Što je amniocenteza i kada se radi

Ljepota i zdravlje

Što je amniocenteza i kada se radi

Što je amniocenteza

Amniocenteza je prenatalna procedura koju će vam vaš ginekolog možda preporučiti tokom vaše trudnoće. Ovo testiranje ukazuje na abnormalnosti koje se mogu pojaviti na fetusu kao što su cistična fibroza, Downov sindrom, genetski poremećaji i spina Bifida kao poremećaj. U većini slučajeva rezultati ovog testiranja su najčešće u redu.

Procedura izgleda tako da se tankom iglom izvlači mala količina amnionske tekućine iz područja gdje se beba nalazi. Amnionska tekućina može odati puno toga o vašoj bebi, uključujući i to kojeg je spola beba i sve ostalo što se može saznati iz DNK bebe. Amniocenteza je obavljana kod žena kod kojih se sumnja na povećani rizik da bi njihova beba mogla imati urođenu manu.

Raspravite sa svojim ginekologom koji vodi vašu trudnoću je li takav postupak ispravna stvar za vas tokom vaše trudnoće. Prije samog postupka obavlja se ultrazvuk kojim se utvrđuje položaj posteljice i bebe u trbuhu. Nakon što vaš liječnik nađe mjesto koje je sigurno, obavlja se procedura. Nakon same procedure provjerava se je li sve u redu sa bebom.

Kada se radi amniocenteza

Amniocenteza kao prenatalna procedura obavlja se između 15. i 20. tjedna trudnoće. Do tog stadija trudnoće, beba koja se razvija i raste u majčinu trbuhu obavijena je sa dovoljnom količinom amnionske tekućine koju beba guta i izlučuje. Cilj amniocenteze je ispitati tu tekućinu kako vi se dobile informacije o DNK vaše bebe i obavlja se kod žena koje imaju povećan rizik za rađanje djeteta sa nekom urođenom manom.

Također, tokom ispitivanja može se saznati sve o bebinim organima i stadiju u kojem su razvoju tokom trudnoće u tom trenutku. Točnost amniocenteze ima 99,4%, ali ako postoje neki tehnički problemi kod procedure ona može biti neuspješna. Većina žena se osjećaju dobro nakon same procedure, no savjetovano je ne naprezati se u sljedećih nekoliko dana.

Amniocenteza vrlo rijetko uzrokuje nekakve komplikacije sa budućom majkom ili bebom. No, ako se nakon procedure pojave nekakvi neobični simptomi potrebno je odmah kontaktirati svog liječnika. Prije procedure odvija se genetsko savjetovanje i savjetovanje o svim mogućim rizicima koji se mogu pojaviti i kolika je njihova učestalost.

Zašto se radi amniocenteza

S vremenom, kod žena se sa godinama povećava šansa da će beba imati nekakvu urođenu manu. Amniocenteza se preporučuje u sljedećim slučajevima; ženama koje su starije od 40 tak godina, te onima koje u obitelji imaju dijagnoze kao što je Downov sindrom, također ženama koje su rodile djecu sa nekom urođenom manom. Ujedno se ovaj postupak preporučuje i ženama kod kojih postoji mogućnost nasljeđivanja genetskog poremećaja, čak i ženama čiji partneri ili njihove obitelji imaju neki genetski poremećaj koje bi dijete moglo naslijediti. Postupak će se preporučiti i ženama kod kojih se u analizi krvi ili ultrazvučnim pregledom pokaže neki opravdani razlog koji bi ukazivao da bi beba mogla imati neki genetski poremećaj.

Amniocenteza je preporučena procedura od vašeg ginekologa, no vi ju možete odbiti napraviti ako to smatrate ispravnim za sebe i za vaše dijete koje nosite. Jednako tako, ako niste u nekoj od skupina kojoj se preporučuje obavit ovaj dijagnostički postupak, ali ipak želite to napraviti, o tome popričajte sa svojim ginekologom koji prati vašu trudnoću. Bitno je naglasiti kako ova procedura ne detektira sve moguće urođene mane ili genetske poremećaje.

Tagovi: