Što je staza

Što je staza

Što je staza i zašto nastaje?

Prema medicinskom rječniku, staza ili stajanje se odnosi na usporavanje ili zaustavljanje normalnijeg protoka određene tjelesne tekućine kroz tijelo. Najčešće se odnosi na našu krv, limfu, te likvore. Stanje je uzrokovano određenom zaprekom, sužavanjem puta ili radi popuštanja mišića srca. Zašto nastaje staza? Ona je uzrokovana određenom "blokadom" ili uzrokom koji je odgovoran za normalan prolaz krvi u našem organizmu. Prvi znak da nešto nije u redu može biti slabija cirkulacija koja donosi određene zdravstvene probleme i simptome.

Slaba cirkulacija je najčešće povezana s ozbiljnim bolestima. Naš krvožilni sustav ima ulogu protoka krvi, kisika te hranjivih tvari kroz organizam. Kada dođe do smanjenog protoka ili zaustavljanja u dijelovima poput ruku ili nogu, tada počinje sumnja na slabu cirkulaciju. Slabija cirkulacija nikada ne nastaje sama od sebe, ona je često rezultat dugih, ozbiljnih te velikih zdravstvenih problema. Često nastaje onda kada postoji bolest srca i krvnih žila. Lošija cirkulacija može biti nasljedne prirode, no isto tako može nastati i radi našeg načina života.

Staza uzroci i simptomi

Staza, ili u ovom slučaju slabija cirkulacija može biti uzrokovana mnogim stanjima. Najčešći uzroci nastanka su sljedeći: Bolesti srca i krvožilnog sustava, povišena razina masnoće u krvi, nepravilna ishrana i nezdrav način života, tjelesna neaktivnost, prekomjerni stres. Da li se staza može prepoznati? Vidljivi simptomi mogu biti sljedeći: Čirevi koji nastaju na nogama - Bolni te upaljeni dijelovi kože koji izgledaju kao osip koji ne prolazi. Oticanje - Kada naši bubrezi nemaju dovoljno krvi u sebi, moguće je da ćemo primijetiti povećani opseg ruku i nogu radi nakupljanja tekućine.

Promjena u boji kože - Radi manjka kisika u krvi, nastaje promjena kože ili cijanoza. Pojavljuju se modrice te mrljice koje izgledaju plavkasto. Proširenije vene - Bol i ponekad neugodan svrbež se mogu pojaviti nakon što ste dugo sjedili ili stajali. Pojavljuju se ispupčane plave vene. Gubitak kose i slabi nokti - Suha kosa koja je sklona padanju i nokti koji lako pucaju postaju prvi znakovi slabije cirkulacije. Hladne noge i ruke - Cirkulacija je odgovorna za našu tjelesnu temperaturu. Kako ona slabi, osjetimo kako nam je hladno i na dodir smo hladni.

Staza dijagnoza i liječenje

Kada dođe do lošije cirkulacije u tijelu, možemo doživjeti probavne probleme, imunološki sustav može oslabjeti, možemo se osjećati umorno, doživjeti bolove u prsima, imati visoki krvni tlak, izgubiti apetit. Da li se staza ili protok krvi može poboljšati? Naravno. Kućne metode liječenja se odnose na opuštanje, dnevnu fizičku aktivnost, toplo-hladne tretmane, promjenu prehrane, smanjenje unosa stimulansa, redovito mjerenje krvnog tlaka. Ukoliko smanjena ili lošija cirkulacija i dalje ne prolazi, tada je potrebno obratiti se liječniku i ustanoviti dijagnozu.

Staza ili narušena cirkulacija mogu biti znak da postoji i veći problem koji zahtjeva liječenje. Kako se liječi navedeno stanje? Osim gore navedenih prirodnih metoda, liječnik vam može prepisati određene lijekove za poboljšanje cirkulacije, kao i određene kreme. Savjetuje se i nošenje kompresijske odjeće ukoliko je to zaista potrebno. Najveću promjenu u zdravlju cirkulacije vide oni koji se aktivno krenu baviti određenim tjelovježbama, kao i oni koji promjene način života. Moramo imati na umu da su uzroci oslabljene cirkulacije brojni, te kako će osoba morati primjenjivati više metoda liječenja kako bi se ostvario rezultat.


Tagovi: