Panklav – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Panklav - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Panklav?

Panklav možemo opisati kao lijek koji u sebi sadrži amoksicilin, kao i klavulansku kiselinu. Radi navedenih sastojaka, lijek pripada u skupinu antibiotika koji pripadaju u skupinu penicilina. Za što se koristi Panklav? Ovaj lijek je namijenjen liječenju povećeg broja infekcija koje su uzrokovana bakterijama osjetljivim na navedeni antibiotik. Ovaj lijek neće djelovati na liječenje virusnih infekcija kao prehlada ili gripa. Kako djeluje? Njegovo djelovanje je kombinirano. Amoksicilin će spriječiti stvaranje staničnih stijenka bakterijskih stanica, što uzrokuje smrt bakterija.

Klavulanska kiselina će spriječiti nastanak beta laktamaza, enzim koji pojedine bakterije koriste kako bi razgradile penicilin i amoksicilin. Kada se navedeni lijek upotrebljava? Riječ je o veoma efikasnom lijeku koji se koristi za veliki broj virusnih infekcija poput: Infekcije gornjeg dišnog puta (upale grla, upala sinusa ili upala srednjeg uha), infekcije donjeg dišnog puta (bronhitis i upala pluća), infekcije u mokraćnom kanalu i bubrezima, infekcija unutarnjih organa (upale žučnog mjehura, trbušne maramice, upale nakon operacija), stomatološke infekcije (upala zubiju i desni), infekcije kože i tkiva. Lijek se također može koristiti u svrhu prevencije nastanka infekcija nakon kirurškog zahvata.

Panklav primjena i mjere opreza

Prije prepisivanja navedenog lijeka, dužni ste svog liječnika upoznati s trenutnom terapijom i navesti ukoliko patite od neke kronične bolesti, metaboličkim poremećaja ili ukoliko uzimate sličnu terapiju. Panklav ne bi smjele uzimati sljedeće osobe: Osobe koje su alergične na amoksicilin ili klavulansku kiselinu, osobe koje su alergične na druge antibiotike koji pripadaju u skupinu penicilina ili cefalosporina, osobe koje su tijekom prijašnje terapije navedenim lijekovima imale žuticu ili poremećaje u jetrenim funkcijama.

Dužni ste obavijestiti svog liječnika o sljedećem: Ako ste trudni, ako dojite, ako imate oboljenje bubrega ili jetre, ako patite od astme ili bilo kojih alergija, ako imate hiperglikemiju. Također ste dužni obavijestiti svog liječnika ukoliko primijetite određene simptome nakon uzimanja navedenog lijeka. Panklav tablete se ne smiju koristiti kod djece koja su mlađa od 12 godina i koja teže manje od 40 kilograma. Kako se uzimaju tablete? Kako bi učinak lijeka bio bolji, preporučuje se njihovo uzimanje prije jela kako ne bi nastale potencijalne nuspojave u probavnom sustavu. Lijek će uzimati prema uputama liječnika ili ljekarnika, što znači da će doziranje ovisiti od infekcije koja se liječi.

Panklav nuspojave i liječenje

Navedene tablete se dobivaju na liječnički recept, i njihova primjena i doziranje će ovisiti o tipu infekcije koji se liječi. Panklav može i ne mora uzrokovati nuspojave, iako iskustva mnogih pokazuju kako su one česte. Najčešće nuspojave su: Proljev, mučnina i povraćanje, svrbež kože, pojava ospica. Manje uobičajene nuspojave su: Glavobolja, vrtoglavica, otežana probava, umjeren porast jetrenih enzima. Ostale nuspojave možemo pronaći na uputi o lijeku koja dolazi uz svako pakiranje. Koliko traje liječenje navedenim lijekom? Liječenje će ponajviše ovisiti o infekciji i dobi pacijenta.

Uobičajena doza koja se primjenjuje za blage do umjerene infekcije iznosi 250 mg nakon svakih 8 sati, ili 5 mg u razmaku od 12 sati. Kod težih oblika infekcija, doza se može povećati, što može iznositi dozu od 500 mg do tri puta dnevno. Prepisana terapija se ne smije ukidati na svoju ruku. Što ako ste uzeli veću dozu? U slučaju da je došlo do predoziranja, potrebno je zatražiti hitnu liječničku pomoć. Što ako ste zaboravili uzeti prepisanu dozu? Ne preporučuje se dupla doza, već redovno uzimanje sljedeći dan. Panklav se mora uzimati prema uputama liječnika ili ljekarnika, i isto tako je poželjno sačuvati uputu o lijeku. Tablete je poželjno čuvati na suhom mjestu, u svome originalnom pakiranju.


Tagovi: