Prehrana po krvnim grupama

Prehrana po krvnim grupama

Prehrana po krvnim grupama, razvoj prehrane po krvnim grupama

Doktor Petar D'Adamo je začetnik same ideje prehrane po krvnim grupama. Proučavanjem povezanosti određenih namirnica i određenog tipa krvi došao je do otkrića kako se u krvi javlja određena kemijska reakcija na hranu. Reakcije su ovisile o genetskom nasljeđu, a uzrokovane su lektinima, točnije proteinima koje možemo pronaći u hrani a krasi ih svojstvo lijepljenja. Primjerice, ako konzumirate protein lektin koji nije najkompatibilniji s vašom krvnom grupom doći će do lijepljenja krvnih stanica oko navedenog proteina što nije dobro. Dobro je što većina današnjih lektina nisu opasni po naše zdravlje. Prehrana po krvnim grupama omogućuje po riječima doktora praćenje prirodnog ciklusa tijela. Danas postoje razni planovi prehrane koji obećavaju bolji i kvalitetniji način života, tako da ne čudi da prehrana po krvnim grupama se također našla na listi plana prehrane koji omogućuje bolje zdravlje. Plan prehrane po krvnim grupama je specifičan za svaku krvnu grupu, što znači da se sastoji od namirnica koje treba redovito konzumirati kao i od namirnica koje bi poželjno trebalo izbjegavati.

Prehrana po krvnim grupama, podjela krvnih grupa

Kako su se ljudi razvijali i nastanjivali našu zemlju, sukladno tome se razvijao i njihov način same prehrane. U procesu razvijanja razvile su se četiri osnovne krvne grupe. Prva krvna grupa bila je krvna grupa 0 poznatiji kao lovci, oni se nalaze na vrhu hranidbenog lanca i prehrana se bazira većinom na mesu. Druga krvna grupa koja se krenula razvijati je krvna grupa A, poznatiji kao uzgajivači, razvila se u početku razvoja poljoprivrede i pripitomljavanja životinja. Treća krvna grupa bila je krvna grupa B, poznatiji kao nomadi, razvila se tijekom selidbe ljudi na kontinente. Četvrta i zadnja krvna grupa koja se razvila bila je krvna grupa AB i mješavina je uzgajivača i nomada. Prehrana po krvnim grupama bazira se na onome što najviše odgovara i ne odgovara određenoj krvnoj grupi. Prehrana osobe s krvnom grupom 0 bi se trebala sastojati od većina namirnica animalnog podrijetla i povrća, dok bi trebale izbjegavati mlječne proizvode kao i tjesteninu. Osobe s krvnom grupom A bi trebale konzumirati veće količine namirnica koje su biljnog podrijetla, dok bi trebale izbjegavati sve mesne proizvode i punomasne proizvode kao i tropsko voće. Osobe s krvnom grupom B bi trebale konzumirati sve pomalo, dozvoljena im je najveća raznolikost u prehrani, ali trebali bi ograničiti unos pšenice, raži, kukuruza, govedine. Osobe s krvnom grupom AB mogu jesti od svega pomalo, ali preporučljivo je da izbjegavaju dimljeno meso, pšenicu, kukuruz, tropsko voće. Kao što možemo vidjeti iz primjera hrana koja je preporučljiva za sve četiri krvne grupe je raznolika, no nedovoljnim unosom određenih namirnica naše tijelo pati. Prehrana po krvnim grupama se danas smatra lošim izborom za način prehrane.

Prehrana po krvnim grupama, današnja istraživanja

Današnji stručnjaci tvrde kako Prehrana po krvnim grupama nema dovoljnu znanstvenu temeljitost, tj. nije dokazano da li zaista navedeni plan prehrane bolje odgovara određenom tipu krvne grupe nego drugome. Ispitivanja nikad nisu provedena na ljudima, tako da Prehrana po krvnim grupama danas ostaje samo na teoriji. Prehrana koja se bazira na potpunom isključenju određenih namirnica nikako nije sigurna za normalno funkcioniranje našeg organizma. Danas postoje mnogi ljudi koji su naravno isprobali navedenu prehranu i tvrde kako im je pomogla, zato je ovakva metoda prehrane i dalje vrlo popularna u pretraživanju pravilne prehrane. Da li je ovo način prehrane koji bi se trebao preporučiti? Odgovor je i da i ne. Izbacivanjem određenih namirnica iz prehrane mi uskraćujemo svojem organizmu da dobije sve što mu je potrebno, a to može dovesti do razvoja određenih bolesti. Zdrava i raznolika prehrana je jedini način kako možemo pomoći svojem organizmu da bolje funkcionira, a za to je bitno napraviti plan i program prehrane na način na koji nam najviše odgovara.


Tagovi: