Ovaj dio piletine nikada nemojte jesti jer je čisti otrov – Sadrži najviše bakterija i parazita, a svi ga obožavaju!

Zanimljivosti

Ovaj dio piletine nikada nemojte jesti jer je čisti otrov - Sadrži najviše bakterija i parazita, a svi ga obožavaju!

Piletina je omiljeno meso mnogim ljudima

Piletina je omiljen izbor kada je meso u pitanju mnogima. Vole je kako djeca tako i stariji te se često nalazi i na jelovniku raznih sportaša. Razlog popularnosti je njen blag okus i nedostatak mirisa mesa zbog čega je mnogi biraju prije nego što bi to napravili na primjer s janjetinom ili jaretinom. Takvog blagog okusa, piletina je dobra baza za začine uz pomoć kojih može dobiti razne okuse, od nama poznatih klasičnih okusa pa sve do nekih istočnjačkih okusa, ali i mnogih drugih. Osim toga, relativno se lako i brzo uzgaja zbog čega je mnogi uzgajaju i kod kuće, no onima koji nisu u mogućnosti je cjenovno dostupna jer je višestruko jeftinija od mesa kao što je govedina, teletina i slično. Pile je moguće u mnogim marketima i mesnicama kupiti kako cijelo, tako i u komadima koji pojedincu najviše odgovaraju, nevažno radi li se o krilcima, batcima, zabatcima ili prsima.

Piletina i koji dio treba izbjegavati

Iako je piletina generalno zdrav izbor izbor mesa, trebamo biti svjesni da na njoj postoje i neki dijelovi koji nisu baš najzdraviji odabir za čovjeka. Koža je mnogima izrazito ukusan dio pileta, posebice kada se ono ispeče u pećnici ili na roštilju, a koža postane hrskava. Koža piletine zapravo je jedan od onih dijelova koje bi trebalo izbjegavati jer je prepuna masnoća zbog čega može pospješiti debljanje te pomoći pri nakupljanju kolesterola u krvnim žilama. Osim masnoća koje nisu dobre za ljudsko tijelo, smatra se da koža piletine sadrži mnogobrojne bakterije koje mogu štetiti ljudskom tijelu te se preporučuje da se ista izbjegava kad je to god moguće. Piletina i bez kože može biti izrazito ukusna te uklanjanje kože s nje ne znači da će meso postati suho, no važno je znati kako ga pripremiti kako prilikom termičke obrade meso ne bi postalo suho i time za mnoge ljude i bezukusno.

Piletina i manje popularni dijelovi koji nisu dobri za vas

Piletina osim kože ima i neke druge dijelove koje se ne preporučuje konzumirati. Iako u našoj kulturi konzumiranje pilećih glava nije učestalo, ima onih koji ih koriste u konzumaciji hrane. Pileće glave nikako se ne preporučuju konzumirati, čak ni termički obrađene jer se smatra da sadrže brojne bakterije koje su štetne za čovjeka. Osim glave i kože, na popisu se nalaze i pluća. Pileća pluća, osim bakterija sadrže i neke parazite koje se ne može ukloniti ni termičkom obradom te je stoga preporuka da se ista ne konzumiraju kako ne bi došlo do nekih oboljenja kod čovjeka. Piletina u svakom slučaju sadrži mnoge dijelove koji su itekako ukusni i zdravi za čovjeka te su prepuni proteina pa je stoga lako zapamtiti tek tri dijela koje je bolje zaobići kako bi se smanjile šanse za oboljenje od nekih bolesti. Uz pileće meso lako je izgraditi mišićnu masu, no isto tako održavati tjelesnu težinu ukoliko se izbjegavaju navedeni dijelovi pileta.

Tagovi: