnoj fazi priprema nije potrebno izvoditi treninge brzine, naročito ako ste početnik. U svih 12 do 16 tjedana, koliko će vam trajati pripreme, imati ćete jedan dan odmora i dva dana kada ćete trenirati baznu snagu čitavog tijela. S obzirom na navedeno, vaš prvi tjedan bi trebao izgledati otprilike ovako: prva tri dana kratko trčanje, četvrti dan trening snage, peti dan trčanje na duge staze, šesti dan odmor i sedmi dan trening snage.

Pripreme za polumaraton i gdje se sve trči polumaraton?

U prošlom odlomku navedeno vam je kako izgledaju pripreme za polumaraton, a u ovom odlomku navesti će vam se nekoliko gradova u kojima možete trčati polumaraton. Na svijetu postoji veliki broj polumaratonskih utrka. Samo u SAD-u se održava nekoliko stotina polumaratona godišnje. Neki od poznatijih polumaratona u Europi održavaju se u Barceloni, Valenciji, Kopenhagenu, Pragu, Cardiffu, Lisabon, itd. Na polumaratonu u Lisabonu 2021. godine zabilježen je rekord kojeg je postavio Jacob Kiplimo iz Ugande.

Naime, on je polumaraton istrčao za 57 minuta i 31 sekundu, što je za jednu sekundu brže od prijašnjeg rekorda kojeg je postavio Kibiwott Kandie u Valenciji 2020. godine. Najbliže polumaratonske utrke za hrvatske trkače održavaju se u Beogradu, Klagenfurtu i Pragu. Za sam postupak prijave na pojedinu polumaratonsku trku posjetite internetsku stranicu polumaratona na koji želite nastupiti. Ako želite proći što temeljitije pripreme za polumaraton, uvijek se možete upisati u neki od trkački klubova. Naime, tamo ćete osim samih priprema dobiti i dodatne korisne savjete vezane uz trčanje polumaratona.

Tagovi: