Ozempic – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ozempic - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ozempic djelovanje

Ozempic je lijek za dijabetes koji pomaže dijabetičarima da održavaju razinu šećera u krvi u normali. No, ovaj lijek mnogi koriste kao sredstvo za reguliranje tjelesne težine i služi im za skidanje viška kilograma. Nedavno je na društvenim mrežama došlo do pravog booma s informacijama o ovom lijeku i njegovom djelovanju na tijelo i gubljenju kilograma.

Glavni sastojci lijeka semaglutid djeluje tako da se veže na receptore hormona koji dalje kontrolira šećer u krvi, te na taj način se potiče opuštanje inzulina kada je glukoza u krvi visoka.

Ozempic je namijenjen liječenju dijabetesa tipa 2 pod strogim nadzorom i kontrolom glukoze u krvi tokom terapije ovim lijekom. Nakon šest mjeseci liječenja potrebno je procijeniti učinak liječenja ovim lijekom, te ukoliko postoji pozitivan učinak lijeka na dijabetes tipa 2 može se nastaviti sa terapijom ovog lijeka. Kako je gubitak na tjelesnoj težiti prilikom korištenja ovog lijeka popratna pojava, mnogi liječnici propisuju ovaj lijek na recept osobama koje se bore sa prekomjernom tjelesnom težinom.

Ozempic nuspojave

Ozempic može imati vrlo ozbiljne nuspojave, a kao najčešća nuspojava korištenja ovog lijeka je mučnina, što i nije nešto opasno ukoliko ne traje duže vrijeme i ne nastaju teži poremećaji probavnog sustava. Međutim, Ozempic lijek može izazvati i opasnije nuspojave kao sto je akutni pankreatitis, također može izazvati poremećaje u radi žući, ali dovesti do teškog zatvora i začepljenja crijeva.

Rizik koji alarmira je taj da postoji veliki rizik za rak štitnjače ukoliko se lijek koristi nekoliko godina. Kod osoba koje imaju dijabetes pozitivne strane koje idu u korist dijabetesu su nadvladale nuspojave koje ovaj lijek donosi. Jednako je i kod osoba koje su tjelesno pretile i prijeti im obolijevanje od drugih ozbiljnih bolesti pa će nuspojave biti prihvatljive u odnosu na korist koju dobivaju gubitkom kilograma.

No, korištenje ovog lijeka kako bi se skinulo par kilograma doista je neopravdano jer nuspojave koje se mogu pojaviti bolje je izbjeći nego dobiti na primjer rak štitnjače, a moglo se skinuti tih par kilograma zdravom prehranom i vježbanjem.

Ozempic iskustva i cijena

Ozempic je postao vrlo traženi lijek zbog svog učinka na smanjivanje kilograma. Mnogo je ljudi u potrazi za ovim lijekom po ljekarnama zbog skidanja viška kilograma, te je tako nastala nestašica lijeka za dijabetičare ne samo našoj regiji nego u cijelom svijetu. Od Amerike, do Europe gdje god liječnici propisuju Ozempic lijek u ljekarnama nema dovoljno ovog lijeka koji je neophodan za dijabetičare.

Razlog tome je što liječnici propisuju ovaj lijek i osobama koje se bore sa pretilošću, a proizvođač se trudi svim silama da nadoknadi nedostatak i napuni police ljekarni kako bi svi dobili ono što im treba.

Međutim, iako su iskustva sa lijekom pozitivna, razmislite da li vam je doista ovaj lijek potreban kako biste skinuli par kilograma ili biste radije prepustili lijek nekom dijabetičaru koji lijek mora konzumirati kako bi preživio i kako bi mogao imati normalnu razinu glukoze u krvi, te živjeti bez životno opasnih situacija koje dijabetes može donijeti.


Tagovi: