Ovo mlijeko je opasno, ne kupujte ga ni slučajno! Razara srce i diže kolesterol, a ima ga u svim dućanima!

Zanimljivosti

Ovo mlijeko je opasno, ne kupujte ga ni slučajno! Razara srce i diže kolesterol, a ima ga u svim dućanima!

Koje mlijeko je opasno, a koje zdravo?

Godinama se poteže pitanje da li je mlijeko zdrava namirnica, ili ona šteti našem organizmu? Sudeći po izjavama našeg poznatog gastroenterologa, mlijeko može imati blagotvorna i štetna svojstva. Najvažnije je da znate prepoznati koja su mlijeka zdrava, a koja štetna. Ukoliko birate bez promišljenosti, stvara se mogućnost da si uništavate kardiovaskularni sistem, jetru i srce! U čemu je tajna, kako prepoznati koja su mlijeka štetna, a koja ne? Mlijeka možemo podijeliti na A1 i A2 skupinu. Zdravstveni učinci mlijeka se vežu uz pasminu krave i njene prehrambene navike.

Smatra se kako je A2 tip mlijeka zdraviji izvor od običnog A1. Što znače pojmovi A1 i A2? Kazein se opisuje kao najveća skupina proteina kojeg nalazimo u mlijeku, iznosi čak 80%! Razlikujemo nekoliko vrsta kazeina u mlijeku, no Beta kazein je najrašireniji i dolazi u najmanje 13 oblika. U dva najčešća ubrajamo A1 i A2. A1 beta kazein i A2 beta kazein se razlikuju radi pasmina krava, kao i njivom podneblju uzgoja. A1 mlijeka su najrasprostranjenija i radi se o masovnom uzgoju krava, dok su A2 mlijeka vezana za autohtone pasmine koje se ne koriste za masovnu proizvodnju.

Da li nam mlijeko može naštetiti?

Godinama se vode razna istraživanja na tematiku da li je mlijeko zasta štetno za nas ljude? Studije pokazuju kako je A1 mlijeko i kombinacija A1 i A2 mlijeka štetna za naš organizam, i dolazi do preporuke da konzumiramo samo čista A2 mlijeka. znanstvena istraživanja su nam donijela sljedeće rezultate: Konzumacijom A1 tipa mlijeka, u organizmu se oslobađa Beta kazomorfin koji se povezuje s razvojem dijabetesa tipa 1, srčanim bolestima, smrću dojenčadi pri porodu, autizmom i probavnim smetanjama. Iako je navedeni protein detaljno istražen, još nisu u potpunosti jasni njegovi učinci na naše zdravlje.

Danas u brojnim supermarketima diljem svijeta možemo pronaći mlijeka s A2 oznakom, ali ne i u Hrvatskoj. Na pitanje što Hrvatska nema pasmine krava koje bi davale A2 tip mlijeka – stručnjaci nemaju odgovor. Smatra se da mlijeka bez laktoze mogu pripasti u skupinu A2, no znanstvenici se ne slažu. Što sada, da li trebamo piti navedenu namirnicu, da li ono ima utjecaj na naše zdravlje? Iako se smatra kako mlijeka imaju niz pogodnosti, ne preporučuje se njegova svakodnevna konzumacija. Dok i dalje traje debata oko pozitivnih i negativnih strana mlijeka, stručnjaci savjetuju da konzumacija bude umjerena jer je u pitanju naše zdravlje.

Što se događa s našim tijelom ako pijemo mlijeko svaki dan?

Smatra se da je domaće mlijeko bez industrijske obrade izvanredan izvor nutrijenata za naše tijelo. Mlijeko je dobar izvor vitamina D, kalija, B12, kalcija, masnih kiselina i proteina. Što se događa s našim organizmom ako svakodnevno konzumiramo navedenu namirnicu? Ono se povezuje s izbijanjem akni, nastankom neugodnih plinova, napuhnutosti, probleme s probavom. Navedeno može biti znak da imate alergiju na navedenu namirnicu, ta alergija je zapravo reakcija Vašeg imunog sustava na mliječne bjelančevine i ona može biti opasna po život. Piti ili ne piti?

Znanstveno je utvrđeno da ispijanje mlijeka ima svoje koristi, no ne preporučuje se svakodnevna konzumacija. Nažalost, znanstvena istraživanja su i dalje veoma nejasna o tome da li ispijanjem mlijeka škodimo organizmu ili ne. Jedno istraživanje smatra kako ono smanjuje rizik od nastanka karcinoma debelog crijeva, dok drugo istraživanje tvrdi da njegova konzumacija povećava rizik za razvoj raka dojke i prostate. Da li bi trebali odustati od mlijeka? Odgovor je ne. Stručnjaci su zaključili da potrebe za mlijekom variraju od osobe do osobe, što znači da bi osoba trebala slušati svoji vlastiti organizam. Preporuke su umjerena konzumacija.

Tagovi: