Otrovanje hranom – Liječenje i sprječavanje

Otrovanje hranom - Liječenje i sprječavanje

Otrovanje hranom - uzrok

Otrovanje hranom, poznato i kao hrana-borne bolesti, je zdravstveno stanje koje nastaje kao posljedica konzumiranja hrane ili pića koje su kontaminirane štetnim mikrobima, toksinima ili kemijskim tvarima. Uzroci za otrovanje hranom mogu biti raznoliki. Najčešći uzrok su bakterije poput Salmonelle, E. coli, Listeria i Campylobacter. One se mogu naći u sirovoj ili nepravilno obrađenoj hrani, poput sirovog mesa, jaja, mlijeka ili voća i povrća koje nije dovoljno oprano. Virusne infekcije poput norovirusa mogu se prenijeti putem hrane, osobito ako hrana nije dovoljno termički obrađena. Paraziti kao što su Giardia lamblia i Cryptosporidium mogu uzrokovati trovanje hranom ako se nalaze u kontaminiranoj hrani ili vodi. Neki toksini mogu se proizvesti u hrani tijekom nepravilne obrade, skladištenja ili pripreme. Primjerice, histamin se može nakupiti u ribi ako nije pravilno skladištena, što može uzrokovati trovanje histaminom. Neki kemijski spojevi, poput pesticida, teških metala ili industrijskih kemikalija, mogu se nehotice ili namjerno dodati hrani ili vodi, uzrokujući trovanje kada se konzumira.

Otrovanje hranom - simptomi

Otrovanje hranom se manifestira u simptomima koji mogu varirati ovisno o uzročniku kontaminacije, količini konzumirane kontaminirane hrane i individualnim faktorima osobe koja je konzumirala kontaminiranu hranu. Prvi simptom otrovanja hranom je mučnina, odnosno osjećaj nelagode u želucu koji često prethodi povraćanju kao reakcija tijela na otrovne tvari u želudcu. Kod nekih situacija se pojavljuje i proljev koji može biti popraćen bolovima u trbuhu, a oni mogu biti blagi do intenzivni. Povišena tjelesna temperatura koja može biti znak infekcije ili upale uzrokovane kontaminiranom hranom. Također, otrovanje hranom može uzrokovati osjećaj umora, malaksalosti ili nedostatka energija, te se javlja glavobolja kao posljedica dehidracije ili opće nelagode uzrokovane trovanjem hranom. Gubitak tekućine iz tijela zbog čestog povraćanja i proljeva može dovesti do suhoće usta, vrtoglavice ili smanjenog volumena mokraće. Spomenuti simptomi mogu varirati ovisno o uzročniku kontaminacije, težini trovanja i zdravstvenom stanju pojedinca. U nekim slučajevima, trovanje hranom može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput dehidracije, elektrolitske neravnoteže, renalnih problema ili neuroloških komplikacija. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma nakon konzumiranja hrane ili pića, bitno je što prije potražiti medicinsku pomoć.

Otrovanje hranom - liječenje i sprječavanje

Kada se dogodi otrovanje hranom, bitno je piti dovoljno tekućine kako bi se nadoknadio gubitak tekućine uzrokovano povraćanjem i proljevom. Bitno je se odmarati kako bi se tijelo oporavilo. Također je važno osigurati lagane obroke koji su lako probavljivi, poput juha, krekera ili banane, kako bi se spriječilo dodatno nadraživanje želuca. Kako bi se spriječilo ponovno otrovanje hranom, bitna je sigurna i temeljita priprema hrane, a to uključuje pranje ruku, površina i alata za kuhanje, te pravilno kuhanje i skladištenje hrane. Kupujte namirnice od pouzdanih izvora i pazite da su svježe. Izbjegavajte kupovinu hrane koja je oštećena, nepravilno pakirana ili istekla. Hrana koja zahtijeva hlađenje treba biti čuvana na sigurnoj temperaturi, a kuhanje treba biti dovoljno kako bi se uništile bakterije. Držite hranu na sigurnoj temperaturi i provjeravajte rok trajanja. Ne ostavljajte hranu na sobnoj temperaturi predugo, posebno ljeti. Kada pripremate hranu, izbjegavajte miješanje sirove hrane s kuhanoj. Koristite različite daske za rezanje mesa i za rezanje povrća, te pažljivo rukujte sa sirovim proizvodima.


Tagovi: