Sarkoidoza – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Sarkoidoza - uzrok, simptomi, liječenje

Što je sarkoidoza?

Sarkoidoza ili Besnier-Boeck-Schaumannova bolest je nepoznatog podrijetla koja uzrokuje upalu različitih organa u tijelu. S medicinskog stajališta, radi se o glaulomatoznoj bolesti, odnosno o vrsti kronične upale koju tijelo razvija kao odgovor na različite agense. Naime, smatra se da se radi o pretjeranom odgovoru imunološkog sustava na gljivice, bakterije i viruse. Najčešće zahvaća pluća, oči, kožu, limfne čvorove i jetru. Ova bolest je rjeđa u srcu, bubrezima, središnjem živčanom sustavu i zglobovima.

Kod sarkoidoze se javlja posebna vrsta upale koja rezultira malim čvorićima poznatim kao granulomi, koji nastaju kada se stanice u imunološkom sustavu skupljaju. Genetika također igra ulogu u sarkoidozi. Istraživači vjeruju da određeni geni povećavaju rizik od razvoja ove bolesti. Primjerice, određeni geni mogu utjecati na to koji će organi biti zahvaćeni bolešću, kao i na težinu simptoma. Treba napomenuti da su obiteljski slučajevi sarkoidoze vrlo rijetki. Iako se bolest može manifestirati u bilo kojoj dobi, rijetka je u djetinjstvu, a u najvećem su riziku žene u dobi od 20 do 40 godina. Sarkoidoza može biti akutna ili kronična.

Sarkoidoza – simptomi

Kod sarkoidoze simptomi variraju, ovisno o ozbiljnosti fenomena i zahvaćenim tkivima. Naime, mogu se pojaviti odjednom i trajati kraće ili polako dulje. Među najčešćim simptomima koji se javljaju su umor, groznica, nedostatak apetita, gubitak težine, noćno znojenje, poremećaji pluća i povećani limfni čvorovi. Kao što je već spomenuto, pluća su često organ koji je najviše zahvaćen ovom bolešću. U plućima, sarkoidoza uzrokuje male kvržice i povećane limfne čvorove između. Mogući simptomi su uporni suhi kašalj, otežano disanje, bol u prsima.

Izgled kožnih lezija može uvelike varirati. Na nogama i gležnjevima postoje crveni, bolni, čvorići. Ljubičasti plakovi i čvorići smješteni u području nosa, lica i ušiju među najčešćim su oblicima kožne sarkoidoze i povezani su sa zahvaćenošću gornjih dišnih putova. U slučaju da su zahvaćene oči, simptomi se očituju kroz zamagljen vid i suzenje očiju. Budući da se suzni kanal s vremenom može začepiti, može doći do suhoće očiju. Sarkoidoza također uzrokuje nakupljanje kalcija u krvi i urinu, a znakovi poremećaja uključuju žeđ, bubrežne kamence i zatajenje bubrega.

Sarkoidoza – dijagnoza i liječenje

Kako se dijagnosticira sarkoidoza? Ova bolest uzrokuje malo znakova i simptoma u svojim ranim fazama. Ali kada se simptomi pojave, razlikuju se ovisno o zahvaćenom organu. Liječnik će obaviti fizikalni pregled kože, oka i dišnih lezija. Određeni testovi pomažu isključiti druge potencijalne uzroke. U nekim slučajevima potrebno je napraviti biopsiju i druge pretrage, nakon čega se procjenjuje zahvaćenost organa. Ako je bolest blaga, liječenje ponekad nije potrebno. Vaš liječnik će odrediti vrstu liječenja ako sarkoidoza zahvaća oči, srce ili živčani sustav.

U liječenju se koriste lijekovi koji sadrže kortikosteroide. Trajanje liječenja ovisi o težini bolesti i odgovoru tijela na propisani lijek. Povišene razine kalcija mogu se pojaviti u bolesnika sa sarkoidozom, pa se suplementacija vitaminom D smije uzimati samo po savjetu liječnika. Kada je u tijelu prisutna povišena razina vitamina D, treba izbjegavati hranu bogatu tim vitaminima, poput lososa i mliječnih proizvoda. Iako ova bolest nije uvijek ozbiljan zdravstveni problem, ipak može uzrokovati velika oštećenja organa.

Tagovi: