Ovo je najbolja marinada za roštilj – uz samo jednu stvar meso će biti mekano i sočnije nego ikad

Hrana i piće

Ovo je najbolja marinada za roštilj - uz samo jednu stvar meso će biti mekano i sočnije nego ikad

Marinada je ključan sastojak za najbolji roštilj

Roštilj je svima omiljena stvar, posebice kada dođu blagdani ili kada dođe proljeće i ljeto. Često se obitelji i prijatelji tada skupljaju i provode lijepo vrijeme skupa te uživaju u dobroj hrani i potencijalno dobrom vremenu. Primjerice, uvijek svi za blagdane kao što su Praznik rada ili Dan državnosti volimo ispeći roštilj u svojem dvorištu ili pak u svojoj vikendici.

Tada nam uvijek dođu daljnja rodbina, prijatelji i svi se dobro zabavimo i uživamo u fino ispečenom roštilju. No, kako bi roštilj ispao onako kako treba potrebna vam je dobra marinada za taj slučaj. Na internetu možete sada pronaći razne online kuharice gdje svatko dijeli svoje jedinstvene recepte za sva moguća jela i kuzine. Na takvim stranicama se može pronaći i vrhunske marinade za meso koje mislite ispeći na roštilju. Od svih njih postoji jedna marinada koja će učiniti svakim mesom koji ispečete na roštilju vrhunskim i za prste polizati!

Klasična marinada za meso

Za svaki savršeni roštilj vam je potrebna dobra marinada kako biste ispekli savršeno meso. Uzalud su vam fini komadi mesa, savršena vatra, najbolji roštilj i savršeno vrijeme, mjesto i društvo ako nemate dobru marinadu. Sve i započinje od marinade i pripreme mesa. Marinada je upravo ono što će bilo kakvom mesu dati njegov fini okus i učiniti ga sočnim i mekanim. Za najbolji efekt, dobro vam je da večer prije roštiljanja marinirate meso kako bi meso upilo sve začine i kako bi postalo mekano i sočno. Postoje dva načina kako možete marinirati meso, a prvo ćemo vam reći kako se radi klasično mariniranje mesa.

Kod klasičnog načina mariniranja mesa će vam od sastojaka trebati: 100 ml suncokretovog ulja, 100 ml maslinovog ulja, 100 ml jabučnog octa, 40 grama soli, 2 režnja češnjaka, 1 crveni luk, 20 grama papra, te 10 grama mljevene paprike. Prvo, nasjeckajte češnjak i crveni luk, te ih stavite u veliku posudu, u kojoj onda ulijete suncokretovo i maslinovo ulje, jabučni ocat te začini i sve ih skupa pomiješajte. Zatim, dodate komade mesa i umočite ih u ovu smjesu i stavite ih u zasebnu posudu te ih prolijte s ostatkom marinadi i pokrite ih folijom. Ostavite najmanje 4 sata u frižider, poželjno bi bilo da ga preko noći ostavite se da umače u marinadu.

Pikantna marinada za meso

Osim što možete meso marinirati na klasični način, možete ujedno i na pikantni način. Ako volite jesti pikantne i ljute stvari, tada vam je ova pikantna marinada za meso savršen izbor za vas! Za pikantnu marinadu će vam trebati sljedeći sastojci, a to su vam: 20 grama čili paprike u prahu, 20 grama smeđeg šećera, 10 grama soli, 10 grama papra, 10 grama češnjaka u prahu, 10 grama crvene paprike, 2 žlice senfa te 200 ml suncokretovog ulja. U posudu stavite suncokretovo ulje, senf, te sve navedene začine i dobro ih pomiješajte zajedno. Kada ste to učinili, potom ubacite meso unutra i dobro ga premažite sa marinadom.

Zatim ih postavite u posudu i još dodatno ih premažite s ostatkom marinade koja vam je ostala. Kada ste to učinili prekrijte meso s folijom te stavite u frižider preko noći. Bitno je da najmanje 4 sata upija marinada u meso kako bi meso upilo sve začine i postalo mekano. Osim što možete marinirati meso, možete ujedno i povrće prekriti u ovim marinadama!

Tagovi: