Cijanoza – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Cijanoza - uzrok, simptomi i liječenje

Cijanoza – uzrok

Cijanoza se pojavljuje kada nema dovoljno kisika u krvi. Zasićenost krvi kisikom je od iznimne važnosti jer tako do svih organa dolazi krvi. Prijenosnik kisika je hemoglobin, a to je protein koji stanuje u eritrocitima, odnosno crvene krvne stanice, koji u plućima prikuplja filtrirani kisik dalje po tijelu. Kada zasićenost krvi kisikom, odnosno saturacija kisika (Sa02), padne ispod 905 tada dolazi do hipoksije, odnosno manjka kisika u krvi. Kisik je veoma važan za život jer on iskorištava šećer kako bi dobili energiju u stanicama. Tada se javlja cijanoza koja se uobičajeno veže kao simptom kod drugih bolesti, a poznata je po pojavi plave kože kod zahvaćenih pacijenata. Postoje dvije vrste cijanoze, a to su centralna (povišena razina neoksigeniranog hemoglobina) i periferna (brža potrošnja kisika u perifernim krvnim žilama zbog povećane koncentracije deoksihemoglobina u venskoj i kapilarnoj krvi). U nastavku ćemo vam reći koji su simptomi kod oba oblika cijanoze i kako se može liječiti.

Cijanoza – simptomi

Centralna cijanoza može zahvatiti područje kod usana, lica, jezika i usnu šupljinu. Simptomi koji se uobičajeno pojavljuju kod ovoga stanja su vam plave usne, osjećaj manjka zraka odnosno dispneja, ubrzano disanje, brzo umaranje kod fizičkog napora, veća potreba za kisikom kod pojačanog fizičkog napora, potreba da osoba spava na povišenom zbog osjećaja da se guši odnosno ortopneja, te batićasti prsti. Periferna cijanoza se uglavnom pojavljuje kada se dugo izloženi hladnoći jer sužava krvne žile i može dovesti privremene periferne cijanoze, kada nosite pretijesnu odjeću ili nakit koji sprječava protok krvi, zbog duboke venske tromboze, Raynaudov sindrom, limfedem, sužavanje arterija kod udova najčešće kod nogu, zatajenja srca, hipovolemije i zbog niskog krvnog tlaka odnosno teške hipotenzije. Ovdje možete prepoznati perifernu cijanozu po sljedećim simptomima, a to su vam plavi nokti, plava stopala, plave noge kod starijih osoba, pojava edema na nogama, suha koža na nogama koja se ljušti te osjećaj hladnih nogu ili ruku.

Cijanoza – liječenje

Cijanoza se ne pojavljuje kao bolest, jer ona zapravo nije konkretna bolest za koju postoji specifičan lijek ili tretman liječenja. Ona se pojavljuje samo kao simptom kod druge bolesti i zato se cijanoza liječi na način da liječite osnovnu bolest od koje bolujete. Cijanozu možete dobiti uz veliki broj drugih bolesti, i pošto je taj popis poprilično veliki, samo ćemo vam reći kako se možete na osnovan način tretirati sebe ili druge osobe koje imaju cijanozu. Prvi način je da se osobi daje kisik putem maske ili putem endotrahealnog tubusa ukoliko za time ima potreba. Drugi način je da nadoknadite tekućinu jer često ljudi dehidriraju i potrebno im je dehidracija. Možete kožu grijati i masirati ukoliko imate periferni oblik cijanoze ili pak Raynaudov sindrom. Kod slučaja gdje ovaj simptom napada srce, možda će biti potrebna operacija srca ako imate prirođenu grešku na srcu. I pod zadnje, lijekovi mogu pomoći, primjerice ako ste imali zatajenje srca tada se daju diuretici, dok kod pneumonije antibiotici.

Tagovi: