Ovo su bankomati koji će raditi dok prelazimo na euro. Provjerite gdje vam je najbliži bankomat koji radi.

Aktualno

Ovo su bankomati koji će raditi dok prelazimo na euro. Provjerite gdje vam je najbliži bankomat koji radi.

Bankomati za vrijeme prijelaza na euro

Od 1. siječnja 2023. godine, hrvatska kuna odlazi u povijest, te će nam euro biti naša nova službena valuta. Tokom prijelaza na euro, biti će mnogobrojnih promjena, te s time neke stvari ne budu radile dok se cijeli sustav ne prilagodi novoj valuti. Tako neki bankomati tokom prosinca ne budu radili odnosno ugasiti će se jer se moraju prilagoditi novoj valuti odnosno drugačijim dimenzijama novčanice. Kao što znamo, mnogi će ljudi tokom prosinca pohrliti prema bankama, bankomatima i mjenjačnicama kako bi si postepeno promijenili sve svoje kune u eure. Kako biste mogli si uplatiti svoje kune na račun kako bi automatski se s 1. siječnjem prebacile u eure, morate provjeriti koji bankomati će vam raditi, a koji ne budu. Iz tog razloga je HUB vam pripremio interaktivnu kartu na kojoj su vam prikazane lokacije aktivnih bankomata po cijeloj državi, te na taj način možete vidjeti koji vam je najbliži aktivni bankomat.

Koji bankomati rade u prosincu

Tokom prosinca zbog prilagodbe uvođenju nove valute euro koja že zamijeniti hrvatsku kunu od 1. siječnja 2023, godine, postepeno će se ugasiti čak 2700 bankomata diljem Hrvatske od sveukupno postojećih 4000 ili više bankomata u vlasništvu raznih banaka. Razlog k tome je prilagodba bankomata novoj službenoj valuti kako bi od 1. siječnja mogli građanima isplaćivati eure. Naravno, građani će i dalje trebate bankomate kako bi si mogli isplatiti odnosno uplatiti gotovinu na račun. Iz tog razloga je Hrvatska udruga banaka odnosno skraćeno HUB je objavio na svojoj službenoj internetskoj stranici kartu s lokacijama svih aktivnih bankomata. Bez obzira koji su vam bankomati potrebni, odnosno trebate li klasični ili uplatno-isplatni bankomat, na karti možete pronaći sve. Bitno je za navesti kako tokom perioda prosinca možete koristiti bilo koji bankomat, jer banke ne budu naplaćivale dodatne naknade. Tako da svi bankomati su vaši i možete ih koristiti bez straha da će vam to naplatiti.

Provjerite koji bankomati rade blizu vas

Svaki dan u bilo koje doba dana možete otići na službenu stranicu od Hrvatske udruge banaka kako biste provjerili trenutno stanje kada su u pitanju dostupni bankomati te možete vidjeti koji je vama najbliži dostupan. Prema njihovom planu prilagodbe, za zadnjim danom u prosincu imate ćete na raspolaganju oko 1300 bankomata koji će isplaćivati vam gotovinu u kunama, te na nekim bankomatima ćete moći uplatiti gotovinu u kunama. Dok od 1. siječnja sljedeće godine oko 2700 bankomata će građanima moći isplaćivati gotovinu u eurima i na nekima ćete moći položiti gotovinu u eurima. Do 15. siječnja svi bankomati, svih njih 4000, će biti posve prilagođeni i biti će operativni. Ujedno, do 15. siječnja iduće godine moći ćete bez naknade podizati si gotovinu sa svih bankomata bez obzira od koje su banke. Od 15. siječnja nadalje se stvari polako vraćaju u normalu, te će sve teći i dalje kao i prije.

Tagovi: