Pravo čudo, ovi psi teže preko 100 kilograma. Jeste li ikada vidjeli ovako nešto.

Zanimljivosti

Pravo čudo, ovi psi teže preko 100 kilograma. Jeste li ikada vidjeli ovako nešto.

Najveći psi na svijetu

Znamo da je chihuahua proglašena najmanjom pasminom na svijetu, ali što je s najvećom pasminom? Donosimo vam listu najvećih psa na svijetu i njihove karakteristike! Prvo mjesto za najvećeg psa na svijetu zauzima Bernardinac. Pasmina vam je sigurno poznata iz slavnih filmova Beethoven. Riječ je o pasmini koja se spominje još u 17-tom stoljeću pod imenom Saint Bernard dog, Sveti pas, Alpski mastiff. Bernardici su psi koji dosežu visinu do 90 cm i mogu težiti čak 120 kilograma!

Drugo mjesto zauzima Kavkaski ovčar, pas koji je primarno uzgajan za čuvanje ovca i borbe pasa u Kavkazu. Navedena pasmina je karakteristična po svojoj neustrašivosti i mogućnosti prilagođavanja svim vremenskim uvjetima. Kao i prethodno spomenuti Bernardinac, Kavkaski ovčar također doseže 90 cm visine i teži do 100 kila. Treće mjesto zauzima Engleski mastiff koji se danas karakterizira kao predivan, dobar i nadasve nježan pas bez obzira na svoju veličinu. Kao i svoji prethodnici s liste, Engleski mastiff raste do 90 cm i može težiti najviše do okrugle stotke.

Četvrto mjesto pripada Njemačkoj dogi, ako ste ikada gledali crtić Scooby-Doo onda znate o kojoj pasmini je riječ. Pasmina je prijateljski nastrojena, samouvjerena, i veoma nježna bez obzira na visini. Rastu do 86 cm i teže do 90 kilograma, a najveća strast im je izležavanje u krilu vlasnika. Peto mjesto zauzima Irski vučji hrt. Navedena pasmina se koristila za lov na velike životinje, ali unatoč dome su oduvijek slovili kao dobri obiteljski psi. Rastu do 80 cm i za razliku od prethodnika s liste mogu težiti do 60-ak kila. Možete primijetiti kako su sve navedene pasmine ništa drugo nego nježni divovi.

Jesu li veliki psi agresivni?

Suprotno vjerovanju radi njihove veličine, veliki psi nisu agresivni niti opasni. Svaki pas bez obzira na svoju veličinu može postati agresivan ako nije pravilno odgajan i ako se prema njemu nasilno postupalo. Veliki psi zapravo slove kao velike maze koje su konstantno željne ljubavi i pažnje sa strane vlasnika. Veće pasmine će jedino zahtijevati više fizičke aktivnosti kao i puno hrane. Ako možda razmatrate uzimati veliku pasminu, onda obratite pažnju na sljedeće stvari koje biste trebali uzeti u obzir:

Veliki pas zahtjeva veliko dvorište i puno fizičke aktivnosti, traži svakodnevne duge šetnje, velikom psu je potrebno puno pažnje, morate biti spremni odvojiti poseban budžet samo za hranu i moguću zdravstvenu brigu, česta briga o šišanju i pranju ako je pas dugodlak, pas mora imati dovoljno svojeg prostora u kući ili stanu. Da li je veći pas pogodan za stan? Istina je da je velikom psu potrebno nešto više prostora, ali to ne znači da oni ne mogu preživjeti u stanu. Veliki pas u stanu će zahtijevati češće ispucavanje energije u obliku istrčavanje i dugih šetnji, što nije problem ako se ono radi svakodnevno. U suprotnom veći pas može postati depresivan i uznemiren.

Koji su veliki psi najbolji za kućne ljubimce?

Odluka o odabiru psa dolazi od nas samih, a brojne liste pasmina nam samo mogu pomoći suziti izbor. Koji su veliki psi najbolji za kućne ljubimce? Engleski mastiff zauzima prvo mjesto na listi. Iako ne uče brzo, privrženi su svome vlasniku i ostatku obitelji, dobri su s drugim psima i ljudima, i ono najvažnije od svega svjesni su svoje veličine i nježni su. Drugo mjesto zauzima Bordoška doga koja je još poznata kao Francuski mastiff. Riječ je o pasmini koja zahtjeva konstantan rad u obliku dresure i pažnje, zato se ne preporučuje njeno uzimanje ako nemate iskustva u radu s psima. Naravno, ukoliko pravilno socijalizirana, Bordoška doga će biti dobar obiteljski pas s malim tvrdoglavim crtama.

Treće mjesto zauzima Newfoundlander, pas koji je karakterističan po lakom odgoju i karakteristikama prave maze. Od svih velikih pasmina, upravo Newfoundlander slovi kao najlakši pas za socijalizaciju, što ga čini čestim izborom kod onih koji žele veću pasminu. Navedena pasmina je iznimno inteligentna i odlično se slaže sa djecom i ostalim psima. Veliki psi baš poput srednjih ili malih pasmina zahtijevaju određenu brigu. Velike pasmine će vam oduzeti malo više vremena oko određenih stvari, ali na kraju će vam se sve isplatiti jer ćete isto tako dobiti i duplo više ljubavi.

Tagovi: