Ovaj trik koriste u muzejima: Žena otkrila kako da vam se ne skuplja prašina po namještaju!

Ovaj trik koriste u muzejima: Žena otkrila kako da vam se ne skuplja prašina po namještaju!

Mora li se prašina brisati svaki dan

Među dosadnim kućanskim poslovima čišćenja onaj brisanja prašine, jer samo što ste je obrisali, već se nahvatao novi sloj. Naravno, prašinu se mora brisati jer je leglo mikroba i alergena i dugoročno ugrožava zdravlje, no mora li se prašina brisati baš svaki dan. Postoje neki trikovi u borbi s prašinom koji se koriste u muzejima i održavanju ureda, bolnica i drugih velikih kompleksa, a glavni dodatak da bi trik uspio je glicerin koji je dostupan svima.

Prvo i najosnovnije, ne rastjerujete prašinu peruškom ili "praškom" od nježnih vlakana, od takve navike čišćenja više štete nego koristi, jer prašina će sletjeti natrag na vaše pokućstvo čim prestanete mahati. Brišite prašinu i to tako da krpu za prašinu namočite u vodu u koju ste dodali par kapi glicerina, ocijedite i potom temeljito njome obrišete prašinu sa svih prašnih površina u kući. Iznenadit će vas učinak glicerina, jer ćete se odmoriti od brisanja prašine bar 10 dana.

Prašina pada i na podove, operite ih vodom i glicerinom

Podovi su vjerojatno najveće površine pod prašinom i morate ih prati svaki dan, pogotovo ako imate malu djecu ili kućne ljubimce. Čišćenje dugačkih bolničkih hodnika ili podova i hodnika u velikim kompleksima je jednako zamorna, svakodnevna muka. U kantu s vodim za pranje podova dodajte par kapi glicerina, zablistat će. Da, prašina pada i na podove, operite ih vodom i glicerinom i malo se odmorite od dosadnog svakodnevnog peruckanja, zahvaljujući dodavanjem samo par kapi glicerina.

Ako imate u kući plastično cvijeće jer vaš stan nema dovoljno svjetla za živo bilje, istim rastvorom glicerina u vodi operite svoje plastično cvijeća, zasjat će kao novo. Sljedećih 10 dana prašina na njemu se neće vidjeti. Ako svoj kožni namještaj prebrišete pamučnom krpom umočenom u glicerin izgledat će kao nov. Ako želite dugotrajniji učinak ponovite postupak nekoliko puta. Pranje prozora mješavinom glicerina i etilnog alkohola otjerat ćete prašinu i druge prljavštine na duži rok i samo uživati u pogledu kroz prozor.

Prašina na koju padne voda stvara fleke

Fleke su posebna priča i svako kućanstvo se s njima bori. Prolivena voda ili neka druga tekućina po podu se u tili čas pretvara u ružne fleke. Da, prašina na koju padne voda stvara fleke, a one nastaju i na druge načine, na odjeći, na posteljini, rublju. Mrlje na odjeći uklonite tako da malo glicerina nanesete direktno na mrlju, pustite da malo odstoji i potom isperete čistom vodom u koju ste dodali malo soli.

Mrlje od vina, kave, čaja, čokolade, kakaa, sokova ili umaka tretirajte smjesom glicerina i soli. Smjesu nanesite direktno na mrlju, pustite da odstoji pola sata i potom isperite čistom vodom. Dakle, nije samo prašina u kući razlog da nabavite glicerin i uvijek ga imate pri ruci. Ako ste do sada mislili da se glicerin uglavnom koristi u kozmetici, prehrambenoj industriji i poljoprivredi, nakon što ga iskušate u čišćenju, definitivno ćete promijeniti mišljenje, a možda usput otkrijete i još neke njegove primjene.


Tagovi: