Kako zgusnuti punjene paprike
Kako zgusnuti punjene paprike i koje su najčešće pogreške prilikom pripreme?
Punjene paprike su tradicionalno ljetno, ali i jesensko jelo. Svako domaćinstvo ima svoji posebni recept za punjene paprike, stoga je teško reći koji recept je najbolji. No, neke pogreške prilikom pripreme zajedničke su mnogima. I dok se odabir mesa, riže i začina može činiti kao veoma lagan zadatak, upravo ovdje najčešće griješimo i tražimo odgovore na pitanja poput kako zgusnuti punjene paprike? Koje su najčešće pogreške prilikom pripreme punjenih paprika? Prva greška je odabir pogrešne vrste paprika.
Poželjno je uvijek puniti kuhati babure, no u redu su i druge vrste poput roga. Druga greška je pogrešan odabir nadjeva/mesa. Najbolje je koristiti mješavinu mljevenog mesa u koje se dodaje luk, riža, začini po želji. Treća greška je omjer punjenja. Paprike bi se uvijek trebale puniti skoro do vrha. Punjenje bi trebalo biti bogato, no treba imati na umu da se riža tijekom kuhanja širi i da se treba paziti da paprike ne popucaju tijekom kuhanja. Kako zgusnuti punjene paprike je zadnje pitanje, a odgovor na to je zaprška.
Kako zgusnuti punjene paprike i što je najbolje koristiti za dobivanje umaka?
U jela na žlicu najčešće se stavlja zaprška ili koncentrat od rajčice. Kako zgusnuti punjene paprike? Ako želite dobiti samo količinu, tada je najbolje koristiti koncentrat od rajčice i vodu. No, ako ipak želite dobiti gustoću i puniji okus, tada je najbolje napraviti zapršku. Kako zgusnuti punjene paprike i kako se radi zaprška? Zaprška se dobiva od mješavine maslaca i glatkog brašna, iako se često umjesto maslaca koristi i svinjska mast.
Sa maslacem postiže se nešto bogatiji i kremastiji okus, dok mast daje posebniji šmek. Omjeri za zapršku su; 50 g maslaca ili masti, 50 g glatkog brašna. Kada maslac ili mast stavite na ugrijanu tavu potrebno je pričekati da se otopi. Kada se otopi potrebno je dodati glatko brašno i dobro pomiješati kako bi se sve sjedinilo. Zaprška se samostalno kuha 5 minuta, nakon čega se dodaje u jelo. Najbolje je zapršku dodati 10 minuta prije završetka kuhanja kako bi dobili potrebnu gustoću i bogat okus.
Kako zgusnuti punjene paprike i na koje sve načine možemo zgusnuti jelo?
Zaprška je najčešća metoda za zgušnjavanje jela, no ona nije uvijek idealan odabir. Radi toga što je teška ne preporučuje se osobama koje imaju određenih problema. Kako zgusnuti punjene paprike? U šalicu ulijte hladnu vodu i u nju pomiješajte dobro žlicu brašna, malo vegete ili soli, žlicu crvene paprike i žlicu koncentrata od rajčice. Sve skupa možemo dodati na malo zagrijane masnoće kako bi se samo prokuhalo prije dodavanja u paprike.
Što napraviti ako paprike i dalje nisu dovoljno guste, kako zgusnuti punjene paprike? Ako primijetite da punjene paprike nemaju željenu gustoću, tada s lonca možete maknuti poklopac i pustiti da eventualni višak vode ispari tijekom procesa kuhanja. Navedeno može pomoći samo tijekom kuhanja, ne kada je jelo već pri kraju. Punjene paprike najjednostavnije možete zgusnuti uz pomoć zaprške, no ako vam masnoća teško sjeda tada ju je potrebno izbjegavati i probati samo s vodom, brašnom, crvenom paprikom i začinima.
Tagovi: