Postoje li sirene

Zanimljivosti

Postoje li sirene

Postoje li sirene

Mnogi su do sada čuli za sirene, bilo kroz priču Mala sirena, ili kroz gledanje filmova Pirati s Kariba u kojima se između ostalog pojavljuju i sirene u nekim trenucima, ili ste ih pak čuli preko grčkih mitova. Sirene su mitska bića kojima se mnogi dive i čine im se jako zanimljivi, te su se zato mnogi pitali postoje li sirene u stvarnosti i da li je ikada bilo zabilježena njena pojava u nekim divljim vodama.

Sirena se još zove i morska nimfa, i ona je još jedno mitsko biće u nizu u grčkoj mitologija. Grčka mitologija je bogata raznim mitskim bićima, pa tako i sirenama! Prem mitologiji, sirena je misteriozno biće koje ima tijelo ribe i ima žensku glavu. Prema raznim imenima, sirena ima sljedeća imena, poput Telksipeja, Molpa, Ligeja, Pizinoja, Partenopa, Teles, Leukozija, Redna i slično. U nastavku ćemo vam reći postoje li sirene u stvarnosti i da li je ikada do sada bio zabilježen slučaj viđanja!

Postoje li sirene i koje su njihove karakteristike

Prije nego što vam kažemo postoje li sirene, najprije ćemo vam reći o samim sirenama i njenim karakteristikama. Samo ime Sirena se smatra da potječe od izvedenice od grčke riječi Seira, što prevedeno na hrvatski znači uže. Sirene su bile takozvano bile povezivače. Iako svi znamo da su sirene spoj ribljeg tijela i ženske glave, one zapravo nisu ispočetka imale takav vanjski izgled.

U ranijoj grčko umjetnosti, sirene su zapravo bile prikazane kao ptice s velikom glavom i nogama, te su u nekim prikazima imale čak i lavlju grivu ili čak ptičje tijelo. Sirene su često svirale neki instrument, poput harfe, te su stvarale primamljivu glazbu, od kuda potječe dio mita o tome kako sa svojom glazbom privlače mornare prema moru. Kasnije u srednjem vijeku su sirene počele dobivati svoj današnji izgled kao lijepe djevojke sa ribljim repom, te se nadodao dio priče gdje pjevaju mornarima i odvlače ih sa pravog puta. U sljedećem dijelu ćemo vam reći o tome postoje li sirene.

Postoje li sirene u stvarnosti

U ovome dijelu ćemo vam reći postoje li sirene, ima li dokaza te kako su nastale sirene. Prema grčkoj mitologiji, sirene su kćeri boga Aheloja i njegove muze Terpsihore u književnom dijelu od Homera, te ih je prema njemu bilo 2 do 5 sirena. Njima je glavna odlika bila predivan glas, te su se često natjecale s drugim muzama u pjevanju. No, izgubile su sirene, te su ih muze pretvorile i dale im ptičja tijela, no ostavile su im njihova lijepa lica i predivne glasove.

Potom kasnije, muze su sažalile na njima i vratile im njihove riblje repove. Prem drugoj verziji, Afrodita ih pretvorila te su zato bile nesklone prema ljubavi i preselile na otok pored Scile i Haridbe i mamile su mornare sa svojim pjevanjem, zadavile ih i isisale im krv. No, nakon nekog vremena su se vratile u prvotno stanje, ali su bile ljute i ostale su tamo. Vezano uz pitanje postoje li sirene, govori se da je Kristofor Kolumbo tokom svog putovanja vidio sirene. No, nema puno dokaza o njihovom postojanju, osim nekih snimki od turista, te su bile prikazane na jednom dokumentarcu na Animal planet kanalu.

Tagovi: