Zašto psi laju na neke ljude, a na druge ne – otkriven razlog

Zanimljivosti

Zašto psi laju na neke ljude, a na druge ne - otkriven razlog

Psi laju na nepoznate ljude

Psi uvijek reagiraju na nepoznato, posebice ako nešto novo i nepoznato se približi njihovom dvorištu odnosno teritoriju. No, ako ste ikad malo bolje ih promotrili, neke ljude psi laju i režu, dok na neke uopće ne laju te čak i možda im mašu s repom. Ponekad će pas lajati i režati zato što je agresivan, zato što je zaštitničku nastrojen, ili zato što ga je strah i hvata ga nekovrsna tjeskoba. Mnogi se pitaju zašto pas laje na neke ljude, dok na neke uopće ne laje. Za to pitanje postoji nekoliko odgovara, a sve o tome ćemo vam reći kroz ovaj članak.

Najčešći razlog zbog čega pas laje je zato što tek po prvi puta vidi neke ljude, a to se najčešće događa ako pas nije bio socijaliziran, te na svakog stranca i bilo što novo reagira obrambeno i agresivno. No, i ako je socijaliziran i dalje može jednako reagirati na nepoznate ljude, posebice ako imaju nepoznate osobine poput mirisa i izgleda.

Psi laju kada osjete prijetnju i ako imaju traume

Psi često laju na ljude kada vide na njima određene značajke, kada se netko drugačije kreće ili izgleda. Često će reagirati negativno na ljude ako primjerice nose šešire ili sunčane naočale što može omesti pseći pogled na lice čovjeka, ako imaju bradu, ako su veoma visoki, ako imaju duboki glas, ako imaju neki poseban govor tijela, ako gledaju direktno u oči psa ili baš bulje u psa, i ako imaju intenzivni miris na dim ili nešto drugo što može nervirati psa, no ako imate neki fini, primamljivi miris onda će pas doći do vas. Generalno gledajući, psi češće se boje muškaraca jer su više manje visoki, imaju dublji glas te neki od njih imaju i guste brade, što može neke pse učiniti nervoznima.

Ukoliko je pas imao neka loša iskustva ili traume, primjerice ako je bio zlostavljan ili maltretiran od nekoga, on će početi lajati na svakoga tko ga podsjeća na tu osobu koja ga je loše tretirala.

Psi laju kada štite vlasnika i kada osjete loše ljude

Psi najčešće laju kada žele zaštiti svojega vlasnika, jer neke pasmine znaju biti jako teritorijalno i zaštitnički nastrojeni, ne samo kada su na svojem terenu već ujedno i kada je njihov vlasnika pored njih. Kada osjećaju neku prijetnju, primjerice ako se netko nepoznat približava njihovom teritoriju ili njihovom vlasniku onda počinju lajati kako bi zaštitio svoj teritorij ili svojega vlasnika. No, kada laju, ne znači odmah da su oni agresivni, već jednostavno to može biti iznenadna ili pak energična reakcija. Sigurno ste i vi čuli za izreku, ne boji se psa koji laje već onoga koji ne laje, jer često kada psi laju ne znači da su agresivni i da budu napali.

I za kraj, pas je najbolji prosuditelj karaktera kod ljudi, te oni će prije zamijetiti kakav je tko kao čovjek, te stoga ako vas pas počinje se čudno ponašati kada vidi nekoga ili krene odjednom lajati na njih, to može značiti da osoba nema dobre namjere ili da nije dobra osoba. Stoga, ponekad vrijedi poslušati što vam vaš pas govori odnosno pokazuje, jer oni nekada bolje prepoznaju ljude nego vi sami.

Tagovi: