Ovo je najotrovnije voće i povrće. Šprica se sa 15 – 17 vrsta pesticida: Evo kako ga očistiti prije konzumacije da ostanete zdravi.

Ovo je najotrovnije voće i povrće. Šprica se sa 15 – 17 vrsta pesticida: Evo kako ga očistiti prije konzumacije da ostanete zdravi.

Kupovno voće i povrće koje je potrebno izbjegavati

Pesticidi su zadnje vrijeme itekako vruća tema kada pričamo o voću i povrću. Pitate se zašto? Pesticidi se mogu opisati kao spojevi s kojima se tretiraju usjevi kako bi se suzbila najezda određenih insekata koji mogu uništiti plod. I dok se većina plodova uvijek kontrolira prije stavljanja na tržište, pesticidi mogu ostati prisutni u manjim količinama. Unosom pesticida u organizam riskiramo nastanak kroničnih bolesti i raznih tumora.

I dok nam stručnjaci savjetuju da voće i povrće kupujemo na placu, mnogi od nas kupnju obavljaju na jednom mjestu - u velikim dućanima. Pesticidi su zadnjih godina tema mnogih znanstvenih istraživanja, a najnovija Švedska istraživanja pokazuju kako se insekti, fungicidi i regulatori rasta koji se koriste na biljkama nakupljaju u našem tijelu i uzrokuju razne zdravstvene probleme.

Da bi smanjili rizik od razvoja gore navedenih stanja, preporuka je da izbjegavamo kupovno voće i povrće, osobito ako ono nije iz organskog uzgoja. Izdana je i lista voća i povrća koje bi trebali izbjegavati u kupnji: Jagode, jabuke, nektarine, breskve, celer, trešnje, grožđe, rajčica, špinat, krastavac, cherry rajčica, paprika babura i krastavac. Šokantne rezultate su pokazale pojedine jagode koje su pokazale kako s prskane s čak 17 različitih pesticida, dok je grožđe i pojedino povrće bilo prskano 15 puta!

Gdje kupovati voće i povrće?

Ukoliko nemate kumicu na placu kojoj vjerujete, ili svoj vrt, tada nemate izbora nego kupovati u dućanima. Većina nas će voće i povrće samo splahnuti pod mlazom vode, ali istina je da na ovaj način uklanjamo samo površnu nečistoću i maleni dio pesticida. Pojedinci će guliti određeno voće ili povrće misleći kako su u potpunosti uklonili pesticide, no to nažalost nije istina.

Razna ispitivanja uklanjanja pokazuju kako možemo ukloniti samo 75% pesticida, jer oni ulaze u samu srž ploda. Švedski znanstvenici preporučuju da nakon povećane konzumacije voća i povrća organizam stavimo na čišćenje od dva tjedna. U roku od dva tjedna naš organizam se u potpunosti može riješiti svih toksina. Iako mnogi od nas pesticide ne shvaćaju ozbiljno jer su nevidljivi našim očima, oni su itekako štetni našem organizmu. Ukoliko želite jesti čišće, razmotrite sljedeće savjete:

Jedite voće i povrće koje dolazi iz organskog uzgoja. Ako namirnice kupujete u dućanu, tada kupujte svježe i kvalitetno s certifikatom BIO ili EKO. Istražite tko se u vašoj blizini bavi uzgojem voća ili povrća i kupujte od lokalnih prodavača. Striktno birajte plodove koji su ocijenjeni čistima po EWG listi - imajte na umu da su najprskanije voćke jagode, jabuke, borovnice, grožđe, nektarine i breskve, dok je najprskanije povrće špinat, salata, celer, rajčica, krastavac, paprika. Nakon kupnje voća prije konzumacije odradite njegovo detaljno čišćenje.

Kako očistiti voće i povrće od pesticida?

Danas na internetu možete pronaći bezbroj metoda za čišćenje voća i povrća, no važno je imati na umu da nisu sve metode učinkovite. Koji su najbolji načini za očistiti voće i povrće od pesticida? Krenimo redom. Metoda 1 - Na jednu šalicu vode dodajte jednu žlicu kuhinjske soli. Namočite svoje voće i povrće i pustite da stoji 30 minuta prije nego ga isperete.

Metoda 2 - Napravite vlastitu otopinu od 1: 4 bijelog octa i vode. Proizvode je potrebno namočiti 30 minuta i zatim isprati. Prskane jabuke se moraju namakati i dulje vremena. Ocat će neutralizirati većinu bakterija na voću i povrću i ukloniti će većinu pesticida. Prije nego bacite vodu, bacite pogled na to što se sve nalazi u njoj. Želite ići korak dalje? Napravite vlastiti sprej za uklanjanje pesticida!

Recept 1 - U jednoj čaši vode rastopite žlicu soka od jednog limuna, i dvije žlice sode bikarbone. Miješajte dok se soda ne otopi i zatim sprej ulijte u bocu s raspršivačem. Povrće ili voće je potrebno poprskati i ostaviti 15 minuta prije ispiranja. Recept 2 - U šalici vode i bijelog octa rastopite dvije žlice sode bikarbone i nekoliko kapi ekstrakta grejpa. Nakon dobrog miješanja sprej ulijte u bocu s raspršivačem. Kao i kod prethodnog recepta, povrće i voće je potrebno poprskati i ostaviti 15 minuta prije ispiranja.


Tagovi: