Kalijev jodid tablete za radijaciju – djelovanje i nuspojave

Kalijev jodid tablete za radijaciju - djelovanje i nuspojave

Kako djeluju kalijev jodid tablete za radijaciju

Kako djeluju kalijev jodid tablete za radijaciju pitaju se brojni građani ovih dana ne samo u našoj zemlji, već diljem Europe. Iako se ove tablete ne mogu dobiti bez liječničkog recepta mnogi su pohrlili u ljekarne s ciljem nabavke ovih tableta. Liječnici i stručnjaci u medijima upozoravaju da kalijev jodid tablete za radijaciju nisu namijenjene za upotrebu bez liječničkog nadzora i nisu namijenjene za preventivnu upotrebu.

Ove tablete djeluju direktno na štitnjaču i primjenjuju se isključivo i samo na osobe koje su bile izložene radijaciji od nuklearnog napada u krugu 15 do 20 kilometara. Tablete kalijevog jodida se daju neposredno nakon napada i to u roku najkasnije od dva sata od izlaganja da bi se stvorila zaštita štitnjače od radioaktivnih tvari.

Prilikom nuklearnog napada u zraku se nalaze velike količine radioaktivnog joda koji će preko disanja unose u ljudski organizam, te se radioaktivni jod nakuplja u štitnjači i štitnjača se može zasititi jodom što dovodi do oštećenja štitnjače i mogućeg razvoja karcinoma štitnjače i općeg poremećaja rada štitnjače.

Kome se daju kalijev jodid tablete za radijaciju

Kako smo napomenuli ove tablete kalijevog jodida daju se isključivo nakon izlaganja radioaktivnom jodu osobama koje su bile izložene na blizini 15 do 20 kilometara i to se daju osobama mlađim od 40-tak godina, djeci i trudnicama kako bi se zaštitio plod koji se još nije razvio u tijelu žene. Tablete nemaju smisla davati se osobama starijim od 40-tak godina jer se kod njih u životnom vijeku neće stići razviti karcinom štitnjače. Tretman kalijev jodid tabletama protiv radijacije se daje u visokim dozama i to jednokratno u roku od najkasnije dva sata od utjecaja radijacije.

Nikako nemojte na svoju ruku bez liječničkog nadzora i uputa svojevoljno koristiti kalijev jodid tablete jer biste mogli svom zdravlju nanijeti velike štetne utjecaje. Također dodaci prehrani koji sadrže jod nisu suplement kalijevog jodida tableta i nemaju učinak koji imaju ove tablete, stoga vrlo oprezno sa uzimanjem na svoju ruku bilo kakvih preparata i tableta jer biste time mogli ozbiljno narušiti rad svoje zdrave štitnjače.

Nuspojave kalijev jodid tablete za radijaciju

Kalijev jodid tablete za radijaciju se daju u visokim dozama jednokratno osobama koje su određene životne dobi i bile izložene radioaktivnim tvarima na 20 tak kilometara. S obzirom da imaju funkciju zaštititi štitnjaču od radioaktivnih tvari koje je osoba udahnula jer će svojim neradioaktivnim jodom dovesti do zasićenja štitnjače jodom blokirati će radioaktivne tvari i njihovo nakupljanje u štitnjači.

Primjena ovih kalijev jodid tableta ima svojih nuspojava koje mogu dovesti do poremećaja rada štitnjače kao što su hipertireoza ubrzani rad metabolizma i štitnjače, no može utjecati i na zaustavljanje rada štitnjače i proizvodnje tijelu neophodnih hormona za zdrav metabolizam. Svaki poremećaj rada štitnjače utječe prvenstveno na rad srca, te na sve ostale organe u ljudskom tijelu.

Nuspojave koje se još mogu pojaviti je i pogoršanja stanja kod autoimunih bolesti, a nekontrolirano konzumiranje kalijevog jodida može izazvati alergijske reakcije opasne po ljudski život. Konzumiranje ovih tableta nije konzumiranje vitamina kao dodatka prehrani i određuje se isključivo kada je to zaista potrebno i to određenim dobnim skupinama u određenom trenutku izlaganja nuklearnih posljedica.


Tagovi: