Što su prebiotici – djelovanje i uloga

Ljepota i zdravlje

Što su prebiotici - djelovanje i uloga

Što su prebiotici i čemu služe

Znate li što su probiotici, a što prebiotici? Posljednjih godina probiotici su dobili veliku važnost među populacijom zbog svojih zdravstvenih prednosti. Prije nego naučimo kako djeluju, važno je razumjeti da imaju ulogu u održavanju zdravlja i prevenciji bolesti. Za postizanje ravnoteže crijevne mikrobiote osigurava se unos namirnica i dodataka prehrani koji sadrže probiotike i prebiotike. Naime, probiotici su živi mikroorganizmi koji nude brojne zdravstvene dobrobiti i utječu na brži razvoj zdrave crijevne flore. Prebiotici su spojevi, ili biljna vlakna, koji pomažu zdravim bakterijama da se razmnožavaju u crijevima, čineći probavni sustav boljim radom.

Smanjuju kolonizaciju patogenih bakterija, djeluju na prevenciju urogenitalnih infekcija, pomažu apsorbirati važne vitamine i minerale. Oba bi trebala biti dio zdrave i uravnotežene prehrane, a neophodna su kao dodatak kod crijevnih smetnji, zatvora ili proljeva. Djeluju drugačije od ostalih probiotika. Ima ih u nekim mliječnim formulama, bananama, artičokama, žitaricama i luku. Vrijedi napomenuti da se preporučuju osobama s oslabljenim imunitetom.

Kako djeluju prebiotici

Kako prehrana danas igra važnu ulogu u opskrbi tijela hranjivim tvarima, sve je veći interes za funkcionalne tvari koje imaju za cilj promicanje zdravlja. U tom smislu, prebiotici kao sastojci hrane, kada se uzimaju, ne probavljaju se niti apsorbiraju u crijevima. No, kada dođu do debelog crijeva, stimuliraju bakterije u domu, što povoljno djeluje na zdravlje. To su topiva vlakna koja tijelo ne može probaviti, ali služe kao hrana za bakterije koje se nalaze u debelom crijevu i drugim dijelovima ljudskog tijela. Na primjer, ove bakterije proizvode mnoge korisne tvari kao što su kratkolančane masne kiseline koje pridonose brojnim zdravstvenim dobrobitima.

Većina vlakana je izolirana iz biljaka, tako da su svi prebiotici vlakna i mogu pomoći na razne načine. No, ne treba zaboraviti da nisu sva vlakna korisna za bakterije u crijevima. Prebiotik se može uzimati kao dodatak ili uz hranu. Da biste dobili više prebiotika, trebate konzumirati određene namirnice i suplemente koji će povećati njihov unos.

Prebiotici, uloga na zdravlje

Prebiotici imaju dokazane zdravstvene prednosti i njihova je upotreba ključna za zdravlje pojedinca. Pomažu u apsorpciji kalcija, liječe sindrom iritabilnog crijeva, održavaju zdravlje stanica oko crijeva, igraju ulogu u kontroli pretilosti, smanjuju aktivnost Helicobacter pylori i utječu na zdravlje kože. Kao i probiotici važni u svom djelovanju, a mnoge kliničke studije potvrdile su njihovu učinkovitost u raznim područjima, od alergija, infekcija do složenih bolesti. Djeluju na imunološki odgovor djelujući na aktivnosti crijevnih bakterija.

Glavni, blagotvorni učinci prebiotika su poboljšanje metaboličkog zdravlja, smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2, ublažavanje simptoma upalne bolesti crijeva i smanjenje rizika od alergija na hranu. Prebiotici se dodaju hrani kao što su kruh, žitarice, jogurt, napitci, kolači. Ovaj izraz nije na etiketi hrane, ali je opisan kao fruktooligosaharidi, inulin, galaktooligosaharidi. Nutricionisti ističu važnost njihovog unosa kroz uravnoteženu prehranu, te nude pozitivan učinak na zdravlje ako se koriste u pravoj količini. Preporuča se uzimanje 5 grama prebiotika dnevno za poboljšanje zdravlja crijeva.

Tagovi: