Sanidex - riješite se psorijaze zauvijek

Spriječava da se polest ponovno vrati.

 • 100% prirodan sastav
 • Jak učinak na bolest
 • Otklanja pojave na koži
 • Blokira autoimune reakcije
 • Regenerira površinu kože
 • Bez nuspojava

Osip psorijaza – uzrok, sipmtomi, liječenje

Sponzorirano

Osip psorijaza - uzrok, sipmtomi, liječenje

Osip psorijaza se pojavljuje u više različitih oblika

Psorijaza je kronična nezarazna kožna bolest koja se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali statistički se najčešće javlja u dobi od 20 – 40 godine života. Od ove kožne bolesti obolijevaju oba spola, a osip psorijaza se pojavljuje u više različitih oblika. Najrašireniji i najčešći oblik je psoriasis vulgaris sa ispupčenim, bijelim, ljuskavim otocima po koži, zbog kojih je i dobio ime u narodu ljuskavica, Ostali oblici su nešto rjeđi, ali psoriasis erithemicus sistemski zahvaća cijelo tijelo.

Kao pravi osip psorijaza se javlja pod nazivom psoriasis gutata, ta eruptivna ili kapljičasta kožna infekcija doista nalikuje na nakupine sitnih žarišta koja se raspršuju po nogama, rukama i trupu i češće napada djecu i mlađe osobe, a okidač za tu erupciju ili atak može biti streptokokna upala gornjih dišnih puteva (bronhi, grlo, sinusi). Teži oblici psorijaze mogu biti praćeni temperaturom, a mogu se pojaviti i kao upala zglobova (artritis psoriatica) ili u pratnji drugih bolesti.

Osip psorijaza može biti uzrokovan genetikom, autoimunom reakcijom i okolišnim utjecajima

Uglavnom medicina ne zna prave uzroke psorijaze i o tome se još naveliko raspravlja, ali i istražuje. Primijećeno je da u obiteljima u kojima već ima psorijaze ona će se ponoviti kod još nekih članova, zato se vjeruje da osip psorijaza može biti uzrokovan genetikom, autoimunom reakcijom i okolišnim utjecajima. Obzirom da T-limfociti oboljele osobe napadaju zabunom ili greškom zdrave stanice i tako bolest čine kroničnom, može se to smatrati i autoimunom reakcijom.

Primijećeno je da se osip psorijaza pogoršava i zbog nekih drugih infekcija u tijelu, zbog stresa, pretjeranog uzbuđenja, tjeskobe, napadaja panike i inače preosjetljivosti, kao i kod pušača, konzumacije alkohola ili droga, prisutnost neke druge bolesti i uzimanje nekih lijekova za druge bolesti, to bi bili ti okolišni utjecaji. Naravno i stil i način života, nezdrava prehrana, prevelika težina i nedovoljno kretanja također mogu pogoršati psorijazu. Naročito je veliki problem liječiti psorijazu u pregibima laktova, koljena ili oko genitalija kod pretilih osoba.

Osip psorijaza je često praćen drugim bolestima

Psorijaza je dovoljno komplicirana i sama, naročito ako je praćena temperaturom, bolnim crvenilom i svrbežom. Nažalost osip psorijaza je često praćen drugim bolestima, koje su također kronične, kao što je reumatoidni artritis, dijabetes, hipertenzija, kronična upala crijeva i druge metaboličke bolesti. Bolesnici koji se liječe od psorijaze često se osamljuju, naročito ako imaju lezije na licu i otkrivenim dijelovima tijela, pa je kvaliteta njihovog društveno-socijalnog života bitno smanjena. Sunce je za njih blagotvorno, pa se ne bi trebali skrivati.

Osip psorijaza u blažem obliku se obično liječi lokalno, kortikosteroidnim mastima ili kremama, ako osip zahvaća veće površine kože preporučuje se fototerapija, a ako je zahvaćenost kože veća od trideset posto primjenjuje se fotokemoterapija. U Hrvatskoj je popularna i naftalanoterapija (kupke i mazanje naftnim uljima u naftalan toplicama), a na moru se kombinacija sunca i mora naziva heliomarinoterapija. Kod teških oblika psorijaze se koriste retinoidi, ciklosporin i kao najnoviji tretman je liječenje takozvanim biološkim lijekovima.

Tagovi:

Sanidex - riješite se psorijaze zauvijek

Spriječava da se polest ponovno vrati.

 • 100% prirodan sastav
 • Jak učinak na bolest
 • Otklanja pojave na koži
 • Blokira autoimune reakcije
 • Regenerira površinu kože
 • Bez nuspojava