Kako je nastala grčka mitologija

Kako je nastala grčka mitologija

Što je grčka mitologija?

Grčka mitologija je skup mitova, priči i legendi koji su nastali u drevnoj Grčkoj koja opisuje aktivnosti bogova, heroja, stvorenja i drugih mitskih bića. Grčka mitologija ima duboke korijene u religiji, umjetnosti i kulturi drevne Grčke, a njezin utjecaj proteže se i na mnoge druge aspekte zapadne civilizacije. Prema grčkoj mitologiji, bogovi su božanstva koja upravljaju raznim aspektima svijeta i ljudskih života. Najvažniji među njima su Zeus koji je vrhovni bog, vladar neba i groma, Hera je Zeusova supruga i kraljica bogova, Atena je boginja mudrosti i ratovanja, Posejdon je bog mora, Hades koji je bog podzemlja, Afrodita je boginja ljepote i ljubavi, Apolon je bog sunca i umjetnost, Artemida je boginja lova i mjeseca te Hermes koji je bog putovanja i trgovine. Mitovi opisuju stvaranje svijeta, porijeklo ljudi, priče o herojima poput Herkula, Odiseje i Tezeja, i sukobe između bogova i titana, te pružaju objašnjenja za prirodne fenomene, moralna pitanja i ponašanje ljudi.

Kada i kako je nastala grčka mitologija?

Grčka mitologija je evoluirala tijekom dugog razdoblja i nije imala jedan konkretni početak. Mnogi elementi grčke mitologije potječu još iz prapovijesti, a kasnije su se razvijali i mijenjali tijekom različitih razdoblja drevne grčke povijesti. Rani oblici grčke mitologije mogu se pratiti sve do 13. stoljeća prije Krista u Homerovim epovima u kojima je među likovima uključio bogove i heroje. Kroz vjerske rituale, usmene predaje i kasnijih djela od autora poput Hesioda, Euripida i drugih, grčka mitologija se razvijala i obogaćivala tokom arhaičnog i klasičnog razdoblja grčke povijesti kada su nastali mnogobrojni mitovi i legende. Već i prije dolaska Helena odnosno grčkog naroda na područje današnje Grčke, već su postojale različite kulture s vlastitim bogovima i mitskim pričama, koji su se spojili s grčkom mitologijom. Narod je tokom svoje povijesti usvajao i preuzimao kulturne elemente iz drugih civilizacija poput Egipćana, Babilonca i Fenicijanaca, te su se grčki bogovi i mitovi pomiješali s njihovim vjerovanjima i pričama.

Grčka mitologija i bogovi

Grčka mitologija obiluje raznovrsnim bogovima i boginjama, svaki s vlastitim karakteristikama, moćima i domenama. Kada se spomene grčka mitologija, prvi bog koji svima pada na pamet je Zeus. Zeus je vrhovni bog, kralj bogova, bog neba, munje, groma i vladara svemira. Bio je zaštitnik reda i pravde te je igrao ključnu ulogu u mnogim mitovima i pričama. Hera je supruga Zeusa i kraljica bogova, te se ona veže uz brak, plodnost i obitelj. Hera je predstavljena kao ljubomorna i osvetoljubiva, a mitovi prikazuju njezine sukobe s Zeusovim ljubavnicama. Atena je božica mudrosti, rata i strategije, te je simbol mudrosti, hrabrosti i taktičkog razmišljanja. Atena je također zaštitnica grada Atena i simbol civilizacije i umjetnosti. Posejdon je bog mora, potresa i konja, i ujedno brat Zeusa i Hada. Posejdon je prikazan s trozupcem i zaštitnik je pomoraca i ribolovaca. Smatra se kako je on stvorio konje i potom razvio utrke s konjima. Hades je vladar mrtvih i bog podzemlja, te je on brat Zeusa i Posejdona. Smatra se tihim i mračnim bogom, koji je rijetko izlazio iz svojeg carstva. Hades se spominje u mitu o otmici Perzefone, koja je potom postala njegova supruga i kraljica podzemlja. Afrodita je božica ljepote, ljubavi i strasti. Smatra se najljepšom od svih boginja i ima moć nad privlačnošću i romantičnom ljubavlju. Mitovi često prikazuju njene ljubavne avanture i utjecaj na ljude i bogove. Hermes je bog putovanja, trgovine, komunikacije i lopovluka. Predstavljen je kao brz i snalažljiv bog s krilatim sandalama i šeširom. Hermes je bio glasnik bogova i zaštitnik trgovaca i putnika.


Tagovi: