Priprema za maturu

Priprema za maturu

Priprema za maturu uz par jednostavnih savjeta

Namjerili ste se na određeni fakultet, ali ne znate kako se pripremiti za državnu maturu? Kaže se kako je dobra priprema pola posla, no uvijek je lakše reći nego učiniti. Priprema za maturu može biti jednostavna, zato vam donosimo jednostavne savjete koji mogu olakšati pripremu i povećati šanse za prolazak na državnoj maturi. Znamo kako se državna matura odvija u dva termina, sukladno o datim terminima s pripremama bi trebalo početi barem mjesec dana prije rokova.

Mjesec dana je krajnji rok, no poželjno je da se s pripremama krene po procesu kontinuiranog učenja tijekom cijele školske godine, tako da na kraju možete samo ponavljati gradivo. Također je bitno i prikupiti materijale za maturu, najbolji odabir su specijalizirani vodiči koji pokrivaju gradivo koje će se naći na ispitu. Prije pristupanja državnoj maturi bitno je da se odlučite koje predmete ćete polagati, točnije koju razinu nižu ili višu.

Sukladno odabirima treba napraviti raspored učenja, najbolje je zapisati si termine održavanja svih ispita koji se moraju položiti i krenuti. Testirajte se pomoću rješavanja mature iz prošlih godina kako bi znali kakav tip pitanja možete očekivati. Priprema za maturu ne može proći bez ponavljanja, kaže se kako je ponavljanje majka znanja i ova poslovica zasta krije puno mudrosti.

Priprema za maturu i dodatne pripreme

Priprema za maturu je poželjna na bilo koji način, no zadnjih godina sigurno slušate o dodatnim pripremama za maturu i pitate se što je to? Pripreme za državnu maturu su prijeko potrebne mnogim učenicima danas radi uskog rasporeda. Navedene pripreme se mogu organizirati besplatno u školi u obliku dopunske nastave ili ih roditelji mogu plaćati na određenim učilištima.

Istraživanja u Hrvatskoj pokazuju kako čak 68% učenika ide na dodatne pripreme kako bi si povećali šansu za prolazak na državnoj maturi. Dobro organizirana priprema za maturu može učenike riješiti straha, tjeskobe i neizvjesnosti oko činjenice prolaska i upisa na željeni fakultet. Zahvaljujući njihovoj popularnosti mnogi su se krenuli pitati da li su ovakve pripreme za maturu neophodne ili su samo trend?

Govoreći o samoj težini ispita državne mature, pripreme su svakako neophodne, bez obzira da li se one odvijaju u školi ili na privatnom učilištu. Naravno, ukoliko učenici idu na privatna učilišta koja organiziraju za vrijeme mature posebne programe oni se plaćaju, no uspješnost prolaznosti učenika koji su pohađali ovakvu vrstu pripreme je 96%.

Priprema za maturu i probni ispiti

Najbolji način kako testirati svoje znanje za državnu maturu su svakako probni ispiti ili rješavanje ispita iz prošle godine. Probne ispite možemo pronaći na dodatnim pripremama za maturu, dok prošlogodišnje ispite od državne mature možemo pronaći online. Zašto su oni bitni, ako ne i najbitniji dio za pripremu državne mature?

Priprema za maturu bi trebala biti što lakša i što jednostavnija kako bi učenici na vrijeme uvidjeli gdje moraju nadopuniti znanje. I dok je sigurno jednostavno "štrebanje" svega najlakši i najjeftiniji način, ponekad ono nije dovoljno za željene rezultate. Zamolite svoje učitelje za dodatne savjete kako bi priprema za maturu trebala izgledati.

Sada kada znate osnovne informacije o tome kako se uspješno pripremiti za državnu maturu važno je krenuti s učenjem. Uz trud i ponešto sreće željeni fakultet za upis je ostvariv. Što ako zapnete s učenjem? Tada je bitno potražiti pomoć učitelja, kolega ili prijatelja, ili raznim specijaliziranih instruktora koji pomažu u pripremama državne mature.


Tagovi: