Ova hrana u trgovinama nikako nije svježa, a svi misle da je: Prodavačica sve otkrila

Zanimljivosti

Ova hrana u trgovinama nikako nije svježa, a svi misle da je: Prodavačica sve otkrila

Kakva hrana se prodaje u našim trgovinama?

Znamo kako mnogi prodavači u dućanima kriju određene tajne od kupaca, no da li je to opravdano? Neimenovana, sada već bivša radnica iz supermarketa u Velikoj Britaniji otkriva ono čega su se mnogi bojali. Tvrdi kako većina hrane koja se predstavlja kao svježa uopće to nije, a posebnu pozornost je skrenula na već unaprijed pripremljene i zamrznute pekarske proizvode.

Pekarski proizvodi su hrana za koju uvijek želimo da je svježa, točnije gledamo na to da uvijek kupujemo svježi kruh ili peciva. Mnogi od nas su zamijenili vjerne pekare supermarketima, misleći kako si tako štedimo vrijeme i novac, ali što s našim zdravljem? Davno iza nas su vremena kada smo razmišljali o tome što i kako jedemo, danas nam je više primarno gledati da na jednom mjestu kupimo sve i napravimo neki obrok.

Statistike u Hrvatskoj su krajnjem zabrinjavajuće ako gledamo konzumaciju pekarskih proizvoda. Gotovo više od 50% građana svakodnevno konzumira neki oblik pekarskog proizvoda za doručak ili užinu na poslu. I dok pekarski proizvodi jesu hrana, oni nam ne mogu omogućiti ključne nutrijente koji su potrebni našem tijelu kako bi pravilno funkcioniralo.

Što je to prazna hrana?

Znamo za namirnice koje mogu biti kalorijski pune, ali isto tako i veoma hranjive. One obiluju proteinima kao i zdravim mastima, a riječ je o orašastim plodovima, dobrim ugljikohidratima koje možemo pronaći u kruhu od cjelovitih žitarica ili slatkom krumpiru. Isto tako postoje i druge namirnice koje su visoke u kalorijskom obliku, ali su prazne. Ovakva hrana je bogata rafiniranim šećerom kao i štetnim mastima, sadrži bojila i emulgatore, ali nema nikakvu nutritivnu korist.

Nutricionisti nas godinama upozoravaju kako su određeni pekarski proizvodi pravo zlo za naš organizam. Namirnica koju mnogi preporučuju da se prekriži iz svakodnevne konzumacije je svakako obični bijeli kruh. Samo jedna kriška bijelog kruha u sebi sadrži približno oko 100 kalorija, što je previše ako uzmemo u obzir da on nema nikakve druge hranidbene vrijednosti.

Svjež ili ne, on je namirnica koja se mora izbaciti iz našeg plana prehrane. Uz bijeli kruh na popis prazne hrane našli su se i voćni sokovi, peciva, keksi i majoneza. Kao što možemo vidjeti iz navedenog, prazna hrana je svugdje oko nas. Njena povremena konzumacija je sasvim u redu, ali ukoliko je ona na dnevnoj bazi svakako nam može donijeti više štete nego koristi.

Da li je hrana iz trgovine zdrava?

Naveli smo kako većina nas obavi potreban shopping u samo jednom dućanu. Da li je to zdrava navika? Jednom riječju, nikako! Gotovo svakodnevno vidimo na vijestima i pročitamo u novinama ili news portalima kako je naša hrana špricana i puna štetnih kemikalija. Postavlja se pitanje da li to bitno utječe na naše odluke kupovine hrane? Odgovor je nažalost ne.

Mnogi od nas jednostavno nemaju vremena ili volje kupovati svježe voće i povrće na placu, kruh u pekari, meso u mesarnici i sitnice u dućanu. Većina nas to voli obaviti sve na jednom mjestu jer štedimo i vrijeme i novac. Mnogi marketi ili dućani su čak organizirali posebne zdrave kutke kako bi privukli i one koji se pozivaju na zdravu prehranu.

Hrana igra itekako bitnu stavku u našim životima, i znamo kako bi trebali što kvalitetnije i što bolje jesti ako želimo zadržati naše zdravlje, ali to znanje često ne primjenjujemo u stvarnosti. Svakodnevno samo nažalost svjedoci sve većeg broja ljudi koji poput prodavačice s početka priče žele skrenuti pažnju na štetnu hranu koju unosimo u naš organizam.

Tagovi: