Prenatalni test – iskustva, rezultati, cijena, forum

Ljepota i zdravlje

Prenatalni test - iskustva, rezultati, cijena, forum

Prenatalni test iskustva

Prenatalni test je test koji se preporučuje trudnicama u prvom tromjesečju trudnoće kako bi se ispitala visina rizika od kromosomopatija, trisomija. To su anomalije kromosoma koje u djeteta razvijaju Downov sindrom, Edwardsov i Patauov sindrom sa kojim će se dijete roditi.

Iskustva trudnica ukazuju na to da prenatalni test ne pokazuje točno da li se doista radi o trisomiji, jer se može pokazati na testu da je rizik od trisomije visok pa da ipak trudnica rodi zdravo dijete, ali i obrnuto da se na testu pokaže nizak rizik a rodi se dijete sa anomalijom kromosoma.

Trudnice iskustvom potvrđuju da je rizik veći i on raste sa godinama starosti trudnice, no moguć je visok rizik prisutan i kod mlađih žena. Trudnice koje će biti upućene da obave prenatalne pretrage su uglavnom trudnice starije od 35 godina, ukoliko su već imale dokazane trudnoće sa trisomijom. Za potvrdu će biti potrebno uz test napraviti i ultrazvučni pregled i analizu krvi majke.

Prenatalni test rezultati

Kako smo već napomenuli rezultati koji se pokazuju za prenatalni test mogu ukazivati na netočne podatke, stoga je potrebno ukoliko rezultat testa ukaže na visok rizik trisomije to potvrditi i dodatnim pretragama koje nisu invazivne. Ultrazvučni nalaz kojim će se mjeriti tekućina u području vrata bebe, te ukoliko je sadržaj tekućine povećan rezultat UZV nalaza potvrđuje Downov sindrom.

Treća neinvazivna metoda se dobiva putem biokemijskih pretraga krvi majke kojom se mjeri slobodni beta podjedinica hCG da li je povećana razina i da li je smanjena razina proteina A PAPP-a. Ukoliko su rezultati takvi potvrđuju Downov sindrom nerođene bebe.

Postoje i invazivne metode kao što su amniocenteza kojom se uzima uzorak plodne vode punkcijom, na što se upućuju samo visoko rizični slučajevi jer postupak može biti i koban za bebu i trudnoću. A postoji i još jedna invazivan postupak kojim se može potvrditi prenatalni test, biopsija korionskih resica (CVS) kojom se također potvrđuju prethodni nalazi.

Prenatalni test forum i informacije o cijenama

Kako biste bili što više upućeni o tome što je prenatalni test, koliko je on pouzdan, kakve rezultate može ukazivati, što poduzeti da bi se potvrdila točnost rezultata prenatalnog testa sve možete saznati iz iskustva drugih trudnica na forumima koji se bave ovom tematikom.

Savjeti koje možete dobiti od drugih trudnica koje su prošle isti proces i istu situaciju mogu vam biti od velike koristi jer iskustva trudnica vam liječnici ne mogu prenijeti. Iskustva iz prve ruke su uvijek najbliža onome što vas čeka i ta iskustva vam mogu pomoći da postavite puno pitanja specijalistima i da vam objasne što možete poduzeti i koje pretrage možete tražiti.

Prenatalni test možete obaviti preko uputnice svog specijalista ginekologa, ali ga i možete obaviti u poliklinikama te ga platiti u rasponu između 3400 kuna do 4400 kuna, ovisno što se testom ispituje. Važno je da test obavljaju za to obučeni specijalisti u bolnicama ili privatnim poliklinikama kako biste bili sigurni da je test ispravno proveden.

Tagovi: