Što je opstrukcija – uzrok, simptomi, liječenje

Što je opstrukcija - uzrok, simptomi, liječenje

Što je opstrukcija i zašto nastaje?

Opstrukcija će podrazumijevati potpuni ili djelomični prekid prolaza otpadnih tvari kroz crijeva. Ona se može pojaviti bilo gdje na tankom ili debelom crijevu, a dijeli se na djelomičnu te potpunu. Dio crijeva koji se nalazi iznad opstrukcije će normalno funkcionirati bez obzira na "začepljenje", i tako će se crijevo polako širiti jer se u njemu nakuplja sadržaj poput probavljene hrane, tekućine, probavnih sokova te plinova. Povećanjem začepljenja crijevna stijenka će postati upaljena te natečena. Ukoliko se navedeno stanje ne liječi, ono može dovesti do puknuća crijeva, što će rezultirati u curenju crijevnog sadržaja u trbušnu šupljinu gdje nastaju upale.

Zašto nastaje opstrukcija? Uzroci se mogu razlikovati ovisno o samoj dobi osobe i mjestu gdje se navedeno stanje razvilo. Kod dojenčadi i novorođenčadi će ona nastati radi urođenih mana, tvrde mase crijevnog sadržaja, uvijanja same crijevne peteljke, odsustva nekog dijela crijeva, uvlačenja jednog crijeva u drugo. Kod odraslih najčešći uzroci su ožiljkasta tkiva koja nastaju radi abdominalne operacije, izbočenja crijeva kroz kilu, ili radi tumora. Kako bi se ustanovio uzrok nastanka navedenog stanja, osoba će morati liječniku predočiti svoje cjelokupno zdravstveno stanje.

Opstrukcija uzroci i simptomi

Sami uzroci nastanka mogu se razlikovati ovisno o dobi osobe, kao i o mjestu opstrukcije. Da li se opstrukcija može prepoznati? Česti simptomi crijevne opstrukcije mogu uključivati bolove u trbuhu, nadutost, gubitak teka. Bol će se u početku javljati periodično, u raznim valovima, dok će kasnije ona postati konstantna. Povraćanje je čest simptom kod opstrukcije tankog crijeva, dok je u slučaju debelog crijeva ono iznimno rijetko. Potpuna opstrukcija će uzrokovati težak zatvor, konstipaciju, dok će djelomična uzrokovati proljev.

U slučaju da je došlo do strangulacije (prekida krvotoka u crijevu), tada će bol biti izrazito jaka i dolazi do pojave vrućice kada se dogodi ruptura crijevne stijenke. Kada je potrebno zatražiti liječničku pomoć? Ukoliko primijetite neobične simptome u predjelu crijeva. Najčešći uzrok za brigu je zatvor koji traje više par dana (tjedan dana) kao i nadutost koja može biti stalna ili periodična i uzrokovati bolove u donjem dijelu trbuha. U razgovoru s liječnikom bitno je naglasiti svoje zdravstveno stanje kao i moguće uzroke nastanka navedenog stanja.

Opstrukcija dijagnosticiranje i liječenje

Prije liječenja navedenog stanja bitno je napraviti dijagnozu. Sama dijagnoza se temelji na kliničkom pregledu pacijentovog trbuha, rendgenskom snimanju, računalnoj tomografiji. Liječnik će prvo pregledavati trbuh i tražiti bolnu točku, otekline ili tvorbe koje mogu biti prisutne. Opstrukcija gotovo uvijek uzrokuje napuhnut i uvećan trbuh. Uz pomoć stetoskopa se slušaju zvukovi crijeva, te se pacijent šalje na CT trbuha koji će pokazati mjesto opstrukcije. Kako se liječi opstrukcija? Ona se liječi uz pomoć pražnjenja crijevnog sadržaja uz nazogastričnu cijev, primanjem tekućine intravenskim putem, kirurškim zahvatom ako je došlo do strangulacije, formiranjem kolostome.

Svaki bolesnik mora biti hospitaliziran i proći postavljanje nazogastrične sonde koja će usisati crijevni sadržaj iznad crijevnog začepljenja. U rijetkim slučajevima navedeno stanje prolazi bez dodatnog liječenja, osobito ako je uzrok nastanka ožiljak. Kirurško liječenje je potrebno onda kada niti jedna druga metoda liječenja ne pomaže. Ponekad je potrebna ileostomija - kada se odrezano tanko crijevo spaja s napravljenim otvorom u trbušnom zidu, ili kolostomija - kada se radi otvor između debelog crijeva te trbušnog zida.


Tagovi: