Ova namirnica stvorit će karijes prije slatkiša. Stomatolozi savjetuju da ju izbjegavate u širokom luku

Zanimljivosti

Ova namirnica stvorit će karijes prije slatkiša. Stomatolozi savjetuju da ih izbjegavate ju u širokom luku.

Što može uzrokovati karijes?

Slatkiši nam uvijek prvi padaju na pamet kao namirnice koje će nama i djeci uzrokovati karijes, koji je inače uzrokovan od strane bakterija u ustima koje stvore određenu kiselinu koja napada zubnu caklinu. Ta se bakterija hrani od šećera koji je prisutan u skoro svakoj namirnici i hrani koju jedemo, no najviše šećera ima upravo u slatkišima. No, i druge namirnice mogu biti jednako štetne za naše zube, pa čak i više nego slatkiši. Krekeri i čipsevi se često prikazuju kao bolja alternativa za slatkiše zato što nemaju toliko šećera u njima kao i u slatkišima. No, oni u sebi sadrže škrob, koji odmah nije djelotvoran, ali nakon grickanja čipsa i sličnog on postane mekan, te naposljetku se zatoči u zubima nakon jela i sve dok zube ne operemo on ostane tamo. Iako ove grickalice nemaju u sebi šećer, nakon što škrob ostane na zubima on se raspadne u šećer zbog enzima koji se nalaze u ustima, te tako mogu stvoriti karijes jednako kao i slatkiši.

Koje namirnice mogu uzrokovati karijes?

Mnogi stomatolozi su rekli kako hrana koja u sebi sadrži škrob može biti čak i gore za naše zube nego obični slatkiši zbog duljine sadržavanja takve hrane na našim zubima nakon njegove konzumacije. Mnogi roditelji misle kako je bolje da svojem djetetu je bolje da daju krekere nego slatkiše, što su kasnije ovu tvrdnju opovrgnuli stručnjaci te su kazali kako škrob jednako kao i škrob mogu uzrokovati karijes, čak i gore, jer se primjerice karamela prije rastopi i nestane sa zuba nego škrob koji se puno dulje na zubima zadržava. Iako na izgled krekeri izgledaju kao da su zdraviji i bolji za nas i naše zube, to je samo privid te ne smije se pasti na tu foru. Zbog toga i dalje ljudi imaju problema sa zubima i dalje lako dobiju karijes zbog zablude da grickalice nam ne budu uzrokovali probleme kao što to inače rade slatkiši i druge stvari.

Kako spriječiti karijes?

Kako biste spriječili da se vama ili vašem djetetu pojavi karijes na vašim zubima, bitno je da se držite nekih pravila kako biste što više smanjili šansu za tim rizikom. Umjesto krekera, čipseva i slatkiša, radije umjesto toga konzumirajte celer ili kriške jabuke koje će vam jednako tako zadovoljiti potrebu za nečim za grickati. Također, možete celer i kriške jabuke umočiti u malo kikiriki namaza ili humus kako biste nadodali malo okusa u tome. Također je jako bitno da dva puta na dan perete svoje zube minimalno dvije minute. No, to ne znači da ne smijete više nikada jesti slatkiše ili grickalice poput čipsa. Bitna je umjerenost i da pola sata nakon što ste ih konzumirali da odmah otiđete oprati svoje zube kako se šećer ne bi taložilo na zubima i ponovno vam uzrokovao karijes na zubima. Ne morate se ograničavati i ne uživati u najdražoj hrani, ali je bitno da vodite računa o higijeni i zdravlja zuba!

Tagovi: