Palačinke sa sirom – kako ih zapeči u pečnici

Palačinke sa sirom - kako ih zapeči u pečnici

Slatke palačinke sa sirom

Najbolji recept za slatke palačinke sa sirom krije se u bakinoj tradicionalnoj kuhinji. Da biste započeli pripremu ovog recepta, morate prvo ispeći desetak palačinki. Naravno, ovisi o tome kakvu posudu za pečenje u pečnici imate pri ruci. Ako nemate posudu za pećnicu, poslužiti može i vatrostalna posuda u koju ćete naslagati palačinke.

Dake, koristite klasičnu smjesu kako biste ispekli palačinke: malo brašna, mlijeka, jaje, prstohvat soli i koja kap gazirane vode. U smjesu za palačinke možete dodati malo šećera, vanilinog ekstrakta, vanilinog šećera ili cimeta koji će dodatno produbiti okus vaših palačinki i učinit ih neodoljivima.

Nakon što ispečete palačinke, započinje priprema smjese za punjenje palačinki. Potreban vam je svježi kravlji sir, može i posni, šećer, vanilin šećer te naribana korica limuna. Procijenite prvo koliko vam zarolanih palačinki stane u posudu za pečenje te prema tome procijenite koliko vam je smjese za punjenje potrebno.

Napunite i zarolajte palačinke sa sirom, poslažite ih jednu do druge. Nakon toga ih prelijte smjesom od vrhnja ili grčkog jogurta za zdravu verziju, jednim jajetom, šećerom i limunovim sokom te prelijte preko naslaganih palačinki, pecite na 180 Celzijevih stupnjeva kojih 20 do 25 minuta.

Slane palačinke sa sirom

Slane palačinke sa sirom možete pripremiti na više načina, ovisno o tome kakvo punjenje u palačinkama volite. Prvo ispecite dovoljno palačinki, naravno, koristeći klasičnu smjesu za palačinke. U smjesu nemojte dodavati šećer, vanilin šećer niti cimet, već možete u njih dodati svježe ili sušeno začinsko bilje kako bi vaše palačinke bile još ukusnije.

Možete pripremiti punjenje za slane palačinke sa sirom sa šampinjonima, lukom ili svježim lukom. Najjednostavnija verzija je pripremiti smjesu od malo jogurta, svježeg sira, malo soli i narezanog svježeg luka. No, ako ipak volite šampinjone, možete pripremiti šampinjone tako da karamelizirate sitno narezani luk i šampinjone na malo maslinovog ulja, te ih prikladno začinite i zatim dodate u svježi sir nakon što se ohlade.

Nakon što napravite željenu smjesu, napunite palačinke i zamotane ih poslažite u posudu u kojoj ćete ih zapeći. Prije pečenja prelijte ih smjesom od vrhnja ili jogurta, jajeta, soli i željenog začinskog bilja. Pecite ih na 180 stupnjeva otprilike 20 do 25 minuta dok rubovi ne dobiju zlatnu boju.

Palačinke sa sirom i šunkom

Palačinke sa sirom i šunkom možete pripremiti na više načina koji su neodoljiva. Ispecite palačinke od klasične smjese, a pritom nemojte dodavati šećer niti slatke začine i okuse koji su karakteristični za deserte u smjesu. Prvo možete palačinke puniti šunkom za pizzu, pilećom šunkom ili purećom šunkom, te premazanim svježim sirom, prethodno sir pomiješajte sa malo soli i začinskim biljem kao na primjer sa vlascem, palačinke također možete puniti šunkom i sirom kao što je mozzarella, gauda, ementaler ili trapist.

Zamotane i napunjene palačinke posložite u posudu za pečenje i prelijte željenom smjesom. Nakon što ste odabrali jedan od ta dva načina možete se odlučiti želite li ih preliti smjesom od vrhnja i jogurta sa soli i začinskim biljem ili sa preljevom od pasata umaka od rajčice sa malo začinskog bilja, kao na primjer bosiljak, origano, peršin i malo soli. Palačinke sa sirom i šunkom pecite na 180 stupnjeva 25 minuta kako smjesa prelivena na njima ne bi ostala sirova.
Tagovi: