Priprema bifteka na tavi

Hrana i piće

Priprema bifteka na tavi

Kako izgleda uspješna priprema bifteka na tavi?

Biftek, T – bone, ramstek i ostale mesne poslastice najčešće pripremamo za toplih mjeseci, no ono nije rezervirano samo za lijepe dane. Dolaskom hladnijeg vremena prisiljeni smo roštilj pospremiti i snalaziti se u pripremi mesa, srećom tu u pomoć dolazi određeno suđe koje nam pomaže u pripremi mesa. I dok naravno na grill tavi nikad nećemo dobiti identičan okus kao na roštilju, priprema bifteka na tavi je druga priča.

Ukoliko niste virtuoz u pripremi dobrog komada mesa pametnije je da se ne primate ovakvog posla, biftek nije običan komad mesa i ne radi se o pripremi na najobičnijoj teflonskoj tavi. Priprema bifteka na tavi traži solidnu tavu od lijevanog željeza ili gusa kojoj treba vremena da postigne temperaturu ali je odlična u njenom održavanju. Nemojte zaboraviti da gdje ima marinade ima i dima.

I dok navedeno ne predstavlja nikakav problem kada se roštilja ili priprema radi u vanjskoj kuhinji, ovo bi mogao biti problem za unutarnju pripremu. Kako bi izbjegli veliku količinu dima u pripremi mesa bitno je meso ostaviti u marinadi po par dana a ne 24 h, isto tako je bitno odstraniti višak marinade s mesa prije samog pečenja.

Priprema bifteka na tavi, savjeti za pripremu

Biftek izvadite barem sat vremena iz hladnjaka prije pečenja kako bi postigao sobnu temperaturu. Ukoliko je biftek prethodno mariniran bilo bi poželjno da ga dobro obrišete s papirnatim kuhinjskim ubrusom da skinete višak marinade kako ne bi došlo do zagorijevanja i dima. Priprema bifteka na tavi izgleda ovako: Kvalitetnu tavu je potrebno jako ugrijati, zatim ulijte par kapi ulja da dobijete tanku uljani film i pričekajte da se ono zagrije.

Kada se ulje zagrije stavite meso u tavu i pecite s jedne zatim s druge strane od 4 – 7 minuta ovisno o stupnju pečenosti koji preferirate. Meso preokrenite s hvataljkom za meso, nikako nemojte koristiti vilicu i bockati meso jer upravo tako gubite sokove. Isto tako nemojte meso zarezivati nožem, bespotrebno pipkati. Ostavite meso da se peče na miru dok nije došlo vrijeme da se ono preokrene na drugu stranu.

Kada je priprema bifteka na tavi gotova, točnije kada je meso pečeno izvadite ga iz tave i pokrijte ga da odleži na toplome, možete ga eventualno po želji politi s marinadom ili masnoćom u kojoj se pekao. Nakon par minuta meso možete narezati na željenu debljinu i isto tako servirati uz željeni prilog uz mogućnost polijevanja s masnoćom i sokovima od pečenja. Navedeno je najosnovniji recept za biftek na tavi.

Priprema bifteka na tavi, važne natuknice

Ponekad mnogi misle ako im nisu potrebne posebne natuknice kada je riječ o pripremi mesa, no kaže se kako je ponavljanje majka znanja. Pošto se priprema bifteka na tavi odvija u tavi od željeza ili gusa, treba imati na umu da kako se grije tava da se grije i njena ručka. Prilikom korištenja navedenih tava nikako nemojte zaboraviti nositi rukavice koje su otporne na temperaturu.

Prije nego se bacite u cijeli proces pečenja bifteka na tavi provjerite koliko je minuta potrebno peći meso kako bi dobili sočan komad mesa. Prilikom kupnje samog bifteka zatražite mesara da vam očisti meso, točnije da skine srebrnu opnu i eliminira višak tkiva i žilica, ukoliko mesar odbije navedeno tada navedeni posao pada na vas. Poželjna debljina samog bifteka bi trebala biti od 200 do 250 grama, ovo je izuzetno bitno ako želite dobiti komade mesa koji su jednako pečeni.

Priprema bifteka na tavi je gotova onda kada meso s obje strane postigne lijepu tamnosmeđu boju, a ona se postiže jedino tako da je tava i masnoća na njoj bila dovoljno vruća. Ovakav komad mesa ne traži pripremu koja je dulja od 5 minuta, i to imajte na umu. Za kraj, od iznimne je važnosti ostaviti biftek da se odmori prije posluživanja, ovako se njegovi sokovi ravnomjerno rasporede, što znači ukoliko je slabije pečen on neće krvariti po tanjuru kada ga razrežete.

Tagovi: