Potvrda o nekažnjavanju – gdje ju i kako nabaviti

Zanimljivosti

Potvrda o nekažnjavanju - gdje ju i kako nabaviti

Potvrda o nekažnjavanju, što je ona

Našli ste se u situaciji kada ste dobili željeni posao, no prije potpisivanja samog ugovora poslodavac vas traži kako morate dostaviti uvjerenje kako se protiv vas samih ne vodi kazneni postupak, odnosno potrebna je potvrda o nekažnjavanju. Što je ona i kako se do nje dolazi? Kako bi došli do uvjerenja da se protiv vas ne vodi i da se nikada nije vodio kazneni postupak, točnije kako bi dobili potvrdu o nekažnjavanju nije potrebno ići na MUP ili općinski sud, danas sve možete učiniti preko sustava e – Građani.

Što je uopće uvjerenje da se protiv nekoga ne vodi kazneni postupak? Potvrda o nekažnjavanju je dokaz da se protiv osobe koja je podnijela traženi zahtjev ne vodi nikakav kazneni postupak za kaznena djela u Republici Hrvatskoj. Ono isto tako dokazuje da u Republici Hrvatskoj nije doneseno pravomoćno rješenje o vođenju istrage protiv osobe koja je zatražila potvrdu, i da ne postoji optužnica, presuda za kaznena djela koja je utvrđena novčano ili zatvorom. Navedena potvrda je dokaz da nikada niste imali problema sa zakonskim tijelima.

Potvrda o nekažnjavanju, što je sve za nju potrebno

Za izdavanje navedenog uvjerenja potrebna je vjerodajnica za prijavu u sustav e- Građani. Popis vjerodajnica možete pronaći na službenoj stranici e – Građani. Nakon uspješne prijave možete podnijeti zahtjev. Kada ste predali zahtjev njegov status obrade možete pratiti preko samog sustava, a kada je samo uvjerenje gotovo ono se dostavlja u vaš korisnički pretinac u sustavu ili na vašu mail adresu. Potvrda o nekažnjavanju se dalje može proslijediti poslodavcu ili ju možete fotokopirati i donijeti kao dokaz.

Što ako ne koristite e – Građani online servis? Ako potvrdu ne želite ili ne možete izvaditi online, tada ju možete dobiti na svim općinskim sudovima i njihovim stalnim službama. Potvrdu možete dobiti uz predočenje osobne iskaznice i kada ste ispunili zahtjev. U slučajevima zaposlenja, ostvarivanju prava na dohodak, prava iz zdravstvenog stranke ne plaćaju sudske pristojbe u iznosu od 30 kuna. Potvrda o nekažnjavanju se danas najčešće traži sa strane raznih poslodavaca kako bi se uvjerili da niste imali problema sa zakonskim tijelima.

Potvrda o nekažnjavanju, za što služi

Potvrda o nekažnjavanju služi vama kao dokaz da nikada niste bili kažnjavani sa strane pravnog sustava, točnije da vam nikada nije bila određena zatvorska, uvjetna ili novčana kazna. Zašto poslodavci traže navedenu potvrdu i da li to uopće smiju? Potvrda o nekažnjavanju radi zasnivanja radnog odnosa je danas normalna stvar kod podosta poslodavaca. Ako je zakonom, nekim drugim propisom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu pod posebnim uvjetom za zasnivanje radnog odnosa navedeno uvjerenje o nekažnjavanju, tada vaš budući poslodavac ima svako pravo od vas tražiti navedeni dokument.

U slučaju da ono nije nigdje navedeno, tada vaš poslodavac nema pravo od vas tražiti podatke koji nisu u neposrednoj vezi s vašim budućim radnim mjestom. Vaše je pravo upitati poslodavca da li je navedena potvrda navedena u ugovoru i zašto traže navedenu potvrdu. U slučaju da imate već od prije podignutu potvrdu imajte na umu da ona više ne vrijedi, poslodavac često traži da uvjerenje nije starije od 6 mjeseci, što znači da opet morate podizati novu potvrdu o nekažnjavanju koja po nekim pravilima vrijedi samo par mjeseci.

Tagovi: