Što je panikulitis

Što je panikulitis

Što je panikulitis i zašto nastaje?

Panikulitis se može opisati kao grupno stanje koje uzrokuje bolne trnce, kao i formiranje čvorića ispod kože na nogama i stopalima. Ove kvržice će stvarati upale u masnom tkivu naše kože. Navedeni sloj se naziva potkožno masno tkivo, a ono je odgovorno za izolaciju tijela, kao i regulaciji tjelesne temperature. Zašto nastaje panikulitis? Poznato je više vrsta navedenog stanja, što znači da uzroci nastanka mogu biti različiti. Navedeno stanje se često dobiva kada osoba ima infekciju, upalno stanje ili bolest, poremećaj u vezivnom tkivu.

Ostali uzroci mogu biti: Dijabetes, intenzivne vježbe, pothlađenost, zaprimanje injekcija u masni sloj kože, određeni lijekovi, sarkoidoza, karcinomi, leukemija, bolesti pankreasa, genetski poremećaji pluća i jetre. Ponekad je moguće da nastanak stanja nema očigledan uzrok nastanka, tada se on naziva idiopatskim panikulitisom. Tip navedenog stanja ovisi o tome na kojem području je ono nastalo. Tko pripada u rizičnu skupinu? Navedeno stanje se najčešće pojavljuje kod mlađih i sredovječnih žena.

Panikulitis simptomi

Kako izgleda panikulitis? Iako postoji više vrsta navedenog stanja, svi oni imaju veoma slične simptome. Glavni simptom se pojavljuje u obliku kvrge koja će se formirati u sloju ispod potkožne masti kože. Izbočine se također mogu razlikovati prema veličini. Gdje najčešće nastaju? Izbočine se najčešće pojavljuju na nogama i stopalima, iako se mogu pojaviti i na licu, rukama, prsima, trbuhu i stražnjici. Koža iznad navedenih kvržica može postati bezbojna. Kvržice također mogu biti i veće i dulje, što će uzrokovati razgradnju okolnog tkiva - nekrozu.

Ostali simptomi mogu biti: Vrućica, mučnina, upala zglobova te mišića, bolovi u trbuhu, gubitak težine, izbočenje očiju. Panikulitis simptomi mogu se pojaviti i nestati sami od sebe, što znači da same kvržice mogu nestati same od sebe unutar par tjedana ili mjeseci. Da li se navedeno stanje može ponoviti? Ukoliko se kvržice samostalno povuku, one se mogu pojaviti par mjeseci kasnije ili godinama nakon. Kada se kvržice povuku, koža može ostati udubljena. Kada se navedene kvržice pojave bitno je posjetiti liječnika, jer one mogu biti ozbiljne i predstavljati upalu koja može oštetiti unutarnje organe.

Panikulitis dijagnosticiranje i liječenje

Kako bi se dijagnosticiralo navedeno stanje, liječnik mora izvršiti pregled kože i pitati pacijenta o povijesti bolesti i mogućim simptomima. U pregledu može sudjelovati i dermatolog, i postoji mogućnost uklanjanja malog komada kože radi biopsije. Uzorak uzete kože će biti poslan u laboratorij gdje se vrši mikroskopska provjera upale. Sama dijagnoza može uključivati i sljedeće: Bris grla radi provjere bakterijske infekcije, test krvi, radiografija prsa, kompjutorizirana tomografija. Kako izgleda proces liječenja? Panikulitis liječenje se svodi na smanjenje upale kao i ublažavanje mogućih simptoma.

Liječnik će prvo pokušati izliječiti uzrok upale. Lijekovi koji se prepisuju za liječenje navedenog stanja su: Steroidni lijekovi, nesteroidni protuupalni lijekovi, kalijev jodid, antibiotici, hidroksiklorokin. Panikulitis kvržice mogu zacijeliti same od sebe i bez liječenja, no u tom slučaju riskirate njihov ponovni povrat. U slučaju da je sama kvržica natečena i da uzrokuje bol, tada se preporučuje odmor, podizanje dijela tijela gdje se kvržica nalazi, nošenje kompresijske odjeće. U slučaju da niti jedan tretman liječenja ne pomaže, tada se kvržica može ukloniti i kirurškim putem. Prognoza liječenja će ovisiti o uzroku upale.


Tagovi: