Pojavile se majmunske boginje – Prijeti li nam nova epidemija

Aktualno

Pojavile se majmunske boginje - Prijeti li nam nova epidemija

Što su majmunske boginje?

Virus majmunskih boginja se može opisati kao strukturno sličan virus velikih boginja, samo što one uzrokuju blaži oblik bolesti. Majmunske boginje isto kao i virus velikih boginja pripada u skupinu koja je zove ortomiksovirus. Iako nije poznat nastanak navedenih boginja, već godinama postoji sumnja kako se one razvijaju na glodavcima i majmunima u prašumama Afrike. Navedeni virus se najvjerojatnije prenosi s navedenih životinja na čovjeka putem rana ili sluznica. Prijenos s čovjeka na čovjeka nije čest, točnije u počecima nastanka navedenih boginja udio prijenosa je bio od 8-9%.

Većinom su u Africi obolijevala djeca. Osobe koje su općenito primile cjepivo protiv boginja imaju manji rizik od razvoja majmunskih boginja. Gledano s kliničke strane, majmunske boginje su dosta slične velikim boginjama, samo što kožne promjene nastaju u jednom zaletu i popraćene su s limfadenopatijom. Pomoću kliničke slike je nekada nemoguće utvrditi razlike između majmunskih i velikih boginja. Dijagnoze se postavljaju uz pomoć staničnih kultura, PCR-a, imunohistokemijom ili putem elektronske mikroskopije. Pojavu navedenih boginja je obavezno prijaviti javnozdravstvenoj službi

Jesu li majmunske boginje nova pandemija?

Majmunske boginje su se prvo pojavile u Velikoj Britaniji i Portugalu, a sada je njihova prisutnost utvrđena i u Španjolskoj. Zdravstvene vlasti u Španjolskoj su izdale upozorenje kako postoji mogućnost izbijanja nove pandemije. Novi slučajevi u Španjolskoj potvrđuju kako je do zaraze došlo putem sluzi tijekom seksualnog odnosa. Španjolski epidemiolog miri situaciju u svijetu govoreći kako je mala vjerojatnost da će se majmunske boginje proširiti na cijeli svijet, ali da ne smijemo isključiti mogućnost da se ona može dogoditi.

Za sada su svi zaraženi dobro, smješteni su u samoizolaciju u svojim domovima i u kontaktu su s liječnicima ukoliko trebaju bolničko liječenje. Britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost također potvrđuje kako je riječ o slučajevima gdje se prenos dogodio tijekom seksualnog odnosa između dvoje muškaraca. Ono što mnoge stručnjake zapravo zabrinjava je kako su se navedene boginje pojavile u velikim gradovima razvijenih zemalja svijeta. I dok svjetski epidemiolozi tvrde kako razloga za zabrinutost još nema, preporučuju da obratimo pažnju na pojavu mogućih simptoma.

Kako prepoznati majmunske boginje?

I dok svijet strepi od pojave nove pandemije, stručnjaci nas uvjeravaju da se ne moramo brinuti. Ono što se većina zapitala je kako prepoznati majmunske boginje i koji su njeni simptomi? Prvi simptomi majmunskih boginja su svakako pojava groznice, glavobolja, razni bolovi u mišićima, limfni čvorovi krenu oticati i isto tako se pojavljuje zimnica. Također se može pojaviti i osip koji uvelike nalikuje vodenim kozicama ili pojavi sifilisa, a s lica se širi prema drugim dijelovima tijela. Da li je riječ o teškoj bolesti? Stručnjaci odgovaraju da ne.

Većina oboljelih će se samostalno oporaviti nakon nekoliko tjedana od zaraze. Zašto se stvara dojam da su majmunske boginje nove pandemija? Epidemiolozi svijeta se nadaju kako do razvoja nove pandemije neće doći, ali postoji mogućnost radi lakog oblika prijenosa među ljudima. Za sada je situacija pod kontrolom i svi zaraženi su u samoizolaciji gdje se motre i gdje im je omogućena liječnička skrb. Rano je još pričati o mogućnostima liječenja i sprječavanja zaraze, ali cjepivo protiv boginja je efikasno rješenje kažu stručnjaci.

Tagovi: