Parotitis – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Parotitis - uzrok, simptomi, liječenje

Parotitis – zaušnjaci

Parotitis, poznat kao zaušnjaci, je akutna zarazna bolest koju karakterizira upala parotidnih, submaksilarnih i sublingvalnih žlijezda, na bočnim stranama vrata i ispod čeljusti. Zaušnjaci su uzrokovani virusom iz roda Paramyxovirus. Infekcija se najčešće manifestira u djetinjstvu, ali može zahvatiti i odrasle bilo koje dobne skupine. Općenito, parotitis ima benigni tijek, a rijetki su slučajevi komplikacija kao što su upala testisa i jajnika, pankreatitis i gluhoća. Zaušnjaci se javljaju u zimskim i proljetnim mjesecima, dok period inkubacije varira od 14 do 25 dana. Slučajevi ponovne infekcije su vrlo rijetki. Općenito, imunitet protiv bolesti stječe se nakon infekcije.

Ali ako se infekcija manifestira samo na jednoj strani, druga strana može biti zahvaćena u drugom vremenskom razdoblju. Karakterističan simptom bolesti je oticanje lica, s jedne ili obje strane, kao posljedica upale žlijezda slinovnica koje se nalaze ispod ušiju. Ova je bolest u prošlosti bila prilično rasprostranjena među djecom, ali s pojavom cjepiva njezina se učestalost smanjila. Bolest može uzrokovati pobačaj, osobito u prvih 12 tjedana trudnoće.

Parotitis – simptomi

Kako se parotitis prenosi? Prijenos se događa izravnim kontaktom s izlučevinama dišnih putova zaražene osobe, ili širenjem kapljica, ili izravnim kontaktom sa slinom zaražene osobe. Drugi načini prijenosa su puno rjeđi i nastaju kontaktom s predmetima kontaminiranim nazalnim i oralnim izlučevinama. Kada se osoba zarazi, glavni simptom je osjećaj jake boli i otvrdnuća parotidne žlijezde, a cijelo područje je upaljeno. Od dva do tri dana žlijezde postižu veliku oteklinu, ali parotitis ne mora nužno zahvatiti obje strane.

Simptomi infekcije su: otečena parotidna žlijezda i bol u drugim inficiranim žlijezdama slinovnicama, groznica, visoka temperatura, slabost u tijelu i mišićima, ukočenost vrata, bol pri gutanju, grlobolja, otežano gutanje, malaksalost. U gotovo 20% slučajeva zaušnjaci ne pokazuju nikakve simptome. Komplikacije su rijetke, a jedna od njih je virusni meningitis, oblik infekcije koji zahvaća membrane koje okružuju mozak. Ostale komplikacije uključuju oticanje testisa, bol u gornjem dijelu trbuha, glavobolju, povraćanje što zahtijeva hitnu liječničku pomoć.

Kako liječiti parotitis

Na temelju krvnih pretraga utvrđuje se prisutnost antitijela na virus, kako bi se sa sigurnošću postavila dijagnoza. Preporuča se mirovanje, uporaba protuupalnih lijekova i analgetika za ublažavanje bolova, uz primjenu obloga u predjelu vrata. Odmor je neophodan, a bolesnik mora piti puno vode dok potpuno ne ozdravi. Za ublažavanje simptoma i jačanje imunološkog sustava treba se pridržavati liječničkih savjeta.

Također je poželjno izbjegavati agrume, poput naranče i limuna, koji stimuliraju već upaljene žlijezde slinovnice. Koje su posljedice neliječenja? Parotitis je bolest koja može dovesti do ozbiljnijih stanja jer virus može doći do unutarnjih organa – središnjeg živčanog sustava, jajnika i testisa. Zaražena osoba može prenijeti virus šest dana prije pojave simptoma i deset dana nakon što simptomi nestanu. Zato je važno držati bolesnika podalje od aktivnosti i kontakta s drugim ljudima. Mladi necijepljeni ljudi najviše su izloženi riziku od zaušnjaka. Iako ne postoji specifično liječenje, parotitis se može spriječiti cjepivom.

Tagovi: