Što je osteokalcin

Što je osteokalcin

Što je osteokalcin

Poznato je da kostur i kosti podupiru tijelo, osiguravaju njegovu pokretljivost i štite sve vitalne organe. Ali da bi se te funkcije ispravno obavljale, osteokalcin igra veliku ulogu. Njegova sinteza ovisi o vitaminu K i vitaminu D3. Ovo je ključni koštani protein uključen u druge fiziološke procese. Naime, regulira razvoj i funkciju mozga, neophodan je tijekom embrionalnog razvoja, kognitivnih sposobnosti te ima važan utjecaj na plodnost muškaraca. U našem tijelu osteokalcin proizvode osteoblasti, stanice odgovorne za izgradnju kostiju. Gotovo 80% se nalazi u kostima, a metabolizira se u bubrezima i jetri. Na razinu osteokalcina utječu spol, razdoblje rasta i menopauza. Naime, njegova razina može varirati s godinama, jer je visoka u pubertetu, a smanjuje se u odrasloj dobi. Snižena razina osteokalcina prisutna je kod hiperparatireoze iu slučajevima kada je dugotrajno uključena kortikosteroidna terapija. Povišene razine osteokalcina javljaju se kod postmenopauzalne osteoporoze i kod raznih bolesti poput hipertireoze i Pagetove bolesti. Vjerojatnost razvoja stanja slabih i lomljivih kostiju ovisi o postignutoj koštanoj masi i njenom gubitku nakon 30. godine života.

Osteokalcin i njegova uloga u organizmu

Kao proteinska komponenta, osteokalcin ima preliminarnu ulogu u procesu mineralizacije kosti i oslobađanju inzulina. Razine osteokalcina odražavaju zdravlje kostiju kao i metaboličku aktivnost. Uz nedostatak vitamina K2, osteokalcin je neaktivan, što prijeti ovapnjenju kostiju i one postaju krte i slabe. Niska gustoća kostiju faktor je rizika za prijelome u djetinjstvu. S druge strane, valja napomenuti da je veća koštana masa koju osoba ima prije 25. godine dobar pokazatelj zdravlja kostiju u kasnijoj životnoj dobi. Da bi se odredila koncentracija osteokalcina u osobi, krv se uzima iz vene. Razina osteokalcina varira, najveća je ujutro, a najniža navečer. Abnormalna razina osteokalcina u krvi može ukazivati ​​na prisutnost bolesti kostiju ili neke druge bolesti. Kada razina osteokalcina izmakne kontroli, metabolizam kostiju je izvan ravnoteže i mogu se pojaviti mnoge bolesti. Naime, prekomjerna aktivnost osteokalcina dovodi do oštećenja kosti kada ona postaje vrlo osjetljiva na prijelome. Među najčešćim bolestima je osteoporoza koja se javlja između 50. i 75. godine života.

Osteokalcin i osteoporoza

Među nepromjenjivim čimbenicima koji utječu na zdravlje kostiju su spol, sastav tijela, dob, dob u menopauzi i obiteljska anamneza. Gubitak koštane mase od 25% dovodi do osteoporoze. Ovu podmuklu bolest karakterizira smanjena gustoća kostiju, što dovodi do njihove povećane krhkosti, ali i opasnosti od prijeloma. Osteoporoza uglavnom pogađa starije osobe koje nemaju dovoljno kalcija i vitamina D3. Osim što uzrokuje dobre prijelome, značajno se smanjuje kvaliteta života. Što se može učiniti za bolje zdravlje kostiju? Zaustavljanje gubitka koštane mase uključuje uzimanje kalcija, vitamina K2 koji aktivira osteokalcin, vitamina D. Redovita tjelovježba, hodanje, trčanje, penjanje uz stepenice vrlo je važno jer jača kosti, posebno kod mladih ljudi. Također je važno održavati idealnu tjelesnu težinu jer prekomjerna ili premala tjelesna težina negativno utječe na zdravlje kostiju. Niskokalorične dijete treba izbjegavati jer mogu uzrokovati manjak minerala u organizmu i utjecati na gubitak koštane mase. Osteokalcin se aktivira vitaminom K2 koji se nalazi u sljedećim namirnicama: mlijeko, tvrdi sirevi, žumanjak, organsko meso kao što su pileća i guščja jetra.


Tagovi: