Prasugrel – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Prasugrel - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Prasugrel – djelovanje

Prasugrel je antitrombocitni lijek koji sprječava stvaranje krvnih ugrušaka kod osoba s određenim srčanim poremećajima i pacijenata koji su bili podvrgnuti zahvatu nakon srčanog ili moždanog udara. Lijek djeluje tako da sprječava lijepljenje stanica koje se nazivaju trombociti, što smanjuje zgrušavanje krvi u arterijama i stvaranje štetnih krvnih ugrušaka. Ovaj antitrombocitni učinak pomaže u održavanju pravilnog protoka krvi kroz tijelo. Prasugrel se koristi kod pacijenata koji su imali srčani udar, nestabilnu anginu i kod ljudi koji su imali operaciju otvaranja začepljenih arterija u srcu. Primjenom lijeka smanjuje se rizik od srčanog ili moždanog udara te smanjuje rizik od njihovog ponovnog javljanja. Općenito, lijek se ne preporučuje u bolesnika starijih od 75 godina zbog povećanog rizika od smrtonosnog krvarenja, osim u posebnim situacijama. Nakon oralne primjene, lijek se apsorbira za 30 minuta. Unutar 7 do 10 dana agregacija trombocita polako se vraća na početnu vrijednost i postiže se dinamička ravnoteža. Eliminacija lijeka je uglavnom putem bubrega.

Prasugrel – nuspojave

Koje su nuspojave povezane s upotrebom prasugrela? Uobičajene nuspojave uključuju: mučninu, otežano disanje, vrtoglavicu, anemiju, usporen rad srca, hipertenziju, oticanje udova, bolove u leđima, osjećaj umora, kašalj i probavne smetnje. Manje uobičajene nuspojave uključuju: preosjetljivost, krvarenje, abnormalnu funkciju jetre i oticanje kože. Ovaj lijek sadrži tvar prasugrel i ne smije se uzimati ako postoji alergijska reakcija na neki od njegovih sastojaka. Nemojte prekidati ili mijenjati dozu lijeka bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Većina nuspojava nestaje kako se tijelo postupno prilagođava na lijek. Posavjetujte se s liječnikom ako su nuspojave česte. Prasugrel se ne smije uzimati ako krvarite iz bilo kojeg dijela tijela, kao što je čir na želucu ili ako imate veće probleme s jetrom. Prije uzimanja lijeka obavijestite svog liječnika ako ste nedavno imali ozbiljnu ozljedu, operaciju ili problem s nenormalnim zgrušavanjem krvi. Prije planiranog kirurškog zahvata potrebno je privremeno prekinuti uzimanje ovog lijeka u skladu s preporukama liječnika.

Prasugrel – cijena, iskustva

Stručnjaci preporučuju da se pacijenti pridržavaju određenih preporuka koje mogu produljiti život. Većina bolesnika nakon srčanog udara mora neko vrijeme uzimati antitrombocitne lijekove kako bi smanjili rizik od ponovnog srčanog udara. Prasugrel održava neometani protok krvi u tijelu i pomaže u sprječavanju stvaranja štetnih krvnih ugrušaka, što smanjuje šanse za drugi srčani ili moždani udar kod osoba sa srčanim bolestima. Uzimanje ovog lijeka mora biti redovito. Neki pacijenti sami prekidaju liječenje jer se osjećaju bolje, ali to ne znači da liječenje više nije potrebno. Također je potrebno unijeti određene promjene u način života. Prasugrel se često propisuje zajedno s malom dozom drugih lijekova koji pomažu u sprječavanju zgrušavanja krvi. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Nije zabilježen negativan učinak lijeka na psihomotorne sposobnosti. Ako ste zaboravili uzeti preporučenu dozu lijeka, pričekajte sljedeću dozu. Dok uzimate ovaj lijek, izbjegavajte aktivnosti koje povećavaju rizik od krvarenja ili ozljeda.

Tagovi: