Patološki lažljivac – kako ga na vrijeme prepoznati

Zanimljivosti

Patološki lažljivac - kako ga na vrijeme prepoznati

Patološki lažljivac, definicija patološkog lažljivca

Patološki lažljivac se može opisati kao osoba koja ima stalnu potrebu kao i stalnu naviku da laže, vara, i manipulira. Iako ne postoji osoba na ovome svijetu koja ne laže, postoje bitne razlike između malih laži pomoću kojih rješavamo određene stvari i laži koje dolaze sa strane patoloških lažljivca. Patološki lažljivac koristi posebnu vrstu laganja, iako njegovo laganje nema posebnu svrhu ili poseban razlog, njemu je laganje jednostavno dio svakodnevice.

Danas se patološko laganje opisuje kao način života u kojemu se namjerno iznose neistinite činjenice. Patološki lažljivci koriste upravo takvu vrstu laži i one nerijetko odu izvan kontrole. Oni često nisu niti svjesni svojih laži i zapravo sami sebe uvjeravaju da ono što govore je u biti istina. Problem nastaje kada stanje ovakvog laganja preraste u normalni dio svakodnevice i normalni dio ponašanja.

Nažalost patološko laganje se danas još ne opisuje kao poremećaj, razlozi leže u tome što se nije istražio još dovoljan broj slučajeva. Mnogi psiholozi i dalje tvrde kako je patološko laganje povezano s mentalnim stanjem određenog pojedinca koji bira namjerno lagati drugima, i isto tako sebe uvjeravati u lažne scenarije koji su prisutni unutar misli.

Patološki lažljivac, kako prepoznati patološkog lažljivca

Iako možda mislite kako je patološke lažljivce lako prepoznati na prvu, varate se. Morate uzeti u obzir da se radi o osobama koje neprestano lažu i teško je primijetiti da li pričaju laž ili istinu. Riječ je o dobro uvježbanim osobama kojima je manipulacija doslovni talent, tako da i prije nego što primijetite možete se pronaći u situaciji da imate odnos s ovakvom osobom. Kako prepoznati patološkog lažljivca?

Postoje određeni znakovi koji nam mogu pomoći uvidjeti da li je netko patološki lažljivac: Izmišljanje nevjerojatnih i detaljnih priča, prikazuju se kao najbolja osoba, ne ispunjavaju obećanja koja daju, ne priznaju postojanje problema, ne pokazuju određene osjećaje poput kajanja ili grižnje savjesti, prikazuju se kao žrtve, uvjeravaju ljude u laži, nemaju empatiju i ne mogu se suočiti sa stvarnošću, imaju problema u odnosima, kriju još neki poremećaj u pozadini svojeg laganja.

Patološkog lažljivca u vezi možete otkriti na sljedeće načine: Izražena narcisoidnost, izražena patološka ljubomora, ovisničko ponašanje, opsesivnost partnerom, impulzivne reakcije. Patološki lažljivac je itekako svjestan da može izgubiti određene stvari svojim lažima, ali nažalost to nije dovoljna lekcija kako bi on prestao lagati. Za vašu dobrobit najbolje je maknuti se od takve osobe bez ikakvog prepiranja.

Patološki lažljivac, kako pomoći patološkom lažljivcu

Patološki lažljivac je osoba koja ne želi pomoć. Najveći problem kod ovakvih osoba je taj što su oni sami sebe uvjerili kako ne postoji nikakav problem i da pomoć nije potrebna. U mnogim slučajevima zapravo se preporučuje izbjegavanje rasprava s takvim ljudima jer one nikamo ne vode. Patološki lažljivci će se pronaći u raznim nevoljama, no isto tako će se iz njih i izvući zahvaljujući svojim manipulatorskim moćima.

I dok i dalje nema potvrđenog lijeka za ovo stanje, i dok patološko laganje zapravo ni nije mentalna bolest, mnogi psiholozi tvrde da jedino trauma može pomoći ovakvom tipu ljudi. Patološki lažljivac bi se tako morao naći u situaciji koja bi mu uzrokovala šok. Vjeruje se kako je patološko laganje duboko povezano s određenim traumama koja je osoba prošla u životu i zato je stvorila taj zid laganja oko sebe i drugih.

Danas još nažalost ne postoje konkretne metode liječenja ovog poremećaja, ali vjeruje se kako psihoterapija i stručna savjetovanja mogu barem malo pomoći. Na temu patološkog laganja odvijaju se mnogobrojna istraživanja kako bi se vidjelo zašto do njega dolazi, i da li su zaista psiholozi u pravu kada kažu da je njihovo laganje povezano s nekom određenom traumom.

Tagovi: