Planinarenje za početnike

Sport

Planinarenje za početnike

Planinarenje za početnike – kako se početi baviti ovom aktivnošću?

Planinarenje je aktivnosti koju vole oni koji uživaju u boravku u prirodi, oni koji vole istraživati nova mjesta i oni koji su spremni na izazov. Ipak, malo je sadržaja koji će nam objasniti kako se uopće počinje planinariti. Neki fakulteti imaju planinarske ture na prvim godinama studija, no osim ako ne poznate nekoga tko se time bavi, ne postoji puno izvora koji će Vam objasniti gdje i kako najbolje početi. Planinarenje za početnike zapravo znači uzimanje planinarskih tura koje su manje zahtjevne. Planinarenje nije aktivnost koju nećete moći obaviti do kraja – uvijek možete uzeti pauzu ako ste se umorili, a sigurni smo da ćete svoj ruksak spakirati s dovoljno tekućine i hrane da ne biste ostali malaksavi ili dehidrirani. Planinarenje za početnike s druge strane podrazumijeva da znate koja oprema Vam treba. Mnogi kažu da je u pitanju skup sport, no ako planirate to raditi tek rekreativno, nećete morati za to izdvojiti tisuće kuna.

Planinarenje za početnike i oprema – što mi je potrebno?

Postoji jako puno planinarske opreme koja je neobavezna. Profesionalni planinari i oni koji zaista uživaju u ovim aktivnostima ulažu više tisuća kuna u svoju opremu, no Vama to neće biti potrebno. Ipak, određeni dio opreme nužan je i za planinare početnike. Najbitnije i prvo što ćemo spomenuti su gojzerice odnosno obuća za planinarenje. Gojzerice su komad opreme na kojem ne treba štedjeti. Bez adekvatne obuće Vaš boravak u prirodi mogao bi biti narušen, ali i opasan. Kretanje po zahtjevnim terenima očekuje od Vas da ste adekvatno obučeni kako biste bez rizika prošli neku višu točku ili strmi teren. Planinarenje za početnike postaje puno jednostavnije kada znate da imate sigurnu i dostatnu obuću. O brendovima obuće ne planiramo govoriti, no budite sigurni da kupujete kvalitetnu obuću – manje kvalitetna mogla bi se uništiti već pri prvoj turi, a onda opet morate kupovati novu. Da biste to izbjegli uložite u prave gojzerice i učinite svoj boravak u prirodi jednostavnijim. Planinarenje za početnike tada je puno bolje iskustvo.

Planinarenje za početnike – kako odabrati ruksak i planinarsku turu?

Osim što Vam je za sigurno putovanje potrebna dobra obuća, također biste trebali uložiti i u ruksak. Planinarski ruksak uzimate ovisno o tome koliko je duga tura, je li Vam potreban šator i također ovisi o Vašem tijelu? Muškarci normalne građe i visine mogu vrlo lako nositi ruksak i do 60 litara, no žene, pogotovo one sitnijeg stasa, trebaju za sebe pronaći ruksak koji im neće biti pretežak i samo ih usporavati. Pored toga, grozno je kada planinarite, a ruksak je nekvalitetan i samo Vas ometa u doživljaju prirode. Planinarenje za početnike podrazumijeva adekvatan ruksak i svakako isprobajte više njih kako biste pronašli onaj koji Vam odgovara. Kad su u pitanju ture, planinarenje za početnike ima puno tura baš za Vas. Svakako isprobajte Premužićevu stazu na Velebitu. Ovo je nezahtjevna staza koja ne iziskuje puno kondicije niti posebne sposobnosti. 57 kilometara ispunjeno je šumama, obalom i stijenama. Ukoliko još niste planinarili, preskočite Samarske i Bijele stijene te se zaputite do Velebita.

Tagovi: